О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

град Разград, 05.02.2016г.

 

Окръжен съд-Разград, наказателно отделение, на пети февруари две хиляди  и шестнадесета година, в закрито съдебно  заседание, в състав:

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ТЕОДОРА  НЕЙЧЕВА

при секретаря……………..

и с участието на прокурор……………………

като разгледа докладваното  от съдията Теодора Нейчева, ЧНД № 25 по описа за 2016г. на Окръжен съд – Разград и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.243, ал.5 от НПК.

С постановление  от 15.01.2016г. Окръжна прокуратура – Разград е прекратила  наказателното производство по ДП № ЗМ-В-8/2010 г. по описа на ОД на МВР - Разград, водено срещу М.Т.П. за престъпление по чл.255, ал.3, във вр. с ал.1, т.6 и т.7, във връзка с чл.26 от НК поради липса на извършено престъпление.

Недоволен от това постановление е останал Министърът на финансите, като представител на Държавата, който го е обжалвал в законния срок чрез своя пълномощник Събина Недкова Атанасова – старши юрисконсулт на ТД на НАП – Варна. Според жалбоподателя постановлението е необосновано и  незаконосъобразно, тъй като направените от прокурора изводи за прекратяване на производството по посоченото по-горе досъдебно производство не кореспондират със събраните по делото доказателства. Моли съда да отмени обжалваното постановление от 15.01.2016г. на Окръжна прокуратура – Разград, като върне делото на Окръжна прокуратура – Разград за продължаване на следствените действия на досъдебната фаза със задължителни указания. Подробни съображения в този смисъл са развити в жалбата.

Окръжният съд, след като се запозна с направените в жалбата оплаквания, събраните доказателства по ДП № ЗМ-В-8/2010 г. по описа на ОД на МВР – Разград, с постановление от 15.01.2016г. на Окръжна прокуратура – Разград, с изразеното становище на жалбоподателя и провери изцяло правилността на обжалваното постановление, намери за установено следното:

Жалбата на Министъра на финансите, като представител на Държавата, подадена чрез Събина Недкова Атанасова – старши юрисконсулт на ТД на НАП – Варна,  е неоснователна.

Досъдебно производство № ЗМ-В-8/2010 г. по описа на ОД на МВР – Разград е  образувано срещу М.Т.П. за извършено престъпление по чл.255, ал.3 във вр. с ал.1, т.6 и т.7 във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

         В хода на разследването не са  повдигнати обвинения.

          Досъдебното производство е изпратено на  ОП- Разград  с мнение за прекратяване.

         Окръжна прокуратура  - Разград е приела следната фактическа обстановка : Свидетелят М.П. е български гражданин, постоянно живеещ в гр.Разград, притежаващ качеството на местно физическо лице по смисъла на чл.6 от ЗОДФЛ отм./ Закон за облагане доходите на физическите лица/ чл.6, ал.1 от ЗДДФЛ/ Закон за данъците върху доходите на физическите лица/. Едновременно  с това, той  е бил собственик и управител на няколко юридически лица, между които и „ Калабрес“ ЕООД- Разград.

         Предмет на разследване по делото са били евентуално укрити данъчни задължения на св.М.П.П. в качеството му на физическо лице и собственик на „ Калабрес“ ЕООД- Разград.

           І. Данъчни задължения в качеството на физическо лице.

           С Ревизионен акт № 900239/ 13.10.2009г., изготвен от св.Османова- служител в ТД на НАП, е прието за установено, че св.М.  П. дължал 45 570, 21лв. данъци по ЗОДФЛ / отм./ и ЗДДФЛ. Тези данъчни задължения са  възникнали за времето от 2004г. до 2007г., както следва:

            - през 2004г.П.  имал доходи в размер на 33 655лв и разходи в размер на 35 529, 15лв. Следователно е налице превишаване  на действително разходваните средства спрямо наличните с 1874, 15лв. На основание чл.14 във вр. с чл.35 от ЗОДФЛ/отм./  св.М.П.  дължал данък в размер на 66, 50лв.

         - през 2005г. било налице превишаване на разходите над приходите с 17 689лв. На основание чл.14 във вр. с чл.35 от ЗОДФЛ/отм./  св.М.П.  дължал данък в размер на 3766, 50лв.

         - през 2006г. било налице превишаване на разходите над приходите в размер на 18 709, 89лв, На основание чл.14 във вр. с чл.35 от ЗОДФЛ  св.М.П.  дължал данък в размер на 3335, 90лв. За този данъчен период ревизиращият екип не  признал, че на 29.03.2006г. св.Хлебаров  предоставил заем на св.М.П. в размер на 40000лв. Ето защо тези пари не са включени в приходната част на баланса на св.МаринПетров, откъдето се получила и посочената разлика.

         - през 2007г. било налице превишаване на разходите над приходите в размер на 154 436, 19лв. На основание чл.48 от ЗДДФЛ св.М.П.  дължал данък в размер на 35 804, 60лв. Ревизиращият екип не признал, че на 29.01.2007г. св.Хлебаров предоставил заем на св.М.П. в размер на 70 000лв, а също така, че на 03.07.2007г. св.Желев му  дал в заем 68 000лв. В резултат на това тези пари не са включени в приходната част на баланса на св.М.П., откъдето е се получила и голяма част от посочената разлика.

Съдът изцяло споделя изложената по-горе в пункт първи, в обжалваното постановление фактическа обстановка.

         При така установеното в атакуваното постановление/в пункт първи/ окръжният прокурор на ОП-Разград  е приел от правна страна следното: липсват доказателства св.М.П. да е укрил данъчни задължения в качеството си на физическо лице. Право на данъчната администрация е да приложи презумпцията на чл.122, ал.1, т.7 от ДОПК/ Данъчно- осигурителен процесуален кодекс/ и да определи размера на дължимия данък като изчисли данъчната основа по реда на чл.122, ал.2 от ДОПК. За да има извършено престъпление по чл.255 от НК е необходимо да се установят доходи/ по основание и размер/, които П. е  получил през инкриминираният период, които той не е декларирал. Това може да стане чрез различни писмени документи - платежни нареждания, извлечения по банкови сметки, плащания по договори, парични преводи от страната и чужбина. Така ще се установят наличието на конкретни доходи, ще се прецени дали те следва да се включат в данъчната основа, респективно дали подлежат на деклариране и облагане. Прилагането на посочената по- горе презумпция е недопустима в наказателното право. Само превишаването на разходите над приходите не означава, че е извършено данъчно престъпление. За последното е необходимо П. умишлено да не е декларирал или да не  е посочил в данъчните си декларации облагаеми доходи, което не е установено по делото и по този начин е избягнато установяването и плащането на данъчни задължения.

         На следващо място е прието, че  са събрани достатъчно доказателства, които сочат, че заемите отпуснати от св.Хлебаров и св.Желев, съответно в размер на 40 000лв, 70 000лв и 68 000лв са реални сделки. Това се потвърждава: от показанията на свидетелите, дадени в хода на досъдебното производство и  представените от тях писмени документи - договори за заем, разписки, както и документи доказващи, че тези свидетели са имали финансовата възможност да дадат тези пари.

