Р Е Ш Е Н И Е № 5

 

Гр.Разград, 16.02.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на шестнадесети февруари две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

С участието на секретаря М.Н. и прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ, като разгледа докладваното от съдия Робева ЧНД № 37 по описа за 2016г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.32 във вр. с чл.16 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Постъпило е искане за признаване на решение на Окръжна административна служба Шердинг, Австрия, с което на Д. *** е била наложена финансова санкция в размер на 120 евро.

В съдебно заседание прокурорът поддържа искането за признаване.

Засегнатото лице Д.Ш.А. не се явява в съдебно заседание и не ангажира становище по искането.

Разградският окръжен съд, след преценка на представените по делото доказателства, констатира следното: Приложено е удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език. От съдържанието му се установява, че с Решение на несъдебен орган на държава-членка на Европейския съюз – Окръжна административна служба Шердинг, Австрия, постановено на 01.04.2014г. по преписка № VerkR96-1938-2014, влязло в сила на 28.05.2014г. на Д. ***, роден на ***г. е била наложена финансова санкция в размер на 120 евро за това, че на 05.03.2014г. на автомагистрала А8 на км 69.950 като водач на съчленено превозно средство - трактор с рег.№ *** не е спазил минималната дистанция от 50 м. Описаното деяние съставлява нарушение по §18, ал.4 във вр. с § 99, ал.3, б.а от Правилника за движение по пътищата.

Към удостоверението е приложено решението за налагане на финансовата санкция - наказателно разпореждане от 01.04.2014г. на Окръжна административна служба Шердинг, Австрия, с превод на български език.

Не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата, е постановено и приведено в изпълнение решението за налагане на финансовата санкция. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяние, което е извършено на територията на Австрия.

Решението се отнася за поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата, поради което и на основание чл.30, ал.2, т.1 ЗПИИРКОРНФС двойната му наказуемост не се изисква. Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, образуваното производство е било писмено и засегнатото лице е било уведомено за него.

Представеното удостоверение е пълно и отговаря на Решението. Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

С оглед на горното следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

Според фиксинга на БНБ 1 EUR = 1.95583 BGN. Левовата равностойност на дължимата сума е 234.70 лв.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

Р    Е    Ш    И    :

 

ПРИЗНАВА Решение на Окръжна административна служба Шердинг, Австрия, постановено на 01.04.2014г. по преписка № VerkR96-1938-2014, влязло в сила на 28.05.2014г., с което на Д. ***, ЕГН **********, е била наложена финансова санкция в размер на 120 евро за това, че на 05.03.2014г. на автомагистрала А8 на км 69.950 като водач на съчленено превозно средство - трактор с рег.№ *** не е спазил минималната дистанция от 50 м – административно нарушение по §18, ал.4 във вр. с § 99, ал.3, б.а от Правилника за движение по пътищата.

ИЗПРАЩА решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава и Министерство на правосъдието на РБългария.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.

MH