П Р И С Ъ Д А

                                                     № 95

                                       гр.Разград, 26.11. 2015г.

 

                                В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

           РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и шести ноември две хиляди и петнадесета година, в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                     ЧЛЕНОВЕ-СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: Я.Д.

                                                                           П.С.

 

 

 

С участието на секретаря М.Н.    и   прокурор  АНТОНИЯ ДОНЕВА  разгледа  докладваното от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯЯ  н.о.х.д.№ 316/2015г. и след преценка на доказателствата,

 

                                                П Р И С Ъ Д И:

 

           ПРИЗНАВА  подсъдимия  Д.Н.И. - роден на  ***г***, обл.Разград, българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, ЕГН: ********** за ВИНОВЕН в това, че:

           На  17.10.2014г. в гр.Разград, при управление на автобус „МАН” с д.к.№ РР 71-91 АТ, нарушил правилата за движение, визирани в чл.20, ал.2, изр.2 от ЗДвП- „Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат,  когато възникне опасност за движението”, чл.25, ал.1 и ал.2, изр.1 от ЗДвП - „Водач на пътно превозно средство, който ще  предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност да премине в друга пътна лента,  да завие  надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или  преминават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение. При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея.”, чл. 37, ал.1 от ЗДвП и чл.84, ал.2 от ППЗДвП - „При  завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства”, чл.50, ал.1 от ЗДвП – „ На кръстовище, на което единият от  пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство”, чл.6, т.1 от  ЗДвП - „Участниците в движението са длъжни  да  съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка”,  чл.45, ал.1 и ал.2 от ППЗДвП - „Пътните знаци относно предимството определят реда за преминаване на пътните превозни средства през кръстовищата и стеснени участъци на пътя: Пътен знак Б2 Спри! Пропусни движещите се по път с предимство!”,  и по непредпазливост  причинил смъртта на 88-годишния П. С. ***, настъпила на  28.10.2014г., поради което и на основание чл. 343, ал.1, б „в”, в.в. с чл.342, ал.1 от НК, в.в. с чл.373, ал.2 от НПК, в.в. с чл.58а, ал.1 от НК и в.в. с чл.54 от НК  го ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ от СВОБОДА за СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

         На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за СРОК от  ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

         На основание чл.343г. от НК  ЛИШАВА подсъдимия  Д.Н.И. от право да управлява МПС за СРОК от  ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

         ОСЪЖДА подсъдимия Д.Н.И. със снета горе самоличност, да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата от  1 310,00 лв., представляваща разноски на досъдебното производство.

          ОСЪЖДА подсъдимия Д.Н.И. със снета горе самоличност, да заплати на П.П.С. сумата от 1000,00  лв., представляваща разноски по делото за адвокатско възнаграждение.

          Вещественото доказателство: мотопед „Симсон” с рег.№ РР 1259 С, намиращ се на съхранение в тиловата база на ОДМВР-Разград след влизане на присъдата в сила, да се върне на  П.П.С..

          Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд-Варна.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                       ЧЛЕНОВЕ-СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. 

 

                                                                             2.

 

НР