Р Е Ш Е Н И Е   32

 

Гр.Разград, 13.06.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

       РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на тринадесети юни две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

       С участието на секретаря Д.Г. и прокурора Османов, като разгледа докладваното от съдия Нейчева ЧНД № 149 по описа за 2016г., за да се произнесе, взе предвид следното:

       Производството е по реда на чл.32 във вр. с чл.16 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

       Постъпило е удостоверение по чл.4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета на Европейския съюз относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции за признаване на решение № 36.4-03-BG-6062286/14.07.2015г., влязло в сила на 01.08.2015г., постановено от Рейнско-бергски окръг, Ландрат, адрес,ул. Ам Рюбецалвалд  № 7, 51469, гр. Бергиш Гладбах, Федерална Република Германия, за налагане на финансова санкция спрямо българския гражданин Б.Ю.Р., ЕГН **********, с последен известен/настоящ и постоянен/ адрес  - село Веселина, община Лозница, област Разград, ул. Черно море № 5, в размер на 560.00 евро и за разходи по съдебното и административно производството - 31, 50 евро, или общо

591.50 евро.

       В съдебно заседание прокурорът изразява становище, че решението, предмет на процесното искане следва да бъде признато.

       Засегнатото лице Б.Ю.Р., нередовно призован, не се явява и не ангажира становище по  постъпилото искане. На същият е назначен служебен защитник – адвокат А.Т.. Служебният му защитник – адвокат Т., в съдебно заседание заявява, че  удостоверението по чл.4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета, формално съдържа всички реквизити и, поради което следва да бъде уважено искането, като се признае така наложената санкция, посочена в удостоверението.

       Разградският окръжен съд, след преценка на представените по делото доказателства, констатира следното:

       Приложено е удостоверение по чл.4 от Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета на Европейския съюз относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език. От съдържанието му се установява, че с решение № 36.4-03-BG-6062286/14.07.2015г., влязло в сила на 01.08.2015г., постановено от Рейнско-бергски окръг, Ландрат, адрес,ул. Ам Рюбецалвалд  № 7, 51469, гр. Бергиш Гладбах, Федерална Република Германия, е  наложена финансова санкция в размер на 560.00 евро и за разходи по съдебното и административно производството - 31, 50 евро, или общо 591.50 евро, за  това, че на 23.06.2015 г. в 22:15 часа, Б.Ю.Р., като водач на товарен автомобил, с ремарке, с регистрационен номер РР6011ОХ, движейки се в гр. Рьозрат, по федерална автомагистрала 3, при 7,5-ия км, отбивка с бензиностанция и място за почивка „Кьонихсфорст Ocт", по посока Кьолн, е превишил максимално допустимата скорост извън населени места с 42 км/ч. Допустима скорост: 80 км/ч. Установена скорост (след приспадане на границата на толерантност): 122 км/ч.  Описаното деяние е нарушение на обществения ред според чл. 18 ал. 5, чл. 49 от Правилника за движението по пътищата, чл. 24 от Закона за движението по пътищата, 11.1.5 от Федерален каталог за финансови санкции.

       Към удостоверението е приложено решението за налагане на финансовата санкция.

       Не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата, е постановено и приведено в изпълнение решението за налагане на финансовата санкция. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяние, което е извършено на територията на Федерална Република Германия.

       Решението се отнася за поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата, поради което и на основание чл.30, ал.2, т.1, пр.1 ЗПИИРКОРНФС двойната му наказуемост не се изисква. Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянието, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, образуваното производство е било писмено и засегнатото лице е било уведомено за него.

       Представеното удостоверение е пълно и отговаря на Решението. В Удостоверението и решението се съдържат достатъчно индивидуализиращи  данни относно конкретния извършител на нарушението, извършено във Федерална Република Германия, като в този аспект – посочени са датата, месец, годината на раждане – ***г.  и мястото на раждане – град Разград. Освен това, е посочен и последният известен негов адрес  - село Веселина, 5094, България,  ул.Черно море № 5, който адрес и към настоящия момент се явява актуалния му последен известен адрес. Направена е служебно справка в НБД „Население” на Р България, от която е видно, че лицето Ю.Р./български гражданин/, извършило процесното нарушение във Федерална Република Германия, подробно описано в решението и удостоверението, родено на ***г***, и с постоянен и настоящ адрес ***, РБългария,  ул.Черно море № 5, е с трите пълни имена Б.Ю.Р.. Освен това се установи и, че българският гражданин Б.Ю.Р. е с ЕГН **********. Ето защо, съдът намира, че не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

       С оглед на горното, следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение. Дължимата санкция е в общ размер на 591.50 евро.

       По изложените съображения, Разградският окръжен съд

 

Р    Е    Ш    И    :

 

       ПРИЗНАВА решение № 36.4-03-BG-6062286/14.07.2015г., влязло в сила на 01.08.2015г., постановено от Рейнско-бергски окръг, Ландрат, адрес,ул. Ам Рюбецалвалд  № 7, 51469, гр. Бергиш Гладбах, Федерална Република Германия, с което на българския гражданин Б.Ю.Р., ЕГН **********, е  наложена финансова санкция в размер на 560.00 евро и за разходи по съдебното и административно производството - 31, 50 евро, или общо 591.50 евро, за  това, че на 23.06.2015 г. в 22:15 часа, като водач на товарен автомобил, с ремарке, с регистрационен номер РР6011ОХ, движейки се в гр. Рьозрат, по федерална автомагистрала 3, при 7,5-ия км, отбивка с бензиностанция и място за почивка „Кьонихсфорст Ocт", по посока Кьолн, е превишил  максимално допустимата скорост извън населени места с 42 км/ч. Допустима скорост: 80 км/ч. Установена скорост (след приспадане на границата на толерантност): 122 км/ч.  -  нарушение на обществения ред според чл. 18 ал. 5, чл. 49 от Правилника за движението по пътищата, чл. 24 от Закона за движението по пътищата, 11.1.5 от Федерален каталог за финансови санкции.

       ИЗПРАЩА решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

       Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице Б.Ю.Р..

       Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава и Министерство на правосъдието на РБългария.

       Решението може да се обжалва и протестира в седемдневен срок от  днес за прокурора, и в  седемдневен срок от съобщението до засегнатото лице,  пред АПЕЛАТИВЕН СЪД – Варна.

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

 

ДГ