О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

 

                                                        2014 година                           град Варна

 

          Апелативен съд – Варна                                търговско  отделение

на     двадесет и осми април                                                 година 2014

в закрито заседание в състав :

 

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ : Зл.Златилова                                                                              ЧЛЕНОВЕ : М.Недева

                                                                                                   А.Братанова

 

като разгледа докладваното от съдия М.Недева в.т.д. № 210  по описа  на Варненския апелативен съд за 2014г., за да се произнесе, взе пред вид следното :

          Производството по делото е образувано по подадена въззивна жалба от „Вианд” ЕАД, ЕИК 831742865, със седалище и адрес на управление гр.София, р-н Сердика, ул.”Клокотница” № 24-32, бл.70, вх.В, ет.1, ап.35, представлявано от Корнелия Славчева Харитонова против решение № 54/11.12.2013г. на Разградския окръжен съд, постановено по т.д. № 45/2013г. в частта, с която е отхвърлен предявения от дружеството иск срещу „Хринад” ООД, гр.Севлиево за заплащане на сума, дължима в изпълнение на поето по договор от 29.11.2012г.  парично задължение за разликата над 78 690,33лв до претендираните 86 923,73лв, в частта, с която е отхвърлен като неоснователен и недоказан предявения от дружеството иск против „Непал – 10” ООД, с.Липник за заплащане на сумата от 86 923,73лв в условията на солидарна отговорност с „Хринад” ООД, както и в частта за присъдените разноски за първата инстанция, изчислени съобразно уважената част на иска.

          В законоустановения срок е постъпил писмен отговор от въззиваемото дружество „Непал – 10” ООД.

          Постъпила е и въззивна жалба от „Хринад” ООД против същото решение, но в неговата осъдителна част.

          Съдът, като съобрази, че въззивната жалба в частта, с която се обжалва първоинстанционното решение досежно присъдените за първа инстанция разноски представлява по съществото си молба за изменение на решение в частта за разноските по чл.248 ГПК, намира, че производството в тази му част следва да бъде прекратено и изпратено на окръжния съд за произнасяне по молбата с правно основание чл.248 ГПК, след което делото да се върне на въззивния съд за разглеждане на въззивните жалби по същество.

          Водим от горното, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л    И   :

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по делото по въззивната жалба на „Вианд” ЕАД в частта, с която се обжалва решението досежно присъдените в първата инстанция разноски, като

          ВРЪЩА делото на първоинстанционния съд за произнасяне по молбата с правно основание чл.248 ГПК, след което делото да се върне на въззивния съд за разглеждане на жалбите по същество.

          Определението е окончателно.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                           ЧЛЕНОВЕ :