Р Е Ш Е Н И Е  № 36

                          гр.Разград, 18.05.2016г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на осемнадесети май две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ  СТОЕВ

                                              ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

                                                          ТЕОДОРА  НЕЙЧЕВА

при участието на секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева ВНАХД № 146 по описа за 2016г., на основание чл.7, ал.3 УБДХ

 

 

                                  Р   Е   Ш   И   :

 

ИЗМЕНЯ Решение № 33/16.05.2016г., постановено по АНД № 135/2016г. по описа на Кубратският районен съд, В ЧАСТТА относно наложените наказания на А.А.М., с  ЕГН ********** и на А.И.А., с ЕГН **********, като вместо това ПОСТАНОВИ:

     НАМАЛЯВА РАЗМЕРА на наложеното  на А.А.М., с  ЕГН **********, административно наказание „ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЕТО НА ОД на МВР - гр. РАЗГРАД" от 4 /четири/денонощия  на  1/ЕДНО/ ДЕНОНОЩИЕ.

     НАМАЛЯВА РАЗМЕРА на наложеното  на А.И.А., с ЕГН **********, административно наказание „ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЕТО  НА  ОД на МВР - гр. РАЗГРАД" от 4 /четири/денонощия  на  1/ЕДНО/ ДЕНОНОЩИЕ.

     ПОТВЪРЖДАВА  решението  в останалата му част.

              Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ към Решение № 36 по ВНАХД № 146/2016г. по описа на Разградския окръжен съд:

 

Производството е по реда на чл.7 УБДХ.

С Решение № 33/16.05.2016г. по АНД № 135/2016г. Кубратският  районен съд е признал нарушителите  А.А.М., с  ЕГН ********** и А.И.А., с ЕГН **********,  за виновни в това, че на 15.05.2016г.  около 11.00 часа в град Кубрат,  общ. Кубрат, обл. Разград, на улица Искър, на публично място  пред дом № 25, са извършили проява на дребно хулиганство, поради което на основание чл. 1, ал. 1, във вр. с чл.6, б.”а” УБДХ им е наложил административни  наказания „ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЕТО НА ОД на МВР - гр. РАЗГРАД" от 4 /четири/денонощия за  всяка  една от тях. Със същото решение е признал  и нарушителят А.Е.А. за виновна в това, че на 15.05.2016г.  около 11.00 часа в град Кубрат,  общ. Кубрат, обл. Разград, на улица Искър, на публично място  пред дом № 25,  е извършила проява на дребно хулиганство, поради което на основание чл. 1, ал. 1, във вр. с чл.6, б.”а” УБДХ й е наложил административно  наказание глоба в размер на 100 лева.

Недоволни  от решението са  останали А.А.М. и А.И.А. и го обжалват с искане за неговата отмяната и за оправдаването им, алтернативно – за налагане на административно  наказание глоба в размер на 100 лева за всяка една от тях двете. Решението на КРС не е обжалвано от А.Е.А..

Въззиваемите А.А.М. и А.И.А. се явяват в съдебно заседание пред Окръжен съд – Разград  лично  и заедно с упълномощения си защитник адвокат К.. Считат, че решението на КРС е неправилно, назаконосъобразно и е постановено при неизяснена фактическа обстановка, а наложеното им наказание е изключително тежко.

Окръжната прокуратура счита жалбата на  А.А.М. и А.И.А. за допустима, но неоснователна. Предлага на съда да потвърди обжалваното решение като правилно и законосъобразно, като в този аспект  сочи  в съдебно заседание подробни доводи.

Разградският окръжен съд намери жалбата на А.А.М. и А.И.А. за допустима. Подадена е в срока по чл.7, ал.2 УБДХ от лице, което има право на жалба и против акт, подлежащ на обжалване.

Жалбоподателите навеждат доводи за неправилност и  назаконосъобразност на решението на КРС, като постановено при неизяснена фактическа обстановка и доводи за явна несправедливост на наложените им наказания, като изключително тежки.

