Решение № 49

град Разград, 09.08.2016г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

            Разградски окръжен съд  на единадесети юли две хиляди  и шестнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

                                                         Председател:  Емил Стоев

                                                                Членове:  Светла Робева

                                                                                 Теодора Нейчева

                                                                                 

Секретар: Н. Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева

внчхд  № 176 по описа за 2016г.,

и за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е по глава двадесет и първа от НПК.

            С Присъда № 17 от 27.04.2016г. по НЧХД № 244/2015г., на  Районен съд – Исперих, подсъдимият Г.П.Д. е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 130, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал. 1 от НК е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание глоба в размер на 1200.00 лева.

            С посочената присъда подсъдимият Е.Р.Ф. е признат за невинен в това, че на 30.05.2015г. в село Малък Поровец, община Исперих, област Разградска е причинил лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание без разстройство на здравето, поради травма на лявата ръка представляваща оток на гърба на лявата китка на Г.П.Д., тъй като деянието е осъществено в условията на неизбежна обрана, поради което и на основание  чл.304 от НПК, във вр. с чл.12, ал.1 от НК, ИРС го е оправдал по въздигнатото и поддържано обвинение по чл. 130, ал.2 от НК.

            С присъдата, Г.П.Д. е осъден на основание чл.45 ЗЗД да заплати на гражданския ищец Е.Р.Ф. сумата от 1500.00лева, представляваща обезщетение за претърпените от него неимуществени вреди от престъплението - болки и страдания, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на увреждането - 30.05.2015г. до окончателното й изплащане.

            С присъдата е отхвърлен предявеният от Г.П.Д. срещу Е.Р.Ф. граждански иск за заплащане на обезщетение за претърпени от Д. неимуществени вреди от престъпление по чл. 130, ал.2 от НК - болки и страдания, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на увреждането - 30.05.2015г. до окончателното й изплащане като неоснователен и недоказан.

            Със същата присъда подсъдимият Г.П.Д.  е  осъден на основание чл.189, ал.3 НПК, да заплати на частния тъжител Е.Р.Ф., сумата от 514.00лева - направени от него съдебни и деловодни разноски по производството, както и по сметка на РС-гр.Исперих сумата от 60.00лева - дължима ДТ върху уважения размер на гражданския иск.

           Недоволен от така постановената присъда е останал Г.П.Д., който чрез адвокат Д.В. ***, негов упълномощен защитник, е подал въззивна жалба срещу същата. Във въззивната жалба се сочат доводи за  неправилност, необоснованост, явно несправедливост присъдата на ИРС, както и, че последната е  несъобразена със закона,  като в този аспект излага подробни съображения в жалбата. Във връзка с предходното, в жалбата се прави искане да бъде отменена присъдата на ИРС и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд или да  бъде отменена обжалваната осъдителна присъда и да бъде постановена от въззивния съд нова, с която подс. Д. да бъде оправдан изцяло по повдигнатото му с тъжбата обвинение, ведно с произтичащите  се от това последици. Доказателствени искания не са направени. В писмени изложения с вх. № 3034/07.07.2016г., подадени от Г.П.Д., чрез адвокат Д.В.  се сочат подробни съображения относно обжалваната присъда на ИРС и се предявява искане подс. Д. да бъде оправдан изцяло по повдигнатото му с тъжбата обвинение, ведно с произтичащите  се от това последици, а подс. Е.Ф. да бъде осъден по повдигнатото с тъжбата на Д. обвинение и да бъде уважен гражданския иск, така както е предявен.

            В съдебно заседание пред въззивния съд, жалбоподателят  Г.П.Д. се явява лично и заедно с упълномощения си представител -  адвокат Д.В.. Същите заявяват, че поддържат въззивната жалба, изложените в същата и в писмени изложения,  съображения и доводи.  Моли въззивния съд, подс. Д. да бъде оправдан изцяло по повдигнатото му с тъжбата обвинение, ведно с произтичащите  се от това последици, а подс. Е.Ф. да бъде осъден по повдигнатото с тъжбата на Д. обвинение и да бъде уважен гражданския иск, така както е предявен.

