П Р И С Ъ Д А  № 18

гр.Разград, 19.04.2016г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на деветнадесети април две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:     А.М.

                                                            Я.  Д.               

 

в присъствието на секретаря Д.Г. и с участието на прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ като разгледа докладваното от съдия Нейчева НОХД № 82 по описа за 2016г.

 

П Р И С Ъ Д И :

      ПРИЗНАВА подсъдимата Н.Й.М., родена на ***г***,  с  постоянен  адрес *** и настоящ адрес ***, българска гражданка, с основно образование, разведена, неосъждана,  с ЕГН **********, за  ВИНОВНА в това, че в периода от 17.04.2015г. до 29.06.2015г в град Кубрат, област Разград, при условията на продължавано престъпление и в съучастие като помагач е подпомогнала   К.С.М. от с.гр.   да използва  платежен документ – дебитна  карта с № ***по банкова сметка № BG ***, издадена от„Банка ДСК” ЕАД,  клон Разград, и данни за платежния инструмент /ПИН-код/ с  титуляр С.С.Й. ***, като чрез 11бр. транзакции от АТМ устройства№ EXPB,  № NFIB,  DSKbank ул. „Н. Вапцаров” №32,  BGR Kubrat office Kubrat е изтеглила  и придобила общата сума от  4 400лева и извършила 8/осем/ броя плащания чрез POS -  BGR DSK BANK, на обща стойност 476лева, всичко на обща стойност 4 876лева,  без съгласието на титуляра С.С.Й. ***, като деянието не представлява по тежко престъпление – престъпление по чл. 249 ал.1, във вр. с чл. 20, ал.4 във  вр.чл.26, ал.1  от НК, поради което и на основание  чл. 249 ал.1, във вр. с чл. 20, ал.4 във  вр.чл.26, ал.1  от НК и чл.36 НК определя наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ДВЕ  ГОДИНИ и на основание чл.58а, ал.1 НК го НАМАЛЯВА с 1/3 и я ОСЪЖДА на   наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ЕДНА  ГОДИНА  и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, като на  основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, както и на ГЛОБА  в размер на 200/двеста/лева.

      

      ПРИЗНАВА подсъдимата Н.Й.М., родена на ***г***,  с  постоянен  адрес *** и настоящ адрес ***, българска гражданка, с основно образование, разведена, неосъждана,  с ЕГН **********, за  ВИНОВНА в това, че в  периода от месец май 2015г. до 27.06.2015г в гр. Кубрат, обл. Разград, при условията на продължавано престъпление – на два пъти, и в съучастие като помагач е подпомогнала   К.С.М. от с.гр да  отнеме  чужди движими вещи – 1бр. мобилен апарат „Нокия”, обикновен, черен корпус, с бутони, има и фенер на стойност 30,00лв и сумата от  2 400лева в различни банкноти, всичко на обща стойност 2 430,00лв от владението на С.С.Й. ***, без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 194, ал.1, във вр. с чл. 20, ал.4  във  вр.чл.26, ал.1  от НК, поради което и на основание чл. 194, ал.1, във вр. с чл. 20, ал.4  във  вр.чл.26, ал.1  от НК и  чл.36 НК определя наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ШЕСТ  МЕСЕЦА и на основание чл.58а, ал.1 НК го НАМАЛЯВА с 1/3 и я ОСЪЖДА на   наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА, като на  основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

  На основание чл.23, ал.1 НК НАЛАГА на подсъдимата Н.Й.М.  ОБЩО НАКАЗАНИЕ за двете престъпления в размер на по-тежкото, а именно ЕДНА  ГОДИНА  и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

   На основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното  общо  наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

              На основание чл.23, ал.3 НК ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното най-тежко наказание и наказанието ГЛОБА  в размер на 200/двеста/лева.

     ПРИЗНАВА подсъдимия К.С.М.,  роден на ***г***,   с  постоянен  адрес *** и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, с ЕГН **********, за  ВИНОВЕН  в това, че в периода от 17.04.2015г. до 29.06.2015г в гр. Кубрат, обл. Разград, при условията на продължавано престъпление и в съучастие като извършител с Н.Й.М. от с.гр.   е използвал платежен документ – дебитна  карта с № ***по банкова сметка № BG ***, издадена от„Банка ДСК” ЕАД,  клон Разград, и данни за платежния инструмент /ПИН-код/ ,  с  титуляр С.С.Й. ***, като чрез 11броя транзакции от АТМ устройства№ EXPB,  № NFIB,  DSKbank ул. „Н. Вапцаров” №32,  BGR Kubrat office Kubrat е изтеглил  и придобил общата сума от  4 400лв и извършил 8/осем/броя плащания чрез POS -  BGR DSK BANK, на обща стойност 476лв., всичко на обща стойност 4 876лева,  без съгласието на титуляра С.С.Й. ***, като деянието не представлява по тежко престъпление – престъпление по чл. 249 ал.1, във вр. с чл. 20, ал.2 във  вр.чл.26, ал.1  от НК, поради което и на основание  чл. 249 ал.1, във вр. с чл. 20, ал.2 във  вр.чл.26, ал.1  от НК  и  чл.36 НК определя наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ДВЕ  ГОДИНИ и на основание чл.58а, ал.1 НК го НАМАЛЯВА с 1/3 и го ОСЪЖДА на   наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ЕДНА  ГОДИНА  и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, като на  основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, както и на ГЛОБА  в размер на 200/двеста/лева