Това означава, че за 2006г. изцяло, а за 2007г. в един голям размер не съществува, посочената в РА  разлика между разходите и приходите на П..

Поради изложеното окръжният прокурор на ОП-Разград  е приел, че липсват доказателства за извършено данъчно престъпление от св. М.П. в качеството му на физическо лице, което изцяло се споделя и от съда, тъй като изложените от прокурора изводи почиват на изложената по-горе в пункт първи на обжалваното постановление фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по   ДП.

         ІІ. Данъчни задължения в качеството му на собственик и управител на „ Калабрес“ ЕООД- Разград.

Окръжна прокуратура  - Разград е приела следната фактическа обстановка : „ Калабрес“ ЕООД- Разград е вписано в търговския регистър на 07.06.2005г., с предмет на дейност – добив на дървесина, хотелиерски услуги  и туризъм. Собственик и управител на дружеството  е бил св.М.П.. То  е било регистрирано в ТД на НАП- Разград на 09.06.2005г., а по ЗДДС на  13.07.2006г.

С пълномощно, нотариално заверено на 07.12.2006г., св.М.П.  е упълномощил св.Пенка Петрова да го представлява при извършване на цялостната дейност на дружеството.

Счетоводно „ Калабрес“ ЕООД- Разград  било обслужвано от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград, собственост на св. Кремена Петрова. Обичайно всеки месец св.Пенка Петрова носела  фактури, банкови извлечения, месечни отчети от касовите апарати и други документи за тяхното осчетоводяване и изготвяне на СД по ЗДДС. Така служителите на „ Бизнес гарант“ ООД- Разград не съставяли никакви документи свързани с търговската дейност на „ Калабрес“ ЕООД- Разград. Тяхното задължение е било само да ги обработят счетоводно, включат съответните сделки в СД по ЗДДС, които св.Кремена Петрова  е подавала по електронен път в ТД на НАП- Разград. Годишните данъчни декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане/ ГДД по ЗКПО/ също са се изготвяли в счетоводната къща и след подписването им от св.Пенка Петрова или М.П.  са  били изпращани в НАП.

Дейността на търговското дружество основно е била свързана с ремонт на сграда, намираща се в м.“ Пчелина“ , близо до гр.Разград, използвана по-  късно като хотелски комплекс  „ Тифани“.

С ревизионен акт № 900240/12.10.2009г., издаден на основание Ревизионен доклад № 900240/14.08.2009г.  е било прието за установено, че дружеството дължи за внасяне ДДС в размер на 106 860 лв., отказан  бил и данъчен кредит в размер на 131 891, 34лв. Данъчните служители  са приели, че има сделки, за които има изготвени счетоводни документи, представени са за осчетоводяване на „ Бизнес гарант“ ООД- Разград, включени са в  СД по ЗДДС/ справки- декларации/ за извършените покупки, но не са били реално осъществени и не представляват облагаеми доставки по смисъла на чл.6 от ЗДДС. Те са, както следва:

1. Сделки между „АДЛОВО“ ЕООД- София и „ Калабрес“ ЕООД- Разград.

На 04.02.2008г. бил сключен договор между двете дружества, представлявани  съответно от св.Сергей Асенов и св.М.П.. Съгласно този документ „АДЛОВО“ ЕООД- София следвало да извърши строително – ремонтни работи /СМР/ в комплекс „Тифани“, по предоставени и одобрени проекти. В тази връзка били издадени следните документи , както следва:

- фактура № 1000000236/ 03.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „ Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 25 000лв. и ДДС в размер на 5 000лв. или всичко на обща стойност 30 000лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000241/ 05.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 24 500 лв. и ДДС в размер на 4 900лв. или всичко на обща стойност 29 400лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000243/ 06.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 24 000 лв. и ДДС в размер на 4 800лв. или всичко на обща стойност 28 800лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000245/07.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 24 650 лв. и ДДС в размер на 4 930лв. или всичко на обща стойност 29 580лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000252/10.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 24 800 лв. и ДДС в размер на 4 960лв. или всичко на обща стойност 29 760лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000255/11.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 23 400 лв. и ДДС в размер на 4 680лв. или всичко на обща стойност 28 080лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000258/12.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 24 320 лв. и ДДС в размер на 4 864лв. или всичко на обща стойност 29 184лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000263/13.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 24 960 лв. и ДДС в размер на 4 992лв. или всичко на обща стойност 29 952лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000269/14.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 23 680 лв. и ДДС в размер на 4 736лв. или всичко на обща стойност 28 416лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000275/17.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 24 000 лв. и ДДС в размер на 4 800лв. или всичко на обща стойност 28 800лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000280/18.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 24 850 лв. и ДДС в размер на 4 970лв. или всичко на обща стойност 29 820лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

- фактура №1000000285/19.03.2008г., съгласно която  „АДЛОВО“ ЕООД- София е извършила СМР по спецификация на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 23 840 лв. и ДДС в размер на 4 768лв. или всичко на обща стойност 28 608лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

В графата „Съставил“ на всяка една от фактурите е посочено името Сергей Асенов и има положен подпис. В графата“ Получател“ е изписано името на М.П., но в нито една от фактурите няма положен подпис.  

 По делото е назначена експертиза, която е дала заключение, че подписите в графата“ съставител“ не са положени от св.Сергей Асенов.

Всички тези фактури са били отразени в СД по ДДС за м.март с № 170009221684/ 14.04.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

Съдът изцяло споделя изложената по-горе в пункт втори, т.1, в обжалваното постановление фактическа обстановка.

При така установеното/ в пункт втори, т.1/ в атакуваното постановление, окръжният прокурор на ОП-Разград  е приел от правна страна следното: по всички посочени фактури липсват реално извършени сделки, защото:

 - св.Сергей Асенов - собственик на „АДЛОВО“ ЕООД- София, твърди, че дружеството не е извършвало реална дейност, никога не сключвал сделки с „Калабрес“ ЕООД- Разград, не е изготвял или  подписвал и посочените по- горе фактури.

- в чл.8 на договора между двете дружества е посочено, че двете страни ще приемат  СМР със съответен протокол; в.чл.9 за отделните видове работи се съставят актове за междинно приемане. Такива документи не са били издавани, както и други законово задължителни за такъв вида работи, напр.протокол за откриване на строителна площадка, заповедна книга за строежа, акт за съгласуване на строителния терен с одобрения инвестиционен проект, акт за приемане на земната основа, акт за приемане на извършените СРМ по нива, акт за приемане на бетонни, стоманобетонни фундаменти  за монтаж на конструкции, машини и съоръжения, акт за предаване и приемане на машини и т.н.

- липсват доказателства за кадрова и материална обезпеченост на „АДЛОВО“ ЕООД- София за изпълнение на договора.

