Р Е Ш Е Н И Е

                                                 

                                      гр.Разград, 04.05.2016г.

 

                               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на четвърти май две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

                                            ЧЛЕНОВЕ:           ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                                                         СВЕТЛА РОБЕВА

 

 

С участието на секретаря  Н.Р.  и   прокурор  Е.ГРЪНЧАРОВ             разгледа докладваното от  съдия  ВАСИЛЕВА  ч.н.д. № 124/2016г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по  чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1 - 8.

            Образувано е по искане за признаване и изпълнение на германско решение  срещу българския гражданин Б.М., на основание Рамково решение 2005/214/ПВР.

            Прокурорът счита, че са налице законовите условия за признаване и изпълнение на германското решение издадено от германски несъдебен орган и моли, искането да бъде уважено.

            Засегнатото лице  Б.Х.М., ЕГН: ********** ***, не се явява в с.заседание, неможе да бъде намерен, за да бъде редовно призован.

            Служебният защитник адв.Г.Мехмедова назначена по реда на чл.16, ал.3 от Закона счита, че са налице основанията за признаване и изпълнение на решението и предоставя на съда да реши.

            ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено, следното:

             Постъпило е искане за признаване и изпълнение на  германско решение издадено от  несъдебен орган  - Централна служба „Глоби и парични санкции”,  Полицейски президиум Райнпфалц, гр.Шпайер, Германия от 21.09.2015г. по дело № 500017696150, влязло в сила  на 23.10.2015г. срещу българския гражданин Б.Х.М.- роден на ***г., ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: *** за това,че:  Като водач на товарен автомобил с регистрационен номер РР - 34 59 ВА засегнатото лице, е участвало на 23.08.2015г. в 09.10 часа в гр. Майнц 55118 на ул. „Райналее”- № 131 в пътното движение, управлявайки моторно превозно средство, въпреки забраната за движение на МПС в дадената зона с цел занижаване на вредното замърсяване на въздуха / пътни знаци 270.1, 270.2/ - административно нарушение, което се санкционира с административно наказание по реда на чл.41, алинея 1, във връзка с Приложение 2, чл.49 от  Правилника за  движението  по пътищата, чл. 24 от Закона за движението по пътищата, 153 от Федерален каталог за финансови санкции. Размерът на наложената финансова санкция е  80, 00 евро и разходите по административното производство в размер на 28,50 евро, или общ размер – 108,50 евро.

             Представено е Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с  превод на български език. Удостоверението по чл.4 е придружено и с решението на германския несъдебен орган, чието признаване и изпълнение се иска.

            С оглед местоживеенето на засегнатото лице, на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

            Решението на германския несъдебен орган е издадено въз основа на  административно нарушение, което се санкционира по административен ред по националното законодателство на Германия – Правилника за движението по пътищата, Закона за движението по пътищата, Федерален каталог за финансови санкции.

           В издаващата държава срещу засегнатото лице е било водено писмено – административно производство, вследствие на което е било постановено решението -  Писмо – известие за глоба. От Удостоверението по чл.4 се установява, че засегнатото лице е било  уведомено за воденото срещу него производство, съгласно законодателството на решаващата държава лично или чрез упълномощен според националния закон представител относно правото си да обжалва решението, както и за  сроковете за обжалване; респ., засегнатото лице е било запознато  и с възможността си да отнесе въпроса и до съд по наказателни дела.

           Не са събрани доказателства в  изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото деяние  и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава различна от издаващата или изпълняващата държава.

           Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на българския съд, респ., на български несъдебен орган.

           Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

           Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на решението – писмо известие за глоба, издадено от германския несъдебен орган.

            Не са налице основания, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

            Поради изложеното, следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

            По изложените съображения и на основание чл.32, в.в. с чл.16, ал.7, т.1 от Закон за признаване, изпълнение на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                           Р Е Ш И:

 

          ПРИЗНАВА  Решение -  Писмо известие за глоба, постановено на  21.09.2015г. по  дело № 500017696150 издадено от  Централна служба „Глоби и парични санкции”, Полицейски президиум Райнпфалц, гр.Шпайер, Германия, влязло в сила на  23.10.2015г., с което на българския гражданин  Б.Х.М. – род. на  *** год., ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, е наложена финансова санкция в размер на   80,00 евро; 28,50 евро, представляваща разноски за административното производство, или общ размер от  108,50 евро за това, че:  Като водач на товарен автомобил с рег. № РР 34 59 ВА, е участвал на 23.08.2015г. в 09.10 ч. в гр. Майнц 55118 на ул. „Райналее” - № 131 в пътното движение,  управлявайки моторното превозно средство, въпреки забраната за движение на МПС с цел занижаване на вредното замърсяване на въздуха /пътни знаци 270.1, 270,2/ - административно нарушение, наказуемо по реда на чл.41, ал.1, в.в. с Приложение 2, чл.49 от Правилника за движението по пътищата, чл.24 от Закона за движението по пътищата, 153 от Федерален каталог за финансови санкции.

           ИЗПРАЩА Решението -  Писмо известие за глоба постановено от  германския несъдебен орган, ведно с препис от настоящото решение на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

           Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице  Б.Х.М.

           След влизане в сила на настоящото решение, да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 от Закона да се изпрати на Министерство на правосъдието на Р.България.

           Решението може да се обжалва и протестира в седемдневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД - Варна.

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                   2.

 

НР