Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер: 46  /22.07.2016 г.

Година 2016

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на единадесети юли

2016 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:       Емил Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:  1.  Светла Робева 

                                                               2. Теодора Нейчева

 

секретар  Н. Реджебова, с участието на прокурора Тихомир Тодоров, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев въззивно нох дело №175 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 328 и сл. НПК.

Образувано е по жалба от А.Х.А. ***, ЕГН ********** против Присъда №296/18.05.2016 г. по нохд №400/2016 г. на Районен съд Разград. Оплакването е, че наложеното наказание е явно несправедливо, тъй като при определяне на наказанието съдът не е съобразил обстоятелството, че е бил принуден да отиде до болницата в Разград, където на лечение била приета жена му. Искането е да бъде изменено постановеното решение на РС Разград в частта, относно наложените наказания като бъдат намалени към предвидения минимум.

В съдебно заседание поддържа жалбата и излага доводи, че са налице смекчаващи вината обстоятелства, които дават основание да се намали наложеното наказание лишаване от право да управлява МПС.

Писмени възражения срещу подадената жалба не са постъпвали.

В съдебно заседание прокурорът излага доводи за основателност на жалбата и намира, че са налице многобройни смекчаващи обстоятелства, които обуславят намаление на наложеното наказание по чл. 343г НК.

Жалбоподателят А. не се явява в съдебно заседание.

Съдът, като взе предвид доводите на страните, обсъди събраните доказателства, и преценявайки правилността на съдебният акт, съгласно чл. 313 и чл. 314 НПК, установи:

С обжалваната присъда Районен съд Разград е признал подсъдимия А.Х.А. за виновен в това, че на 30.04.2016 г., в с. Веселина, е  управлявал МПС - л.а.“БМВ“ с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,19 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от  НК, поради което и на основание чл.58а, ал.1 от НК му наложил наказания:

- лишаване от свобода за срок от една година, чието изтърпяване на основание чл. 66, ал.1 от НК отложил за изпитателен срок от три години,

- глоба в размер на 400 лв.

- на основание чл.343г във вр. с чл. 343б НК лишаване от право да управлява МПС за срок от една година и осем месеца, на основание чл. 59, ал. 4 от НК  зачел времето, през което подсъдимия е лишен от това право по административен ред, считано от 30.04.2016 г.

Въззивната жалба (постъпила с вх. №5283/27.05.2016 г. на РС Разград) е подадена против подлежащ на въззивна проверка съдебен акт, в срока по чл. 360 НПК и от лице, което има право на жалба – подсъдим в първоинстанционното производство.  

Производството пред първата инстанция се е развило като съкратено съдебно следствие по чл. 372, ал. 4 НПК.

В производството пред първоинстанционния съд доказателствените искания на защитата са уважени. Приет е лист за преглед (л. 12) от който се установява, че Абибе Али е приета на лечение на 30.04.2016 г. в 0,40 ч. и е изписана на 30.04.2016 г. в 02,10 ч.

  От събраните доказателства се установява следната фактическа обстановка:

Подсъдимият  А.Х.А. е роден на *** ***, с основно образование е, женен, неосъждан (декларация на л. 13 от ДП, характеристика на л. 15, справка за съдимост на л. 17). А. е правоспособен водач на МПС в категории В, М и АМ (справка за водача от ОД МВР на л. 22).

Полицейските служители П. С. и Д. Т., служители на РУМВР – Лозница за времето от 20 часа на 29.04.2016 г. до 08 часа на 30.04.2016 г. изпълнявали контролни функции в с. Веселина, общ. Лозница. Около 01,50 ч. на 30.04.2016 г. на ул. „Христо Ботев“ в близост до стопанския двор в с. Веселина,  забелязали, че към тях се движи лек автомобил, който форсирал двигателя и се движел сравнително бързо. Св. Т. подал сигнал със стоп - палка за спиране на автомобила. Автомобилът спрял и полицейските служители установили, че автомобилът е марка БМВ с рег. №*** и се управлявал от подсъдимия А.А. ***. Подсъдимият лъхал на алкохол, говорел завалено  и трудно пазел равновесие, поради което бил отведен в сградата на РУМВР – гр. Лозница. Там св. Н. Н. – дежурен служител от сектор „Пътна полиция“, изпробвал А. за наличие на алкохол в кръвта с техническо средство „Алкотест – Дрегер-7410“ и уредът отчел концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия в размер на 2, 19 на хиляда в издишания от него въздух. На подсъдимия бил съставен акт за установяване на административно нарушение с бл.  № 582055/30.04.2016 г. С акта били иззети свидетелството за управление на МПС и контролния талон към него, а също и свидетелството за регистрация на МПС, издадени на името на подсъдимия.  Полицейските служители издали на подсъдимия талон за кръвна проба с бл. № 0102311/30.04.2016 г., като му било предложено да даде кръвна проба.  Подсъдимият отказал кръвна проба, което е отбелязано в издадения талон.