            В съдебно заседание пред въззивния съд, Е.Р.Ф. не се явява, като вместо него се явява упълномощеният му от първоинстанционното съдебно производство представител  – адвокат Д.. Адвокат Д. заявява, че подадената въззивна жалба е неоснователна. Моли въззивния съд да остави жалбата на Г.П.Д. без уважение и да бъде потвърдена присъдата на ИРС като правилна и законосъобразна, като в този аспект излага съответните доводи.

            Съдът прецени доказателствата по делото и становищата на страните на основание чл.313 от НПК, и след цялостна служебна проверка, на основание чл.314 от НПК, намира следното:

            Въззивната инстанция намира, че в случая при провеждането на първоинстанционното разглеждане на делото и решаването му по същество са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, непреодолими в рамките на въззивното производство, нарушаващи правото на защита на Г.П.Д., който едновременно е подсъдим и частен тъжител  и  от друга страна на Е.  Р.  Ф., който също е  едновременно подсъдим и частен тъжител, като всяко едно от тях поотделно се явява безусловно основание за отмяна на присъдата, и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на ИРС.

Контролираният съд не се е съобразил с обстоятелството, че в производството по нчхд № 244/2015г., по описа на ИРС, по което е постановена и обжалваната присъда, е налице сливане на качеството на частен тъжител и на подсъдим, по отношение на Г.  П.  Д. и по по отношение на Е.  Р.  Ф.. Не може  в едно и също наказателно  производство, частният тъжител да бъде едновременно  и  подсъдим, и обратно,  подсъдимият да бъде едновременно  и   частен тъжител.

В контекста на изложеното, следва да бъде посочено, че ОЩЕ  с  определение от 10.11.2015г., постановено по друго/а не по настоящото нчхд/, а именно, по нчхд № 261/2015г., по описа на ИРС, друг съдебен състав от ИРС, НЕПРАВИЛНО  е постановил ОБЕДИНЯВАНЕ  на  нчхд № 261/2015г., образувано по тъжба на Г.  П.  Д. ***, срещу Е.  Р.  Ф. ***44/2015г., образувано по тъжба на Е.  Р.  Ф. срещу Г.  П.  Д., и двете по описа на ИРС, за разглеждането им в едно общо наказателно производство, което ще продължи под номера на първоначално образуваното нчхд № 244/2015г. по описа на ИРС.

Видно от материалите по делото се установява, че НЧХД  № 244/2015г. по описа на ИРС, е образувано по тъжба с вх. № 3714/15.10.2015г., подадена от тъжителя Е.  Р.  Ф. ***, срещу Г.  П.  Д. ***, за извършено престъпление лека телесна повреда по чл.130, ал.2 НК и с която тъжба е предявен граждански иск срещу Г.  П.  Д. за сумата от 1500лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, от извършване на деянието/30.05.2015г./ до окончателното изплащане на сумата.

Видно от материалите по делото се установява, че НЧХД  № 261/2015г. по описа на ИРС, е образувано по тъжба с вх. № 3998/04.11.2015г., подадена от тъжителя Г.  П.  Д. ***, срещу Е.  Р.  Ф. ***, за извършено престъпление лека телесна повреда по чл.130, ал.2 НК и с която тъжба е предявен граждански иск срещу Е.  Р.  Ф. за сумата от 1500лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, от извършване на деянието/30.05.2015г./ до окончателното изплащане на сумата.

С оглед изложеното, настоящият въззивен съдебен състав намира, че НЕ Е следвало да бъдат обединявани производствата по нчхд № 244/2015г. и по нчхд № 261/2015г., и двете по описа на ИРС, за разглеждането им в едно общо наказателно производство, което ще продължи под номера на първоначално образуваното нчхд № 244/2015г. по описа на ИРС, тъй като по този начин е допуснат порока да се слеят едновременно в едно качество фигурата на тъжителя  и фигурата на подсъдимия, което е абсолютно процесуално недопустимо. Нарушава се основното право на защита, както на тъжителя, така и на подсъдимия, които заради различните си процесуални качества имат и съответните различни права.  Това допуснато съществено нарушение на процесуалните правила е рефлектирало и в производството, по което е постановена обжалваната присъда, което от своя страна предпоставя и опорочаване на процесното производство, и опорочаване на съдебния акт, постановен по същото - присъда № 17 от 27.04.2016г., постановена по НЧХД  № 244/2015г. по описа на Районен съд – Исперих, която е обжалвана от Г.  П.  Д., който е едновременно частен  тъжител и подсъдим.