От правна страна, за да е налице данъчно престъпление трябва престъпният деец да е осъществил някое от изпълнителните деяния, посочени в чл.255, ал.1 от НК. Св.М.П. не е изготвил или подписал нито една от  фактурите . Св.Пенка Петрова ги е занесла в „ Бизнес гарант“ ООД- Разград, където те са били съответно осчетоводени и включени в СД по ДДС за м.март 2008г., която е подаден по електронен път в ТД на НАП- Разград от св.Кремена Петрова. Това означава, че св.М.П. обективно не е осъществил нито едно от изпълнителните деяния посочени в чл.255, ал.1 от НК, поради което не може се ангажира неговата отговорност. По този пункт на постановлението е безспорно установено единствено само нарушение на данъчното законодателство, отразено в съответния РА. Тези правни изводи на окръжния прокурор, изложени в обжалваното постановление изцяло се споделят и от съда, тъй като същите почиват на изложената по-горе фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по   ДП.

2.  Сделки между „Моника 2003“ ЕООД и  „Калабрес“ ЕООД- Разград.

На 04.03.2008г. е бил сключен договор между „Калабрес“ ЕООД- Разград, представлявано от св.М.П. и „Моника 2003“ ЕООД, представлявано от св.Димитър Арменов. Предмет на договора бил доставка на необходимите текстилни изделия/ спално бельо, хавлиени изделия, възглавници, покривки, щори и килими от кожа/ в хотел „Тифани“.

На 04.03.2008г. бил сключен договор между „Калабрес“ ЕООД- Разград, представлявано от св.М.П. и „Моника 2003“ ЕООД, представлявано от св.Димитър Арменов. Предмет на договора бил доставка на необходимите мебели и аксесоари във външната градина към хотел „Тифани“.

На 01.07.2008г. бил сключен договор между „Калабрес“ ЕООД- Разград, представлявано от св.М.П. и „Моника 2003“ ЕООД, представлявано от св.Димитър Арменов. Предмет на договора бил озеленяване на прилежащите части към хотел „ Тифани“.

На 01.07.2008г. бил сключен договор между „Калабрес“ ЕООД- Разград, представлявано от св.М.П. и „Моника 2003“ ЕООД, представлявано от св.Димитър Арменов. Предмет на договора бил изграждане на  прилежащ паркинг за гости към хотел „ Тифани“.

На 01.07.2008г. бил сключен договор между „Калабрес“ ЕООД- Разград, представлявано от св.М.П. и „Моника 2003“ ЕООД, представлявано от св.Димитър Арменов. Предмет на договора бил доставката на необходимите мебели  и обзавеждане на хотел „ Тифани“.

На 01.07.2008г. бил сключен договор между „Калабрес“ ЕООД- Разград, представлявано от св.М.П. и „Моника 2003“ ЕООД, представлявано от св.Димитър Арменов. Предмет на договора бил доставката на арматурно желязо, цимент, пясък и камък гранит за обект хотел „ Тифани“.

Във връзка с изпълнението на тези договори са били съставени следните фактури, както следва:

- фактура №0000000295/07.03.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила вещи за обзавеждане на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2 148 лв. и ДДС в размер на 429.60лв. или всичко на обща стойност 2577.60лв.

-фактура №0000000296/07.03.2008г. съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила хавлиени кърпи и халати за баня  на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 9 520 лв. и ДДС в размер на 1 904лв. или всичко на обща стойност 11 424.00лв.

-фактура №0000000299/14.03.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила спални комплекти  и кърпи за баня на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 10 050 лв. и ДДС в размер на               2 010лв. или всичко на обща стойност 12 060лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

Трите фактури са били отразени в СД по ДДС за м.март с № 17000921684/ 14.04.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

-фактура №0000000379/27.05.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила кожени килими на „ Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 11 445лв. и ДДС в размер на 2 289лв. или всичко на обща стойност 13 734лв. Плащането по фактурата  е извършено по банков път.

-фактура №0000000380/28.05.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е извършила изграждане на  детска площадка на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 62 350 лв. и ДДС в размер на 12 470лв. или всичко на обща стойност 74 820лв. Плащането по фактурата  е извършено по банков път.

Двете фактури били отразени в СД по ДДС за м.май с № 17000924730/ 16.06.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

 -фактура №0000000391/03.06.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила маси и столове на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 46 350 лв. и ДДС в размер на 9 270лв. или всичко на обща стойност 55 620лв. Плащането по фактурата  е извършено по банков път.

-фактура №0000000392/03.06.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила вещи за обзавеждане на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 78 380 лв. и ДДС в размер на 15 676лв. или всичко на обща стойност 94 056лв. Плащането по фактурата  е извършено по банков път.

-фактура №0000000394/04.06.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила вещи за обзавеждане на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2 401.85лв. и ДДС в размер на 480.37лв. или всичко на обща стойност 2882.22лв.

-фактура №0000000396/04.06.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила вещи за обзавеждане на „ Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 827.59лв. и ДДС в размер на 165.52лв. или всичко на обща стойност 993.11лв.

-фактура №0000000417/12.06.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила възглавници, покривки и спални комплекти  на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 21 964лв. и ДДС в размер на 4392.80лв. или всичко на обща стойност 26 356.80лв. Плащането по фактурата  е извършено по банков път.

-фактура №0000000418/12.06.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила щори на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 13 335лв. и ДДС в размер на 2 667лв. или всичко на обща стойност                      16 002лв. Плащането по фактурата  е извършено по банков път.

Шестте фактури били отразени в СД по ДДС за м.юни с № 17000926314/ 14.07.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

-фактура №0000000455/11.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила растения за озеленяване на „ Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 62 200лв. и ДДС в размер на 12 440лв. или всичко на обща стойност 74 640лв. Към фактурата  са  приложени 3 касови бона доказващи извършеното плащане.

-фактура №0000000456/11.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила растения за озеленяване, саксии и вази на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 44 820 лв. и ДДС в размер на                      8 964лв. или всичко на обща стойност 53 784лв. Към фактурата са  приложени 2  касови бона доказващ извършеното плащане.

-фактура №0000000457/12.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила фитнес уреди , часовник, телевизор и касетофон на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 14 862лв. и ДДС в размер на 2 972.40лв. или всичко на обща стойност 17 834.40лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

-фактура №0000000458/12.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила  мебели за обзавеждане на „ Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 11 090лв. и ДДС в размер на 2 218лв. или всичко на обща стойност 13 308лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

-фактура №0000000459/12.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила мебели за обзавеждане на „ Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 9 965лв. и ДДС в размер на 1 993лв. или всичко на обща стойност 11 958лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

-фактура №0000000460/12.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила  мебели за обзавеждане на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 3 960 лв. и ДДС в размер на 792лв.  или всичко на обща стойност 4 752лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

-фактура №0000000465/18.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  за извършени СМР и доставени строителни материали на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 75 270лв. и ДДС в размер на                15 054лв. или всичко на обща стойност 90 324лв. Към фактурата са  приложени 4  касови бона доказващи извършеното плащане.

-фактура №0000000469/28.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила килими на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 4 200 лв. и ДДС в размер на 840лв. или всичко на обща стойност      5 040лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

-фактура №0000000470/28.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила  вази на „ Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 7 780лв. и ДДС в размер на 1 556лв. или всичко на обща стойност 9 336лв. Към фактурата е приложен касов бон доказващ извършеното плащане.

-фактура №0000000472/30.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София  е доставила и монтирала кашпи на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 8 910лв. и ДДС в размер на 1 782лв. или всичко на обща стойност 10 692лв. Към фактурата са приложени 2  касови бона доказващи извършеното плащане.

