Р Е Ш Е Н И Е

                                                  

                                       гр.Разград, 19.05.2016г.

 

                               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на деветнадесети май две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                              ЧЛЕНОВЕ:          СВЕТЛА РОБЕВА

                                                                           ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

С участието на секретаря   Д.Г.   и     прокурор Ем.ГРЪНЧАРОВ              разгледа докладваното от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  ч.н.д.№  142/2016г. и за да се произнесе взе предвид, следното:

          Производството е по чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1- 8.

          Образувано е по искане за признаване и изпълнение на германско решение срещу българския гражданин А.А. на основание Рамково решение 2005/214/ПВР, постановено от  Полицейски президиум, Райнпфалц, Германия.

           Прокурорът по същество, счита искането за основателно и предлага да бъде уважено.

           Засегнатото лице  А.А.А., ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, при редовност в призоваването чрез Илияна Асенова – майка, не се явява в с.з.

           ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на  доказателствата прие за установено, следното:

            Постъпило е искане за признаване и изпълнение на решение, постановено от германски несъдебен орган  -  Полицейски президиум, Райнпфалц, Германия по дело № 500014435851 от  13.07.2015г., влязло в сила на  08.10.2015г. срещу българския гражданин  А.А.А. – род. на  ***г. в гр.Разград, ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: *** за това,че: Като водач на л.автомобил с рег.№ ***, движейки се по федерална магистрала  А 60, при 21,7-мия километър, в землище Майнц по посока гр.Дармщадт, е превишил на 01.04.2015г., в 21,22 ч. максимално допустимата скорост извън населени места с 40 км/ч. Допустима скорост: 100 км/ч. Установена скорост /след приспадане на границата на толерантност/: 140 км/ч. – административно нарушение, което се санкционира по реда на чл.41, ал.1, в.в. с Приложение 2, чл.49 от Правилника  за движение по пътищата, чл.24 от Закона за движение по пътищата, 11.3.6 от Федерален каталог за финансови санкции. Размерът на наложената финансова санкция е  120,00 евро, 28,50 евро – разходи по административното производство, или  общо 148,50 евро.

          Представено е Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език, както и Решението – Известие за глоба на германския несъдебен орган.

           С оглед местоживеенето на засегнатото лице, на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

           Решението на германския несъдебен орган - Полицейски президиум, Райнпфалц, е въз основа на административно нарушение, което се санкционира по реда на  германското законодателство - Правилник за движение по пътищата, Закон за движение по пътищата.

           В издаващата държава срещу засегнатото лице е било водено административно производство, същото е било уведомено съгласно законодателството на решаващата държава лично или чрез упълномощен  според националния закон представител относно правото си да обжалва, решението, както и сроковете за обжалване,  имало е възможността да отнесе въпроса и до съд по наказателни дела.

           Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото деяние и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава различна от издаващата или изпълняващата държава.

           Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася до деяние, подсъдно на български съд.

           Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустима.

           Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на Решението – Известие за глоба, издадено от Полицейския президиум, Райнпфалц, Германия.

            Не са налице основания, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

            Поради изложеното, представеното Решение – Известие за глоба, следва да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

            По изложените съображения и на основание чл.32, в.в. с чл.16, ал.7, т.1 от Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции,  РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                   Р Е Ш И:

 

           ПРИЗНАВА  Решение – Известие за глоба, постановено на 13.07.2015г. от Полицейски президиум, Райнпфалц, Германия  по  дело № 500014435851, влязло в сила на 08.10.2015г., с което на българския гражданин  А.А.А. – род. на ***г. в гр.Разград, ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, е наложена финансова санкция в размер на  120,00 евро и разноски за административното производство – 28,50 евро, общо  148,50 евро за това, че:  На  01.04.2015г. в 21,22 ч. на  А 60, км. 21,7 в община Майнц, посока на движение Дармщадт като водач на лек автомобил със служебен рег. №  F - 308 D, е нарушил чл.41, ал.1, в.в. с Приложение 2, чл.49 от Правилника за движението по пътищата, чл.24 от Закона да движение по пътищата – превишил позволената максимална скорост извън населени места с 40 км/ч, при допустима скорост: 100 км/ч ., установена скорост: 140 км/ч.

           ИЗПРАЩА Решението – Известие за глоба на Полицейски президиум, Райнпфалц, Германия, ведно с препис от настоящото решение на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

           Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице А.А.А..

           Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 от Закона да се изпрати на Министерство на правосъдието на Р.България.

           Решението може да се обжалва и протестира в седемдневен срок от  днес за прокурора, и в  седемдневен срок от съобщението до засегнатото лице,  пред АПЕЛАТИВЕН СЪД – Варна.

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                        ЧЛЕНОВЕ: 1.                   2.

   

  

 ДГ