Вярно е в случая, че не толкова съдебният състав на първоинстанционния съд, който е разгледал  нчхд № 244/2015г., по описа на ИРС, по което е постановена и обжалваната присъда, носи вина за допуснатото съществено нарушение на процесуалните правила, допуснато с неправилното обединяване на двете, посочени по-горе нчхд, но е следвало да направи собствена преценка, дали да разгледа в едно общо наказателно производство и двете посочени по-горе дела, за да не бъде допускано процесното  съществено нарушение на процесуалните правила, довело до сливането на процесуалните качества на две различни процесуални фигури в наказателното производство от частен характер, това на тъжителя и това на подсъдимия, в случая по отношение на Г.  П.  Д./едновременно е частен тъжител и подсъдим/ и по отношение на Е.  Р.  Ф./едновременно е частен тъжител и подсъдим/.

Този порок не може да бъде саниран едва от въззивния съд, тъй като последният е в невъзможност да извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт. Следвало е  производствата по нчхд № 244/2015г.  и  по нчхд № 261/2015г., и  двете по описа на ИРС, да не бъдат обединявани в едно общо наказателно производство, а да бъдат РАЗГЛЕДАНИ  ПООТДЕЛНО, така както първоначално са образувани по съответните тъжби, подадени от съответните тъжители срещу съответните подсъдими, така както подробно бе коментирано по – горе в настоящото решение.

С оглед на всичко изложено, въззивният съд намира, че е налице  основанието по чл. 335 ал.2 вр. чл. 348 ал.3 т. 2 НПК за отмяна на  съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на РС - Исперих. При новото разглеждане, следва съдебният състав, който ще разглежда делото да съобрази дадените  в обстоятелствената част на решението, посочени по – указания, за да бъдат санирани съществените процесуални нарушения, допуснати  ОЩЕ  с  определение от 10.11.2015г., постановено по нчхд № 261/2015г., по описа на ИРС от  друг съдебен състав от ИРС, с което НЕПРАВИЛНО  са ОБЕДИНЕНИ  нчхд № 261/2015г., образувано по тъжба на Г.  П.  Д. ***, срещу Е.  Р.  Ф. ***44/2015г., образувано по тъжба на Е.  Р.  Ф. срещу Г.  П.  Д., и двете по описа на ИРС, за разглеждането им в едно общо наказателно производство, което ще продължи под номера на първоначално образуваното нчхд № 244/2015г. по описа на ИРС,  впоследствие, което съществено процесуално нарушение е рефлектирало  и  при разглеждането на производството по нчхд № 244/2015г. и при изготвянето на атакувания съдебен акт по същото.

            По изложените съображения въззивният съд следва да отмени присъдата без да обсъжда въпросите, свързани с нейната правилност и делото да бъде върнато на ИРС за ново разглеждане  от друг съдебен състав, който да съобрази при новото разглеждане, дадените/посочени по – горе/ в обстоятелствената част на решението указания.  

           Коментираното  основание за отмяна на съдебния акт не налага извършването на проверка за материалната законосъобразност, в каквато насока са голяма част от изложените в жалбата оплаквания, която проверка е възможна само при констатация за отсъствие на допуснати съществени процесуални нарушения.            

           Водим от изложеното и на основание чл.334, т.1, вр. чл.335, ал.2,  Разградският окръжен съд,

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ присъда № 17 от 27.04.2016г., постановена по НЧХД  № 244/2015г. по описа на Районен съд – Исперих,  поради допуснати  съществени нарушения на процесуалните правила  и  ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Исперихски районен съд.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

 

                                                                                              Председател:

 

 

                                                                                                      Членове:  1.

 

 

                                                                                                                        2.

ДГ