-фактура №0000000478/30.07.2008г., съгласно която  „ Моника 2003“ ЕООД- София   за извършени СМР и доставени строителни материали на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 92 430 лв. и ДДС в размер на                 18 486лв. или всичко на обща стойност 110 916лв. Към фактурата са приложени 2 касови бона доказващи извършеното плащане.

Тези 11 фактури бил  отразени в СД по ДДС за м.юли с № 17000927878/ 14.08.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

Видно от назначената експертиза е установено, че всички фактури, с изключение на тези с №№ 379/ 27.05.2008г. и 380/ 28.05.2008г.,  са подписани в графата „съставил“ от св.Димитър Арменов/ неправилно посочен в експертизата с фамилно име Асенов/.Фактури с №№295 и 296/ 07.03.2008г. в графата „получател“ са подписани от св.М.П., а в останалите липсва подпис.

Съдът изцяло споделя изложената по-горе в пункт втори, т.2, в обжалваното постановление фактическа обстановка.

При така установеното/ в пункт втори, т.2/  в атакуваното постановление, окръжният прокурор на ОП-Разград  е приел, че посочените сделки са били реално осъществени, защото:

- в показаният си св.Арменов - собственик на  „ Моника 2003“ ЕООД- София твърди, че неговото дружество е изпълнило своите задължения по всички договори.

- налице са доказателства за извършени плащания по сделките, някои от които по банков път.

- налице са документи съставени от „ Калабрес“ ЕООД- Разград и  „ Моника 2003“ ЕООД- София : Три протокола от 04.06.2008г. за обзавеждане на градина на хотел „ Тифани“; Протокол от 11.07.2008г. за доставка на мебели в хотел „ Тифани“, Протокол за извършеното озеленяване; Протокол от 11.07.2008г. за доставка; Протокол за извършено обзавеждане с текстилни изделия на хотел „ Тифани“; Протокол№ 1 от 14.07.2008г. за извършените СМР.; Протокол от 30.07.2008г за извършени СМР на паркинг за гости; Протокол за доставката на материали за изграждане на паркинг на хотел „ Тифани“.

- назначената по делото строително- техническа експертиза сочи, че има действително извършени строителни работи , но има несъответствие между реално  използвания камък гнайс, вместо гранит, както и това , че част от вложените материали са елемент на отделните СРМ и не следва да се фактурират отделно. Следва да се отбележи, че непълното или некачествено изпълнение на договорните отношения не са предмет на наказателното производство. Предмет на доказване е реално изпълнение и плащане на включените в СД по ЗДДС фактури, което в случая е безспорно установено. Различните счетоводни нарушения, които евентуално биха довели до нарушаване на данъчното законодателство са ирелевантни за наказателната отговорност. Тези изводи на окръжният прокурор на ОП-Разград се възприемат изцяло от съда.Само за пълнота следва да бъде отбелязано и това, че св.М.П. обективно нито е използвал тези документи, нито ги е включвал в данъчните декларации, нито ги е представял пред данъчната администрация. Следователно, дори това да не бяха реално осъществени сделки, той не би носил  наказателна отговорност, защото не осъществил нито едно от изпълнителните деяния посочени в чл.255 от НК.

Данъчните служители са приели, че в подадената от името на дружеството ГДД ЗКПО за 2009г. с вх.17-1737/ 31.03.2009г., подписана от св.Пенка Петрова, неправилно са отчетени като разходи плащанията по фактури с №№295, 296, 299, 457, 458,459, 460. Те са приели, че тези сделки са фиктивни, поради което следва да се увеличи данъчната основа с 32670 лв, представляващи сбора от сумите по фактурите. Това води  и до задължението за плащане на данък в размер от 32676лв и съответните лихви върху тях. Както бе посочено по-горе - тези сделки са реално осъществени, поради което подадената ГДД отговаря на обективната действителност. Още повече, че тя е изготвена от св.Кремена Петрова и подписана от св.Пенка Петрова, което изключва наказателната отговорност на св.М.П.. Тези правни изводи на окръжния прокурор, изложени в обжалваното постановление/в пункт втори, т.2/ изцяло се споделят и от съда, тъй като същите почиват на изложената по-горе фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по  ДП.

3. Сделка между „ Унитра“ ООД- Пловдив и „ Калабрес“ ЕООД- Разград.

На 30.06.2008г. е бил сключен договор между „Калабрес“ ЕООД- Разград, представлявано от св.М.П. и „ Унитра“ ООД- Пловдив, представлявано от св.Хайг Кечикранян. Предмет на договора е бил монтаж на железни стълбове, ограда, стенна облицовка каменна и бордюри в  хотел „ Тифани“.

По повод изпълнението на договора била съставена фактура №0000000085/16.07.2008г., съгласно която  „ Унитра“ ООД- Пловдив  е извършила СМР по спецификация на „ Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 64 500 лв. и ДДС в размер на 12 900лв. или всичко на обща стойност 77 400лв. Към фактурата бил приложен касов бон доказващ извършеното плащане. Подписът положен в графата „ получател“ е изпълнен от св.М.П..

Фактурата била  отразена в СД по ДДС за м.юли с № 17000927878/ 14.08.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС в размер на 12 900лв.

С оглед изложеното, прокурорът е приел тази сделка за реално осъществена, защото:

- Св. Кечикранян в своя разпит не отрича неговата фирма да е извършвала СМР.

- налице е доказателство за извършено плащане по тази сделка.

- съставен е Протокол № от 14.07.2008г., съгласно който са приети извършените СМР. Вещото лице по назначената строително- техническа експертиза също сочи, че има извършени такива дейности, но има и надактувани дейности на стойности  на стойност 16 771лв. Само за пълнота следва да бъде отбелязано, че непълното или некачествено изпълнение на договорните отношения не е предмет на наказателното производство. Предмет на доказване е реално изпълнение и плащане на включената в СД по ЗДДС фактура, което в случая е безспорно установено.

Съдът изцяло споделя изложената по-горе в пункт втори, т.3, в обжалваното постановление фактическа обстановка. Правните изводи на окръжния прокурор, изложени в обжалваното постановление/ в пункт втори, т.3/ изцяло се споделят и от съда, тъй като същите почиват на изложената по-горе фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по  ДП.

4. Сделки между „Винплас“ ООД- Разград  и „ Калабрес“ ЕООД- Разград.

         Фирма „Винплас“ ООД- Разград притежавала склад за търговия на едро на профили за алуминиева дограма и аксесори за нея.  Там били сключени следните сделки,  документирани, както следва:

- фактура №0000000611/27.05.2008г., съгласно която  „Винплас“ ООД- Разград   доставила алуминиев профил на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 3 570лв. и ДДС в размер на 714лв. или всичко на обща стойност 4 284лв.

- фактура №0000000621/31.05.2008г., съгласно която  „Винплас“ ООД- Разград   доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 4 195.80лв. и ДДС в размер на 839.16лв. или всичко на обща стойност 5 034.96лв.

Двете фактури били отразени в СД по ДДС за м.май с № 17000924730/ 16.06.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура №0000000637/26.06.2008г., съгласно която  „Винплас“ ООД- Разград  доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 4 244.22лв. и ДДС в размер на 848.84лв. или всичко на обща стойност 5 093.06лв.