Окръжен съд – Разград приема, че не е налице твърдяното от жалбоподателите нарушение за неизяснена фактическа обстановка. В този аспект, РОС счита, че КРС е приложил правилно материалния закон. Фактическата обстановка по делото е точно установена и правната квалификация на деянието е законосъобразна. Доказано е извършването на дребно хулиганство по смисъла на чл.2, ал.2 УБДХ. На посочената в акта дата на публично място, двете нарушителки са извършили непристойна проява, изразяваща се,  за А.А.М. в участие в скандал, отправяне на  обидни думи и нанасяне на  удар с шамар в областта на лицето на А.Е.А. ***, а за А.И.А. предизвикване и участие в скандал, отправяне на  обидни думи и ругатни нанасяне на  удари с ръце в областта на главата на А.Е.А. ***. Действията им са в разрез с правилата за прилично поведение и са довели до нарушаване на обществения ред и спокойствие. Ето защо, РОС намира за неоснователни доводите на жалбоподателите, че фактическата обстановка по делото е неизяснена и КРС въз основа на същата, като неизяснена, е постановил решението си, което същите обжалват. Доказано е и извършването на дребно хулиганство по смисъла на чл.2, ал.2 УБДХ от А.Е.А., на посочената в акта  дата и  публично място. Нарушителят А.Е.А. не обжалва процесното решение на КРС и не се явява в съдебно заседание пред РОС.

Налице е обаче касационното основание по чл.348, ал.1, т.3 НПК. Наложените на А.А.М. и А.И.А. наказания не съответстват на характера и тежестта на нарушението, и в този смисъл са явно несправедливи. Деянието не разкрива висока степен на обществена опасност и съдържанието му не се отличава с разнообразни и продължителни проявни форми. КРС е определил наказанието за всяка от двете нарушителки при превес на отегчаващите такива, тоест, че и двете са инициирали скарването, че благодарение на тяхното активно поведение то е прераснало в сбиване, че и двете нарушителки не съзнават противоправността на поведението си, че не изразяват съжаление за причиненото от тях. Отчетено е и обстоятелството, че не работят и нямат доходи, поради което КРС е приел, че не са в състояние да изпълнят наказанието глоба.

Настоящият съдебен състав счита, че следва да бъдат отчетени като смекчаващи отговорността обстоятелства по отношение и на двете нарушителки, както следва: за А.А.М., че е майка на две деца, едно малолетно на 7 години, което ежедневно посещава подготвителна група в *** Самуил  и едно непълнолетно на 16 години, което е ученик в 9 клас, в ***”, в град Тутракан, за които тя поема основната грижа и възпитание като техен родител и майка; за А.И.А., че се грижи за трите момичета на брата на А.А.М., едното от които  е малолетно,  а другото е непълнолетно, ученички съответно в първи, осми и десети клас, а съпругът на А.И.А., А.М.А. е пенсионер по болест. Поради това РОС приема, че наложените на А.А.М. и А.И.А., наказания следва да бъдат намалени. По отношение  и на двете, за всяка една от тях - А.А.М. и А.И.А., административните  наказания „ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЕТО НА ОД на МВР - гр. РАЗГРАД" от 4 /четири/денонощия, следва да бъдат намалени на 1/ЕДНО/ ДЕНОНОЩИЕ. Този размер е съответен на извършеното нарушение и на индивидуалното участие на всеки от извършителите -  А.А.М. и А.И.А.. Този размер  е достатъчен и за постигане на необходимия предупредително-възпиращ и възпитателен ефект от наказанието. Това налага изменяването на обжалваното решение в частта относно наказанията, наложени на А.А.М. и А.И.А., а в останалата част като законосъобразно и обосновано, то следва да бъде потвърдено.

В този смисъл Разградският окръжен съд постанови решението си.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.

 

 

 

 MH