    ПРИЗНАВА подсъдимия К.С.М.,  роден на ***г***,   с  постоянен  адрес *** и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, с ЕГН **********, за  ВИНОВЕН  в това, че в периода от месец май 2015г. до 27.06.2015г в гр. Кубрат, обл. Разград, при условията на продължавано престъпление – на два пъти, в съучастие  с Н. Йораднова М.-помагач от с.гр.  е отнел чужди движими вещи – 1бр. мобилен апарат „Нокия”, обикновен, черен корпус, с бутони, има и фенер на стойност 30,00лв и сумата от  2 400лева в различни банкноти, всичко на обща стойност 2 430,00лв от владението на С.С.Й. ***, без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 194, ал.1, във вр. с чл. 20, ал.2   във  вр.чл.26, ал.1  от НК, поради което и на основание чл. 194, ал.1, във вр. с чл. 20, ал.4  във  вр.чл.26, ал.1  от НК и  чл.36 НК определя наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ШЕСТ  МЕСЕЦА и на основание чл.58а, ал.1 НК го НАМАЛЯВА с 1/3  и  го ОСЪЖДА на   наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА, като на  основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

   На основание чл.23, ал.1 НК НАЛАГА на подсъдимия К.С.М. ОБЩО НАКАЗАНИЕ за двете престъпления в размер на по-тежкото, а именно ЕДНА  ГОДИНА  и ЧЕТИРИ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

   На основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното  общо  наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

              На основание чл.23, ал.3 НК ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното най-тежко наказание и наказанието ГЛОБА  в размер на 200/двеста/лева.

   На основание чл.45 ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимите Н.Й.М., с ЕГН ********** и К.С.М., с ЕГН  **********, и двамата с  постоянен  адрес *** и настоящ адрес ***,  да заплатят  на С.  С.Й., с ЕГН ********** ***, сумата в размер на 4 876 лв./четири хиляди осемстотин седемдесет и шест/лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението по чл. 249 ал.1, във вр. с чл. 20, ал.2  и  4, във  вр.чл.26, ал.1  от НК, ведно със законната лихва, считано от 29.06.2015г.  до  окончателното изплащане.

На основание чл.45 ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимите Н.Й.М., с ЕГН ********** и К.С.М., с ЕГН  **********, и двамата с  постоянен  адрес *** и настоящ адрес ***,  да заплатят  на С.  С.Й., с ЕГН ********** ***, сумата в размер на  2 430,00лв./две хиляди четиристотин и тридесет/лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението по  чл. 194, ал.1, във вр. с чл. 20, ал.2  и  4,   във  вр.чл.26, ал.1  от НК, ведно със законната лихва, считано от 27.06.2015г.  до  окончателното изплащане.

  ОСЪЖДА подсъдимите Н.Й.М., с ЕГН ********** и К.С.М., с ЕГН  **********, и двамата с  постоянен  адрес *** и настоящ адрес ***,  да заплатят  на С.  С.Й., с ЕГН ********** ***, за сторени разноски по съдебното производство сумата от 350лв./три и петдесет/лева, представляваща  заплатено  адвокатско възнаграждение. 

ОСЪЖДА подсъдимите Н.Й.М., с ЕГН ********** и К.С.М., с ЕГН  **********, и двамата с  постоянен  адрес *** и настоящ адрес ***,  да заплатят в полза на на Държавата, по сметка на ОД на МВР-Разград за разноски на досъдебното производство сумата  от 265.49лв./двеста шейсет и пет лева и четиридесет и девет стотинки/ и в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Окръжен съд – Разград, сумата от 292.24лв./двеста деветдесет и два лева и двадесет и четири стотинки/, представляваща държавна такса върху уважения размер на  гражданския  иск.

  Присъдата подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:               

 

 

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                         

 

                                            2.

 

ДГ