- фактура №0000000641/30.06.2008г., съгласно която  „Винплас“ ООД- Разград  е доставила алуминиев профил на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 4 335лв. и ДДС в размер на 867лв. или всичко на обща стойност 5 202лв.

Двете фактури били отразени в СД по ДДС за м.юни с № 17000926314/ 14.07.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура №0000000643/30.06.2008г., съгласно която  „Винплас“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2 794.20лв. и ДДС в размер на 558.84лв. или всичко на обща стойност 3 3353.04лв.

- фактура №0000000669/26.07.2008г., съгласно която  „Винплас“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 7 544.40лв. и ДДС в размер на 1 508.88лв. или всичко на обща стойност 9 053.28лв.

- фактура №0000000677/30.07.2008г., съгласно която  „ Винплас“ ООД- Разград  е доставила алуминиев профил на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 5 418.75лв. и ДДС в размер на 1 083.75лв. или всичко на обща стойност 6 502.50лв.

- фактура №0000000684/31.07.2008г., съгласно която  „Винплас“ ООД- Разград  е доставила алуминиев профил на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 5 903.25лв. и ДДС в размер на 1 180.65лв. или всичко на обща стойност 7 083.90лв.

 Фактурите били  отразени в СД по ДДС за м.юли с № 17000927878/ 14.08.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

 - фактура №0000000708/20.08.2008г., съгласно която  „Винплас“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2 614.96лв. и ДДС в размер на 522.99лв. или всичко на обща стойност 3 137.95лв.

Фактурата. били отразена в СД по ДДС за м.август 2008г. с № 170000929435/ 15.09.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер 522, 99лв.

С оглед изложеното, прокурорът е приел тези сделки са били реално осъществени, защото:

- Св.Себайдин Мустафа сочи, че действително фирма „Калабрес“ ЕООД- Разград е била негов клиент.

- представени са писмени доказателства: хронологична ведомост на „Винплас“ ООД- Разград, доказваща извършено плащане по тези фактури от страна на „Калабрес“ ЕООД- Разград.

Съдът изцяло споделя изложената по-горе в пункт втори, т.4, в обжалваното постановление фактическа обстановка. Правните изводи на окръжния прокурор, изложени в обжалваното постановление/ в пункт втори, т.4/ изцяло се споделят и от съда, тъй като същите почиват на изложената по-горе фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по  ДП.

5. Сделки между „МТ ПЛАСТ“ ЕООД- Разград и Калабрес“ ЕООД- Разград.

През 2008г. между двете дружества възникнали договорни отношения имащи за предмет изработка, транспорт, монтаж на дограма за хотел „ Тифани“. В тази връзка били издадени следните фактури:

-  фактура №1100000070/10.05.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 538.81 лв. и ДДС в размер на 107.76лв. или всичко на обща стойност 646.57лв.

-  фактура №1100000071/10.05.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети и огледала на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1679.58 лв. и ДДС в размер на 335.92лв. или всичко на обща стойност 2 015.50лв.

-  фактура №1100000074/10.05.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 285.94 лв. и ДДС в размер на 57.19лв. или всичко на обща стойност 343.13лв.

- фактура №1100000084/23.05.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма и стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1 064.64 лв. и ДДС в размер на 212.93лв. или всичко на обща стойност 1 277.57лв.

- фактура №1100000089/26.05.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 320.26лв. и ДДС в размер на 64.05лв. или всичко на обща стойност 384.31лв.

- фактура №1100000097/28.05.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила огледала и стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2 535.79 лв. и ДДС в размер на 507.16лв. или всичко на обща стойност 3 042.95лв.

- фактура №1100000101/28.05.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 894.07лв. и ДДС в размер на 178.81лв. или всичко на обща стойност 1072.88лв.

Седемте фактури били отразени в СД по ДДС за м.май с № 17000924730/ 16.06.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура №110000116/09.06.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 700.02 лв. и ДДС в размер на 140лв. или всичко на обща стойност 840.02лв.

- фактура №1100000118/10.06.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила огледала и стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 290.44 лв. и ДДС в размер на 58.08лв. или всичко на обща стойност 348.52лв.

- фактура №1100000120/10.06.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1 052.84лв. и ДДС в размер на 210.57лв. или всичко на обща стойност 1 263.41лв.

- фактура №110000136/19.06.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила огледала и стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 726.47лв. и ДДС в размер на 145.30лв. или всичко на обща стойност 871.77лв.

- фактура №1100000145/23.06.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 673.62лв. и ДДС в размер на 134.73лв. или всичко на обща стойност 808.35лв.

- фактура №1100000137/19.06.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 168.53лв. и ДДС в размер на 33.71лв. или всичко на обща стойност 202.24лв.

- фактура №1100000149/24.06.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 973.83 лв. и ДДС в размер на 194.76лв. или всичко на обща стойност 1168.59лв.

- фактура №1100000150/24.06.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма и стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1744.91 лв. и ДДС в размер на 348.98лв. или всичко на обща стойност 2093.89лв.

Осемте фактури били отразени в СД по ДДС за м.юни с № 17000926314/ 14.07.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура №1100000166/04.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма и стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2237.19 лв. и ДДС в размер на 447.43лв. или всичко на обща стойност 2684.62лв.

- фактура №1100000170/10.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма и стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1431.11 лв. и ДДС в размер на 286.22лв. или всичко на обща стойност 1717.33лв.

- фактура №1100000176/15.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 951.06лв. и ДДС в размер на 190.22лв. или всичко на обща стойност 1141.28лв.

- фактура №1100000177/15.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1639.03лв. и ДДС в размер на 327.81лв. или всичко на обща стойност 1966.84лв.

- фактура №1100000182/16.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 843.29лв. и ДДС в размер на 168.66лв. или всичко на обща стойност 1011.95лв.

- фактура №1100000181/16.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2107.29лв. и ДДС в размер на 421.45лв. или всичко на обща стойност 2528.74лв

- фактура №1100000190/17.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1577.80лв. и ДДС в размер на 315.56лв. или всичко на обща стойност 1893.36лв.

- фактура №1100000207/16.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 620.92лв. и ДДС в размер на 124.19лв. или всичко на обща стойност 745.11лв.

- фактура №1100000211/25.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2249.86лв. и ДДС в размер на 449.97лв. или всичко на обща стойност 2699.83лв.

- фактура №1100000216/28.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1018.53лв. и ДДС в размер на 203.71лв. или всичко на обща стойност 1222.24лв.

- фактура №110000220/28.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма и стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1987.26лв. и ДДС в размер на 397.45лв. или всичко на обща стойност 2384.71лв.

- фактура №1100000224/29.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 786.98лв. и ДДС в размер на 157.40лв. или всичко на обща стойност 944.38лв.

- фактура №1100000226/30.07.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 460.94лв. и ДДС в размер на 90.18лв. или всичко на обща стойност 553.12лв.

 Десет от фактурите били  отразени в СД по ДДС за м.юли с № 17000927878/ 14.08.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура №1100000250/07.08.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2143.99лв. и ДДС в размер на 428.79лв. или всичко на обща стойност 2572.78лв.