Същата фактическа обстановка е приета от РС, с оглед реда по който е протекло съдебното следствие и съгласно разпоредбата на чл. 373, ал. 3 НПК. Съставът на ОС Разград възприе изложените фактически констатации и намира, че се основават на вярна интерпретация на събраните гласни и писмени доказателства. Направеното самопризнание от подсъдимия се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства. Фактическата обстановка не се оспорва и от защитата.

С оглед на изложеното е установено по несъмнен начин, че А. *** е управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си 2, 19 на хиляда, която е установена по надлежния ред - по Наредба №30/2001 г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС.

Подсъдимият  е действал с пряк умисъл, тъй като е съзнавал, че управлява МПС след употреба на алкохол. 

С деянието си А. е осъществил състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК – управлявал е моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред.

Предвиденото наказание за извършеното престъпление е лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева. Съгласно чл. 343г НК се постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7 НК, което може да е за срок до 3 години.

Съставът на въззивния съд споделя правните и фактически изводи на първоинстанционния съд.

 

По отношение на наказанието.

Правилно са отчетени като смекчаващи вината обстоятелства – чистото съдебно минало на подсъдимия, самопризнанията.

От друга страна значителната концентрация на алкохол, установена по надлежния ред може да обоснове извод за повишена опасност на деянието и дееца.

Съставът на ОС Разград намира и че не може да се игнорира тезата на подсъдимия, че е пътувал за да посети съпругата си, която е приета по спешност на лечение, тъй като обясненията му в тази част се подкрепят от представения лист за преглед. Съдът намира, че отразеният час в акт – 1,37 ч. не опровергава обясненията на подсъдимия. Разбира се обосновано съдът е приел, че е следвало да избере друг начин на придвижване, но мотивите за извършване на престъплението следва да се отчетат при определяне на наказанието.

Съставът на въззивния съд намира, че е надценена тежестта на наложените наказания на подсъдимия А. за нарушение на правилата за движение по пътищата. Това е така защото се касае за нарушения извършени преди повече от 6 години – в периода 09.2007 г. – 03.2010 г. В по-голямата част са леки нарушения и наложените наказания са глоби от 10 до 30 лв., с изключение на нарушението по чл. 177 ЗДвП, извършено през 2007 г., когато не е имал издадено СУМПС.

С обжалваната присъда на А. е наложено наказание лишаване от свобода към минималния размер на предвиденото в закона – една година лишаване от свобода. Съставът на ОС Разград намира, че то съответства на установеното относно личността на подсъдимия и смекчаващите и отегчаващи вината обстоятелства. Правилно е отмерено наказание и е необходимо за постигане на целите по чл. 36 НК - да се поправи и превъзпита осъденият към спазване законите и добрите нрави; да се въздействува предупредително върху него и да му се отнеме възможността да върши други престъпления и да се въздействува възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

С оглед предпоставките на чл. 66 НК законосъобразно е отложено изпълнението на наложеното наказание за срок от три години.

Съставът на ОС Разград намира, че под средният размер следва да се определи и наказанието по чл. 343г НК – лишаване от право да управлява МПС. Съдът счита, че съответен на тежестта на извършеното и установеното относно личността на подсъдимия е една година лишаване от права.

Законосъобразно е определен и размерът на наложената глоба. Съдът е съобразил, че няма данни за налично имущество на подсъдимия и не се установява значителен размер на доходите.

Поради това обжалваният  съдебен акт следва да бъде изменен като се намали наложеното наказание по чл. 343г НК от една година и осем месеца на една година.

По изложените съображения съдът

 

Р         Е       Ш      И :

 

ИЗМЕНЯ Присъда №296/18.05.2016 г. по нохд №400/2016 г. на Районен съд Разград в частта, относно наложеното наказание по чл. 343г НК на А.Х.А. ***, ЕГН ********** като намалява срока на наложеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС на ЕДНА ГОДИНА.

ПОТВЪРЖДАВА Присъда №296/18.05.2016 г. по нохд №400/2016 г. на Районен съд Разград в останалата част.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ: 1.                           2.

ДГ