ПРИСЪДА

            /15.02.2013г., гр.Разград

                                                            В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На петнадесети февруари, две хиляди и тринадесета година

В публичното съдебно заседание в следния състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИРИНА ГАНЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: А.Х.

М.К.

Секретар: Св.Л.

Прокурор: М.Пенчикова

Като разгледа докладваното от съдията

НОХД № 199 по описа на съда за 2012г.

 

                                                         ПРИСЪДИ :

 

ПРИЗНАВА Б.Х.М. ЕГН **********, роден на ***.***, български гражданин, с висше образование, женен, неосъждан, работещ, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ в периода 14.04.2009г. до 31.12.2009г. в гр. Разград, при условията на продължавано престъпление, чрез съставяне на документи с невярно съдържание – „Справки за пробега по чл. 5, ал. 1 от Наредба № 2 / 21.03.2005г. на МФ ( за категориите – инвалиди от войните и военноинвалиди от мирно време)” за месеците април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември и декември 2009г., в които е вписал 4 853 неизпълнени курсове по основна градска линия № 5 от транспортната схема на Община Разград", съзнателно е дал възможност на друго юридическо лице „Автобустранс" ЕООД, ЕИК 116024769, със седалище и адрес ***, действащо, чрез управителя си Б.Х.М., да получи чуждо движимо имущество - сумата 730,62 лв. (седемстотин и тридесет лева и 62ст.), като целева субсидия за транспорт от бюджета на Република България, без да има правно основание за получаване на такова имущество, като случаят е маловажен – престъпление по чл.212 ал.6 в.в. с ал.2 във вр. с чл.26 ал.1 НК и на основание чл.54 НК ГО ОСЪЖДА НА ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки: 1. Задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично,  ЗА СРОК ОТ ОСЕМ МЕСЕЦА; 2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител ЗА СРОК ОТ ОСЕМ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА Б.Х.М. със снета по-горе самоличност, ЗА НЕВИНОВЕН в това да е извършил горното престъпление в периода 10.04.2009г. – 13.04.2009г., както и в това, че при съставяне на посочените по-горе справки за пробега е вписал като невярно съдържание курсове над 4 853 броя до посочените в обвинителния акт 7229 броя и че е дал възможност на „Автобустранс”ЕООД да получи без правно основание целева субсидия за транспорт от Републиканския бюджет над размера 730,62лв. до посочения в обвинителния акт размер 1 512лв. и ГО ОПРАВДАВА в тези части от обвинението.

ПРИЗНАВА М.А.Ф. ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работещ, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ в периода 01.01.2007 г. до 31.12.2009г. в гр.Разград, при условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи с невярно съдържание – „Месечни справки за изминал пробег” за месеците януари, февруари, март, април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември и декември 2007 година, за месеците януари, февруари, март, април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември и декември 2008 година, за месеците януари, февруари, март, април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември и декември 2009 година, в които са вписани общо 46 неизпълнени курсове по основна градска линия №8 от транспортната схема на Община Разград, които представил в Община Разград и получил чрез Едноличния си търговец "М.Ф." ЕИК 116011704, със седалище и адрес ***, действащ чрез собственика и управителя си М.А.Ф., без правно основание чуждо движимо имущество – сумата 203,95 лв. (двеста и три лева и 95ст.) като целева субсидия за транспорт от бюджета на Република България, с намерение да го присвои, като случаят е маловажен – престъпление по чл.212 ал.6 в.в. с ал.1 НК във връзка с чл.26 ал.1 НК и на основание чл.54 НК ГО ОСЪЖДА НА ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки: 1. Задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично,  ЗА СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА; 2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител ЗА СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА М.А.Ф. със снета по-горе самоличност, ЗА НЕВИНОВЕН В ТОВА, че при използване на посочените по-горе месечни справки за изминал пробег, в същите са били вписани като невярно съдържание курсове над 46 броя до посочените в обвинителния акт 776 броя и че е получил  чрез Едноличния си търговец "М.Ф." без правно основание чуждо движимо имущество – целева субсидия за транспорт от Републиканския бюджет над размера 203,95 лв. до посочения в обвинителния акт размер 1228 лв. и ГО ОПРАВДАВА в тези части от обвинението.