- фактура №1100000253/08.08.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма и  стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2005.62 лв. и ДДС в размер на 401.12лв. или всичко на обща стойност 2406.74лв.

- фактура №0300000026/27.08.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1312.30лв. и ДДС в размер на 262.46лв. или всичко на обща стойност 1574.76лв.

- фактура №0300000027/27.08.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 449.64лв. и ДДС в размер на 89.99лв. или всичко на обща стойност 539.93лв.

          - фактура №0300000028/27.08.2008г., съгласно която  „МТ Пласт“ ЕООД- Разград  е доставила дограма и стъклопакети на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 856.38лв. и ДДС в размер на 171.27лв. или всичко на обща стойност 1027.65лв.   Тези фактури, както и три от издадените през м.юли 2008г. били отразени в СД по ДДС за м.август 2008г. с № 170000929435/ 15.09.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

С оглед изложеното, прокурорът е приел тези сделки за реално осъществени защото:

- св.Тачев- управител на „ МТ- ПЛАСТ“ ООД- Разград сочи, че сделките са изпълнени, посочва подробно механизма на изпълнение на сделките, както и факта, че поръчките са правени от различни лица, но изготвената дограма е  монтирана в хотел „Тифани“.  Това се потвърждава и от показанията на св.Шукриев, който сочи, че всички посочени сделки са реални и дограмата е била монтирана в хотел „ Тифани“.

- има писмени доказателства/ извлечение от касовата книга на „ МТ- ПЛАСТ“ ООД- Разград/ , че сумите по фактурите са платени от Калабрес“ ЕООД- Разград.

Само за пълнота следва да бъде отбелязано, че св.М.П. обективно нито е използвал тези документи, нито ги е включвал в данъчните декларации, нито ги е представял пред данъчната администрация. Следователно, дори това да не бяха реално осъществени сделки, той не би носил  наказателна отговорност, защото не е осъществил нито едно от изпълнителните деяния посочени в чл.255 от НК.

Съдът изцяло споделя изложената по-горе в пункт втори, т.5, в обжалваното постановление фактическа обстановка. Правните изводи на окръжния прокурор, изложени в обжалваното постановление/ в пункт втори, т.5/ изцяло се споделят и от съда, тъй като същите почиват на изложената по-горе фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по  ДП.

6.  Сделки между „Пластал“ ООД и Калабрес“ ЕООД- Разград.

Фирма „Пластал“ ООД- Разград притежавала склад на едро за търговия за профили и аксесоари за алуминиева дограма. Дружеството издало следните фактури за осъществявани сделки с Калабрес“ ЕООД- Разград

- фактура №1000000243/28.05.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1 681.53лв. и ДДС в размер на 336.31лв. или всичко на обща стойност 2 017.84лв.

- фактура №1000000245/30.05.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1 539.62лв. и ДДС в размер на 307.92лв. или всичко на обща стойност 1 847.54лв.

Двете фактури били отразени в СД по ДДС за м.май с № 17000924730/ 16.06.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура №1000000300/18.06.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1 727.23лв. и ДДС в размер на 345.45лв. или всичко на обща стойност 2 072.68лв.

- фактура №0000000348/30.06.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2634.38лв. и ДДС в размер на 526.87лв. или всичко на обща стойност 3161.25лв.

- фактура №0000000015/30.06.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила профили на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2 983.50лв. и ДДС в размер на 596.70лв. или всичко на обща стойност 3580.20лв.

Трите фактури били отразени в СД по ДДС за м.юни с № 17000926314/ 14.07.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура №1000000332/30.06.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1 724.30лв. и ДДС в размер на 344.86лв. или всичко на обща стойност 2 069.16лв.

- фактура №1000000391/23.07.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 8 321.89лв. и ДДС в размер на 1 664.38лв. или всичко на обща стойност 9 986.27лв.

- фактура №1000000418/29.07.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 2 558.16лв. и ДДС в размер на 511.63лв. или всичко на обща стойност 3069.79лв.

- фактура №1000000422/30.07.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 5 172.18лв. и ДДС в размер на 1 034.44лв. или всичко на обща стойност 6 206.62лв.

- фактура №1000000427/31.07.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 3 794.63лв. и ДДС в размер на 758.93лв. или всичко на обща стойност 4 553.56лв.

Петте  фактури били  отразени в СД по ДДС за м.юли с № 17000927878/ 14.08.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура №1000000461/19.08.2008г., съгласно която  „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград  е доставила дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 6 545.08лв. и ДДС в размер на 1 309.02лв. или всичко на обща стойност 7 854.10лв.

Фактурата била отразена в СД по ДДС за м.август 2008г. с № 170000929435/ 15.09.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на 1 309, 02лв.

С оглед изложеното, прокурорът е приел тези сделки за реално осъществени защото управителят на „ПЛАСТАЛ“ ООД- Разград- св.Невин Ибрямова сочи, че тези сделки са били реално осъществени, като са изготвяни и писмени документи за това- стокови разписки.

Съдът изцяло споделя изложената по-горе в пункт втори, т.6, в обжалваното постановление фактическа обстановка. Правните изводи на окръжния прокурор, изложени в обжалваното постановление/ в пункт втори, т.6/ изцяло се споделят и от съда, тъй като същите почиват на изложената по-горе фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по  ДП.

7.  Сделки между „Лудогорие“ ООД и Калабрес“ ЕООД- Разград.

-  фактура №0000000176/03.06.2008г., съгласно която  „Лудогорие“ ООД – гр. Разград е доставила PVC дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност 1 100.04лв. и ДДС в размер на 220.01лв. или всичко на обща стойност 1 320.05лв.

-  фактура №0000000177/27.06.2008г., съгласно която  „Лудогорие“ ООД – гр. Разград е доставила PVC дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност  3 819.27лв. и ДДС в размер на 763.85лв. или всичко на обща стойност 4 583.12лв.

Двете фактури били отразени в СД по ДДС за м.юни с № 17000926314/ 14.07.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура №0000000184/30.07.2008г., съгласно която  „Лудогорие“ ООД – гр. Разград е доставила PVC дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност  4 166.67лв. и ДДС в размер на 833.33лв. или всичко на обща стойност 5 000лв.

- фактура №0000000185/30.07.2008г., съгласно която  „Лудогорие“ ООД – гр. Разград е доставила PVC дограма на „Калабрес“ ЕООД- Разград на стойност  833.33лв. и ДДС в размер на 166.67лв. или всичко на обща стойност 1 000лв.

Двете  фактури били  отразени в СД по ДДС за м.юли с № 17000927878/ 14.08.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

С оглед изложеното, прокурорът е приел тези сделки за реално осъществени защото:

- Св.Христо Димитров и св.Гюнай Шукриев сочат, че сделките са изпълнени и получател по тях е била „Калабрес“ ЕООД- Разград. Свидетелите посочват точно начина на сключване и изпълнение на сделките. Техните показания се потвърждават и от св.Добринка Стоянова, счетоводител  на която  „Лудогорие“ ООД – гр. Разград, която сочи , че по тези фактури има действително извършено плащане. Изготвени са документи - аналитични регистри по счетоводна сметка 401, сочещи на извършена доставка на материали за изработка на дограма за „Калабрес“ ЕООД- Разград, както и приемно - предавателен протокол № 1 от 30.07.2008г.

