Р Е Ш Е Н И Е

                                             

                                    гр.Разград.14.03.2016г.

 

                              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на четиринадесети март две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                              ЧЛЕНОВЕ:          СВЕТЛА РОБЕВА

                                                                           ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

 

С участието на секретаря  М.Н.  и     прокурор ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ                разгледа докладваното от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  ч.н.д. № 51/2016г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

           Производството е по чл.32 от Закон за признаване, изпълнение  и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1 – 8.

           Образувано по искане за признаване и изпълнение на  германско решение срещу българския гражданин Р.А.Р. – род. на  ***г***.

           В съдебно заседание прокурорът счита, че са налице основанията за признаване и изпълнение на решението и предлага да бъде уважено искането.

           Засегнатото лице Р.А.Р. оспорва искането на решаващата държава. Твърди, че не е управлявал този автомобил както и, че на 21.04.2015г. не е бил в Германия. По повод твърдението му, че от есента на 2010г. получавал документи от Германия за наложена глоба от 106 евро, която не бил платил, съдът отложи делото и  даде възможност на засегнатото лице  да представи  сочените от него документи. В днешното съдебно заседание, обаче, въпреки редовното призоваване и дадена възможност за представяне на доказателства, засегнатото лице не се яви.

           ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено, следното:  

 

           Постъпило е искане за признаване  и изпълнение на  решение за плащане на финансова санкция  на германски несъдебен орган -  Постановление за глоба от 10.08.2015г., влязло в сила на 23.09.2015г., издадено от  Кмета на Федерален град Бон, пл. „Берлинер плац” - № 2, 53111 гр.Бон, по преписка – дело № 7777.2010.7188, против българския гражданин  Р.А.Р. – род. на ***г., ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: *** за това, че:  Като  водач на лек автомобил с рег. № TR -  Y4444, движейки се в гр.Бон по федерална автомагистрала А59 при 28,210-ия км. по посока гр.Кьонихсвинтер, е  превишил на 21.04.2015г. в 16,15 часа максимално допустимата скорост извън затворени населени места с  27 км/ч. Допустима скорост – 100 км/ч. Установена скорост /след приспадане на границата на толерантност/- 127 км/ч. Нарушил е чл.41 ал.1 в.в. с Приложение 2, чл.49 от Правилника за движението по пътищата, чл.24 от Закона за  движението по пътищата, 11.3.5 от Федерален каталог за финансови санкции. Размерът на наложената финансова санкция е  80,00 евро и  26,00 евро- разноски по административното производство, общ размер на финансовата санкция – 106,00 евро.

          Представено е  Удостоверение по чл.4 от  Закона по Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005г. относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, с превод на бъл. език. Представено е и заверено копие на решението – Постановление за глоба, въз основа на което е издадено удостоверението.

            С оглед местоживеенето на засегнатото лице на основание чл.31 от Закона, делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

            Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото деяние и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава, различна от издаващата или изпълняващата държава.

            Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят решението недопустимо. Решението се отнася до деяние – административно нарушение, което е извършено на територията на Германия.

            Видно от представеното Удостоверение по чл.4 производството е било писмено, засегнатото лице е било уведомено съгласно законодателството на решаващата държава лично или чрез упълномощен според националния закон представител относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете за обжалване.

            Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на решението- Постановление за глоба.

            Не са налице основания, при които  може да се откаже признаване и изпълнение.

            Поради изложеното, следва представеното решение – Постановление за глоба да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

 

            По изложените съображения  РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                  Р Е Ш И:

 

            ПРИЗНАВА   Решение – Постановление за глоба, издадено от Кмета на  Федерален град Бон, пл. „Берлинер плац” № 2, 53111 гр.Бон, от 10.08.2015г., влязло в сила на 23.09.2015г. по преписка – дело № 7777.2010.7188, с което на българския гражданин  Р.А.Р. – род. на ***г., ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, е наложена глоба в размер на 80,00 евро и разноски в размер на 26,00 евро за това, че: Като водач на лек автомобил с рег. №  TR-Y 4444, движейки се в гр.Бон по федерална автомагистрала А59 при 28,210-ия км. по посока гр.Кьонихсвинтер, е превишил на 21.04.2015г. в 16,15 ч. максимално допустимата скорост извън затворени населени места с 27 км/ч, допустима скорост 100 км/ч., установена скорост – 127 км/ч – административно нарушение по чл.41, ал.1, в.в. с Приложение 2, чл.49 от Правилника за движението по пътищата, чл.24 от Закона за движението по пътищата, 11.3.5 от Федерален каталог за финансови санкции.

           ИЗПРАЩА Решението -  Постановление за глоба, ведно с препис от настоящото решение на Национална агенция по приходите, за изпълнение.

            Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице  Р.А.Р..

            Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава.

            Копие от уведомлението, на основание чл.38 от Закона, да се изпрати на Министерство  на правосъдието на Р.България.

            Решението може да се обжалва и протестира пред АПЕЛАТИВЕН СЪД - Варна в седемдневен срок от съобщението за засегнатото лице, и в седемдневен срок от днес за прокурора.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                     ЧЛЕНОВЕ:1.                                    2.

 

            MH