Р Е Ш Е Н И Е

                                                   

                                      гр.Разград, 21.03.2016г.

 

                               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД  в открито съдебно заседание на двадесет и първи март две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                           ЧЛЕНОВЕ:           СВЕТЛА РОБЕВА

                                                                        ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

 

С участието на секретаря  Д.Г.   и  прокурор  Ем.ГРЪНЧАРОВ        разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  ч.н.д.№ 23/2016г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

              Производството е по чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1 - 8.

              Образувано е по искане за признаване и изпълнение на решение постановено от  Съд – Карансебеш, окръг Караш – Северин, Румъния срещу българския гражданин И.  Х.Т. –  род. на  ***г., ЕГН: **********.

              Засегнатото лице – И.Х.Т. не е намерено на постоянен и настоящ адрес, за да бъде редовно призовано. На основание чл.16, ал.3 от Закона служебно назначеният  защитник – адв. Г.М. ***  в съдебно заседание, след обсъждане на законовите предпоставки заяви, че предоставя на съда да вземе решение по искането на румънския съд.

              Прокурорът счита, че са налице законовите предпоставки и предлага искането да бъде уважено.

              ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено, следното:

              Постъпило е искане за признаване и изпълнение на решение,    298 от  24.09.2015г., влязло в сила на 09.10.2015г. постановено от  Съд – Карансебеш, окръг Караш – Северин, Румъния по  дело № 292/208/2015г. срещу българския гражданин И.Х.Т. – род. на ***г., ЕГН: **********, с настоящ и постоянен адрес: *** за това,че: На 19.04.2013г., около 06,28 ч., обвиняемият И.Т. управлява по национален път  DN  6 от Лугож към Карансебеш микробус марка Мерцедес Бенц Спринтер, с рег.№ ***, с пътник на предната седалка вляво лицето Н.Х.. На  км. 463+500, при лек завой наляво, не спазва достатъчна странична дистанция спрямо товарен микробус марка Форд Транзит с рег. № Х 74 64 ВН, управляван в насрещното движение от Х. Х., който тегли ремарке с рег.№ Х 83 32 ЕЕ, на което превозва микробус. В момента, в който двата автомобила се разминават, понеже автомобилът, управляван от И.Т., се движи почти до осевата линия, настъпва сблъсък на двата автомобила, съответно лявата страна на товарния микробус удря лявата странична част на микробуса. В резултат на удара предната лява врата на микробуса остава закачена за каросерията на товарния микробус, а микробусът се преобръща в лявата част на обществения път. След инцидента настъпва смъртта на лицето Н.Х.. Деянието на обвиняемия  отговаря на елементите, съставляващи престъплението непредумишлено убийство по чл.178, ал.1 и 2 от Наказателния кодекс с прил. на чл.5 от  новия НК. Размерът на наложената финансова санкция по решението - присъда е  2 000 леи, представляваща парична сума за разходите по съдебните или  административни процедури, довели до решението.

            Представено е  Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език.

             С оглед местоживеенето на засегнатото лице на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

             Решението -  присъда на Съда – Карансебеш, окръг Караш –Северин, Румъния е въз основа на деяние, което е наказуемо по националния наказателен закон на Румъния.

             В издаващата държава срещу засегнатото лице е бил воден съдебен процес по  националния Наказателния кодекс, вследствие на който е било постановено решението – присъда. Засегнатото лице не се е явило лично на съдебния процес,  вследствие на който е постановено решението – наказателна присъда.

             От представеното Удостоверение по чл.4 обаче, се установява, че  засегнатото лице е било призовано лично на 23.04.2015г., 04.06.2015г., 10.09.2015г. на адреса по местожителство *** и чрез афиширане в седалището на съда, и по този начин е било уведомено за определената дата и място на съдебния процес, вследствие на който  е постановено решението, и е било уведомено за възможността за постановяване на такова решение, ако не се яви на съдебния процес.

             След като е било уведомено за насрочения процес, засегнатото лице е  упълномощило защитник, посочен от него или от държавата, да го представлява на съдебния процес и действително е било представлявано от този защитник на процеса. Засегнатото лице не е поискало повторно разглеждане или обжалване  в приложимия за целта срок.

             Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото деяние и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава различна от издаващата или изпълняващата държава.

             Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

             Не налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

             Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на решението  - наказателна присъда на  Съда -  Карансебеш.

             Не са налице основания, при които може да се откаже  признаване и изпълнение.

             Поради изложеното, следва  представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

             По изложените съображения  и на основание чл.32, в.в. с чл.16, ал.7, т.1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                    Р  Е Ш И:

 

                ПРИЗНАВА  Решение - Присъда № 298,  постановено на 24.09.2015г. от  Съд – Карансебеш, Румъния  по  дело № 292/208/2015г., влязло в сила на  09.10.2015г., с което на българския гражданин  И.Х.Т. – род. на  ***г., ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: *** е наложена финансова санкция в размер на 2 000 леи, представляваща парична сума за разходите по съдебните или административни процедури, довели до решението – за това,че: На 19.04.2013г., около 06.28 часа, обв.И.Т. управлява по национален път DN  6 от Лугож към Карансебеш микробус „Мерцедес Бенц Спринтер” с рег.№ ***, с пътник на предната седалка вляво лицето Н.Х.. На км. 463+500, при лек завой наляво, не спазва достатъчна странична дистанция спрямо товарен микробус „Форд Транзит” с  рег.№ Х 74 64 ВН, управляван в насрещното движение от Х. Х., който тегли ремарке с рег.№ Х 83 32 ЕЕ, на което превозва микробус. В момента, в който двата автомобила се разминават, понеже автомобилът, управляван от И.Т., се движи почти до осевата линия, настъпва сблъсък на двата автомобила,  съответно лявата страна на товарния микробус удря лявата странична част на микробуса. В резултат на удара предната лява врата на микробуса остава закачена за каросерията на товарния микробус, а микробусът се преобръща в лявата част на обществения път. След инцидента настъпва смъртта на лицето Н.Х.. Деянието на обвиняемия отговаря на елементите, съставляващи престъплението непредумишлено убийство по чл.178, ал.1 и 2 от Наказателния кодекс с прил. на чл.5 от новия НК.

                ИЗПРАЩА  Решението -  Присъда, ведно с препис от настоящото решение на органите на Национална агенция по приходите, за изпълнение.

                Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице  И.Х.Т..

                Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 от Закона, да се изпрати на Министерство на правосъдието на Р.България.

                Решението може да се обжалва и протестира в седемдневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД – Варна.

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                            ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

 

        ДГ