 Съдът изцяло споделя изложената по-горе в пункт втори, т.7, в обжалваното постановление фактическа обстановка. Правните изводи на окръжния прокурор, изложени в обжалваното постановление по този пункт и тази точка изцяло се споделят и от съда, тъй като същите почиват на изложената по-горе фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по  ДП.

8. Използване на данъчен кредит за закупени автомобили от „Калабрес“ ЕООД- Разград.

През ревизираният период дружеството закупило на лизинг с право за прехвърляне на собствеността,  следните МПС, както следва:

- от „ Порше лизинг БГ“ ЕООД- л.а. „ Фолксваген голф с рег.№ СА 0077 КМ

- от „Лизингова къща София лизинг“ ЕАД- „ Пежо 308 премиум“ с рег.№ СА 16 93 НР

 - от „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД- „ Мерцедес CLK  200“ с рег. № В 33 06РВ

- от „ Пиреос Авто лизинг България“ЕАД – „ Бентли континентал  GT“ с рег.№ СА 77777А

-         От „ Уникредит лизинг“ ЕАД – джип „ БМВ Х5“.

Дружеството използвало правото си на данъчен кредит по  платените лизинговите вноски, както следва:

- Фактура № 10019123/ 02.01.2008г. с „ Порше лизинг БГ“ ЕООД , чиято данъчна основа 268, 07 лв и ДДС 53, 61лв, включена в СД за м.януари 2008г.с вх.№ 17000918673/ 14.02.2008г., подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова.

- фактура № 10023365/04.03.2008г с „ Порше лизинг БГ“ ЕООД, чиято данъчна основа била 259,36лв и ДДС 51,87лв.

- фактура № 20792/ 27.03.2008г. с „Лизингова къща София лизинг“ ЕАД, чиято данъчна основа била7 192, 57 лв и ДДС 1438лв.

- фактура 20965/ 31.03.2008г. с с „Лизингова къща София лизинг“ ЕАД, чиято данъчна основа била 28 770, 30лв и ДДС 5 754, 06лв.

Трите фактури били отразени в СД по ДДС за м.март с № 170009221684/ 14.04.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

-фактура № 10025695/ 01.04.2008г с „ Порше лизинг БГ“ ЕООД, чиято данъчна основа била 254, 98лв и ДДС 51лв.

-фактура №1000000782/ 25.04.2008г. с  „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 9 223, 71 лв, а ДДС 1844, 74лв.

- фактура №1000000783/ 25.04.2008г. с  „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 647, 47лв и ДДС 329, 49лв.

Трите фактури били отразени в СД по ДДС за м.март с № 17000923218/ 14.05.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

-фактура № 10018190/ 07.05.2008г. с „ Порше лизинг БГ“ ЕООД, чиято данъчна основа била 250, 54лв и ДДС 50, 11лв. Фактурата била отразена в СД по ДДС за м.май с № 17000924730/ 16.06.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на 50,11лв.

- фактура №1000001188/ 05.06.2008г. с „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 567, 01лв и ДДС 313, 40лв.

- фактура № 24165/ 01.07.2008г. с „Пиреос Авто лизинг България“ЕАД, чиято данъчна основа била 2948, 43лв и ДДС 589, 69лв

- фактура № 100001525/ 07.07.2008г. с „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 567, 01лв и ДДС 313, 40лв.

Трите  фактури били  отразени в СД по ДДС за м.юли с № 17000927878/ 14.08.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

-фактура № 1000001841/ 05.08.2008г. с  „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 567, 01лв и ДДС 313, 40лв.

Фактурата била отразена в СД по ДДС за м.август 2008г. с № 170000929435/ 15.09.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на 313, 40лв.

- фактура№ 26104/ 01.08.2008г. с „Пиреос Авто лизинг България“ЕАД, чиято данъчна основа била 2 959, 85лв и ДДС 591, 97лв.

- фактура № 30404/ 01.10.2008г. с  „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 3005, 46лв и ДДс 601, 09лв.

Двете  фактури били  отразени в СД по ДДС за м.октомври  с № 17000932770/ 14.11.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

         -фактура № 31455/ 01.11.2008г. с „Пиреос Авто лизинг България“ЕАД, чиято данъчна основа била 3 020лв и ДДС 604лв.

         - фактура № 1000003072/ 05.11.2008г. с „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 567, 01лв и ДДС 313, 40лв.

Двете  фактури били  отразени в СД по ДДС за м.ноември  с № 17000934468/ 15.12.2008г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура № 1000003413/ 26.11.2008г. с „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 567, 01лв и ДДС 313, 40лв.

- фактура № 2000119830/ 16.12.2008г. с „ Уникредит лизинг“ ЕАД, чиято данъчна основа била 37 863, 22лв и ДДС 7 886, 04лв.

Двете  фактури били  отразени в СД по ДДС за м.декември  с № 17000936131/ 14.01.2009г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

-  фактура № 1000002698/ 06.10.2008г. с „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 567, 01лв и ДДС 313, 40лв

- фактура №34571/ 01.12.2008г. с „Пиреос Авто лизинг България“ЕАД, чиято данъчна основа била 3 092, 43лв и ДДС 618, 49лв.

- фактура № 2000126358/ 23.12.2008г. с „ Уникредит лизинг“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 063, 70лв и ДДС 212, 74лв.

- фактура № 1000004062/ 05.01.2009г.  с „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била1 567, 01лв и ДДС 313, 40лв.

- фактура№ 2000135967/ 20.01.2009г. с „ Уникредит лизинг“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 091, 96лв и ДДС 218, 39лв.

Петте фактури били  отразени в СД по ДДС за м.януари 2009г.  с № 17000938047/ 16.02.2009г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на посочения ДДС във всяка една от фактурите.

- фактура № 100002698/ 0610.2008г. с „ Алианц лизинг енд сървиз“ ЕАД, чиято данъчна основа била 1 567, 01лви ДДС 313,40лв.

Фактурата била отразена в СД по ДДС за м.февруари 2009г. с № 170000939790/ 14.03.2009г. на дружеството, изготвена от „ Бизнес гарант“ ООД- Разград , подадена по електронен път в НАП от св.Кремена Петрова. По този начин е бил приспаднат данъчен кредит в размер на 313, 40лв.

По делото са разпитани като свидетели: Бюлент Паша, Николай Петков, Милен Минков, Добромир Неделчев, Захари Стефанов, Мехмед Мехмед, които сочат , че са наемали автомобилите на „Калабрес“ ЕООД- Разград. Това ставало в офис в гр.Разград като сделките били договаряни и сключвани със св.Пенка Петрова. Тя изготвяла и фактурите за сключения рента - кар.