            ПРИЗНАВА М.А.Ф. със снета по-горе самоличност ЗА НЕВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ в периода 01.01.2007 г. до 31.01.2010 г. в гр.Разград, при условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи с невярно съдържание – „Списъци на учащи се и студенти” за месеците, януари, февруари, март, април, май, юни, юли, септември, октомври, ноември и декември 2007 година, за месеците януари, февруари, март, април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември и декември 2008 година, за месеците януари, февруари, март, април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември и декември 2009 година и м.януари 2010 година, в които е вписано, че са превозвани лица по категории, съгласно Наредба №2 / 2006г. на МФ по линията Разград – Дянково през Диамант – 25 км. и обратно, линията Разград – Лозята и обратно, линията Разград – Пороище и обратно, от транспортната схема на Община Разград, които списъци представил в Община Разград и получил чрез Едноличния си търговец "М.Ф." ЕИК 116011704, със седалище и адрес ***, действащ чрез собственика и управителя си М.А.Ф., без правно основание чуждо движимо имущество – сума в общ размер 8 487,55 лв. (осем хиляди четиристотин осемдесет и седем лева и 55ст.) като целеви средства за транспорт от Републиканския бюджет, с намерение да го присвои - престъпление по чл.212 ал.1 НК във връзка с чл.26 ал.1 НК и ГО ОПРАВДАВА по това обвинение;

ПРИЗНАВА В.Н.Ц., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, с висше образование, разведен, неосъждан, работещ, ЗА НЕВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ в периода 1.07.2008г. до 31.01.2010r. в гр.Разград, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – Главен експерт "Транспорт" в Община Разград, не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – сумата от 5586,55лв. (пет хиляди петстотин осемдесет и шест лева и 55ст.), представляваща целеви средства от Държавния бюджет, предназначени за компенсиране на безплатните и по намалени цени пътувания по групи правоимащи лица, съгласно Наредба № 2 / 2006 г. на Министъра на финансите, като не е изпълнил задълженията, които е имал по длъжностна характеристика и в резултат от това е последвала значителна щета за Държавния бюджет на Република България – неоснователно изплатени на ЕТ "М.Ф." - с. Дянково, целеви средства за транспорт в общ размер на 5586,55 лв. (пет хиляди петстотин осемдесет и шест лева и 55ст.) - престъпление по чл.219 ал.1 НК във връзка с чл.26 ал.1 НК и ГО ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение;

 

 

ОТХВЪРЛЯ гражданския иск, предявен от Държавата, представлявана от Министъра на финансите, за осъждане на В.Н.Ц. със снета по-горе самоличност, да заплати на Държавата, представлявана от Министъра на финансите, сумата 5 586,55лв., предствляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането – 1.07.2008г., до окончателното й изплащане, като неоснователен;

Постановява веществените доказателства: всички списъци на ученици и пенсионери, закупили абонаментни карти от „Автобустранс”ЕООД, всички списъци на ученици и пенсионери, закупили абонаментни карти от ЕТ”М.Ф.”, всички „Справки за пробега по чл.5, ал.1 от Наредба № 2 / 2005г. на МФ” досежно транспортната дейност на „Автобустранс”ЕООД, всички ”Месечни справки за изчинал пробег” досежно транспортната дейност на ЕТ”М.Ф.”***, от която са били изискани за нуждите на наказателното производство; всички пътни листове на „Автобустранс”ЕООД да бъдат върнати на „Автобустранс”ЕООД; всички пътни листове на ЕТ”М.Ф.” да бъдат върнати на ЕТ”М.Ф.” 

ОСЪЖДА Б.Х.М. и М.А.Ф. със снети по-горе самоличности          да заплатят по сметка на държавния бюджет сумата 1100лв. за направени разноски на досъдебното производство, а по сметка на Окръжен съд Разград сумата 750лв. за направени разноски в съдебното производство.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

      2.