О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер:        26.09.2016 г.

Година 2016

Град Разград

 

Разградски окръжен съд

 

на двадесет и шести септември

2016 г.

в открито съдебно заседание в следния състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Стоев

 

Съдебни заседатели:  1. В.В.                         

 

                                               2. Б.Б.

 

секретар Н. Р.

прокурор С. Османов

като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев дело №224 по описа за 2016 г., постанови:

 

На основание чл. 43а, т. 2 НК ЗАМЕНЯ неизтърпяната част от наложеното наказание на  Н.Б.М. ***, ЕГН ********** - пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години и два месеца, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от две години и два месеца и безвъзмезден труд в полза на обществото - 220 часа за срок от една година, с неизтърпяна част 1 година 3 месеца и 18 дни с ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 7 месеца и 24 дни, което на основание чл. 60, ал. 1 ЗИНЗС следва да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип. На основание чл. 61, т. 2 ЗИНЗС определя първоначален строг режим на изтърпяване.

         Определението ПОДЛЕЖИ на обжалване и протестиране пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от днес.

 

 

 

СЪДИЯ:                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                2.

 

 

 

 

 

 

 

Постъпило е предложение от Председателя на пробационния съвет Кубрат по чл. 43а НК за замяна на наказание пробация, наложено на  Н.Б.М. ***, ЕГН ********** с лишаване от свобода, тъй като се е отклонил от изпълнение на наказанието.

            Предложението се поддържа и в съдебно заседание.

            Прокурорът счита предложението за основателно. Счита, че не е допустимо приложение на чл. 66 НК, тъй като М. е осъждане на лишаване от свобода и е отлагано изпълнението на наложеното наказание по предходни две присъди.

            Осъденият М. не се явява. Същият е с неизвестен адрес. Защитникът му адв. К. намира, че следва да се приложи чл. 66 НК и М. да не изтърпява ефективно наказание лишаване от свобода, тъй като са налице данни, че се е поправил, кражбите за които му е наложено наказание лишаване от свобода са на незначителни вещи.

            Съдът след като прецени доказателствата, констатира:

            По споразумение, одобрено от съда по по нохд №67/2015 г. РС Кубрат М. се е признал за виновен за престъпление по чл. 343в, ал. 2 НК и му е наложено наказание пробация със следните пробационни мерки: пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години и два месеца, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от две години и два месеца и безвъзмезден труд в полза на обществото - 220 часа за срок от една година.

            Видно от график за провеждане на срещи, констативни протоколи, отчетен картон и уведомление, осъденият е обявен за издирване, напуснал адреса си, не изпълнява пробационните мерки.

            На заседание на пробационния съвет от е взето решение да се предложи наложеното наказание пробация да се замени с „Лишаване от свобода”.

Установено е че М. е уведомен за правата и задълженията си като осъден, изготвен план за изпълнение на пробационните мерки и график.

Безспорно е установено, че М. съзнателно, без основателна причина, не е изпълнявал наложеното наказание. Не е съдействал. Налице са предпоставките на чл. 43а НК за замяна на наказанието.

            С оглед предходните осъждания, включително на лишаване от свобода, данните за личността на осъдения, многобройността на деянията – управление на МПС без свидетелство за управление и престъпната упоритост при извършването им, за постигане целите по чл. 36 НК, изпълнението на наказанието лишаване от свобода, определено съгласно императивната разпоредба на чл. 43а, т. 2 НК, следва да е ефективно и с оглед разпоредбите на ЗИНЗС в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим.

                                                                                  Съдия:  

 

 

НР