С оглед изложеното прокурорът от правна страна е приел следното: Данъчните органи извършили ревизията са преценили, че не е налице хипотезата на чл.70, ал.2, т.1 във вр. с ал.1, т.4 от ЗДДС, защото автомобилите не са използвани единствено за отдаване под наем. Следователно не следва да се приспада съответния данъчен кредит върху платените лизингови вноски от „Калабрес“ ЕООД- Разград. В конкретния случай, прокурорът е приел от правна страна, че няма извършено престъпление по следните съображения:

- Лизинговите вноски са били действително платени, следователно съставените фактури не са документи с невярно съдържание. Това означава, че включването им в СД по ЗДДС за съответния месец отговарят на обективната действителност.

-  дали е налице хипотезата на чл.70, ал.2, т.1 във вр. с ал.1, т.4 от ЗДДС е въпрос на тълкуване на закона, както са направили и данъчните служители. В наказателното производство се изследва само въпроса дали изложеното в документите отговаря на обективната действителност, а не дали има нарушение на данъчното законодателство. Следователно, тук въобще не може да става и дума за извършено престъпление, откогото и да е било. Като само за пълнота следва да бъде отбелязано, че всички сделки по отдаване под наем на автомобили са били извършени от св.Пенка Петрова, която е представила и съответните документи в „ Бизнес гарант“ ООД- Разград, откъдето са били посочени и подадени  в данъчните декларации.

Съдът изцяло споделя изложената по-горе в пункт втори, т.8, в обжалваното постановление фактическа обстановка. Правните изводи на окръжния прокурор, изложени в обжалваното постановление по този пункт и по тази точка изцяло се споделят и от съда, тъй като същите почиват на изложената по-горе фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по  ДП.

Съдът изцяло споделя изложената в обжалваното постановление/по пункт І и ІІ, от т.1 до т.8 вкл./ фактическа обстановка и счита, че същата е обективно, всестранно и пълно изяснена.

Съдът изцяло споделя и изложените в обжалваното постановление/по пункт І и ІІ, от т.1 до т.8 вкл./ от прокурора правни изводи, тъй като същите почиват/както бе посочвано няколко пъти по-горе/ на изложената по-горе фактическа обстановка и кореспондират със събрания доказателствен материал по ДП. Не са налице противоречиви факти и обстоятелства, което да налага необходимост от тяхното отделно обсъждане.

Ето защо, съдът намира за неоснователно изложеното в жалбата оплакване, че обжалваното постановление е необосновано и  незаконосъобразно, тъй като направените от прокурора изводи за прекратяване на производството по посоченото по-горе досъдебно производство, не кореспондирали със събраните по делото доказателства. По делото са събрани многобройни доказателства, които изцяло потвърждават изложената по-горе фактическа обстановка.

Обосновано и последователно прокурорът е изложил своите фактически и правни изводи, въз основа на всички събрани по делото доказателства, които изводи напълно кореспондират със същите.

Съдът приема и изложения в обжалваното постановление извод на прокурора, че наказателната отговорност е лична. Престъпният субект върши престъпление  като осъществява обективните  и субективни признаци на състав на престъпление, предвиден  в НК.  В настоящия случай е изследван въпроса за данъчно престъпление. За да бъде то осъществено е необходимо да е налице някоя от хипотезите на чл.255, ал.1 от НК. Това означава, че престъпния деец следва да е осъществил от обективна страна някое от изпълнителните деяния посочен в този текст на закона. В хода на разследването са изследвани множество документи, част от които описани в настоящото постановление. Установено е, че първичните счетоводни документи- фактури за извършена търговска дейност на  „Калабрес“ ЕООД- Разград отговарят на обективната действителност по мотивите изложени по- горе/ с изключение на тези с  АДЛОВО“ ЕООД- София/. Следователно, това са истински документи, отговарящи на обективната действителност. По тази причина включването им в съответните данъчни декларации не осъществява състава на престъпление по чл.255, ал.1, т.2 от НК. От това следва извода, че приспаднатият данъчен кредит е в съответствие с изискванията на ЗДДС. На второ място,  с малки изключения тези документи - фактури не са съставяни и използвани от св.М.П.. Видно от показанията на всички свидетели оперативната дейност на фирмата се е осъществявала от св.Пенка Петрова. Тя е комуникирала с голяма част от съконтрахентите  на  „Калабрес“ ЕООД- Разград и е изготвяла голяма част от документите, представени за осчетоводяване.  На трето място св.Кремена Петрова е категорична, че св.М.П. никога не е носил документи в „ Бизнес гарант“ ООД- Разград и не е разговарял за с нея за тяхното осчетоводяване или изготвяне на данъчните декларации. Констатираните в ревизионните актове нарушения- липса на дати на някои фактури, предположения, че щом сделките са изпълнявани от лица, които не са в договорни отношения с „Калабрес“ ЕООД- Разград  не са реални, са от значение за извършени данъчни нарушения. За тях дружеството следва да носи имуществена  отговорност.

Предмет на доказване в настоящото процесно производство е  дали посочените сделки са реални, т.е дали „Калабрес“ ЕООД- Разград е получател на стоки и услуги и дали е ги е платил. Налице са доказателства, че то е притежавало парични средства/ от банкови кредити/ да изпълни поетите ангажименти. Следователно, не е налице нито един от обективните признаци на данъчно престъпление, поради което и прокурорът на ОП – Разград е прекратил настоящото производство поради липса на престъпление. За пълнота на изложението, в атакуваното постановление, прокурорът е  посочил, че  по делото са налице доказателства, че  на 24.11.2008г. дружеството е получило 300 000 евро, с левова равностойност 586 749лв, от дружество „ Кедейн Мениджмънт Корп“ със седалище - Роуд Таун, Тортола, Британски Вирджински острови, като връзка с това, в ОП- Разград е образувана отделна  преписка вх.№ 18/ 2011г.

Съдът изцяло споделя извода, изложен в обжалваното постановление, че при така установената фактическа обстановка, с оглед изложените по-горе обстоятелства  и  събраните доказателства, че въпреки изчерпателно проведеното досъдебно производство, не е възможно да се направи категоричен извод, че е налице извършено от М.Т.П. от обективна и от субективна страна престъпление по чл.255, ал.3 във вр. с ал.1, т.6 и т.7 във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Предвид гореизложеното, съдът счита, че обжалваното постановление, с което на основание чл.243, ал.1, т.1 във вр. с чл.24, ал.1, т.1 и чл.199 от НПК е прекратено производството по досъдебно производство № ЗМ- В- 8/ 2010г. по описа на ОД на МВР- Разград, водено срещу М.Т.П. за престъпление по чл.255, ал.3 във вр. с ал.1, т.6 и т.7 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, поради липса на извършено престъпление, е законосъобразно и правилно и като такова следва да бъде потвърдено.

Водим от гореизложеното и на основание чл.243, ал.5, т.1 от НПК, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И :

 

ПОТВЪРЖДАВА постановление от 15.01.2016г., с което Окръжна прокуратура – Разград е прекратила  наказателното производство по ДП № ЗМ-В-8/2010 г. по описа на ОД на МВР - Разград, водено срещу М.Т.П. за престъпление по чл.255, ал.3, във вр. с ал.1, т.6 и т.7, във връзка с чл.26 от НК, поради липса на извършено престъпление.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва и протестира пред Варненския апелативен съд в седемдневен срок от датата на получаване на съобщението, че е изготвено.

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: