П Р И С Ъ Д А № 31

 

гр.Разград, 08.06.2016г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на осми юни две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.К.В.В.

В присъствието на секретаря Д.Г. и с участието на прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ като разгледа докладваното от съдия Робева НОХД № 122 по описа за 2016г.

 

                                         П Р И С Ъ Д И :

ПРИЗНАВА подсъдимата Д.Р.Т., родена на ***г***, българска гражданка, с полувисше образование, разведена, осъждана, ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА в това, че за времето от 01.01.2013г. до 31.08.2013г. в гр. Разград в условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице – старши специалист – инспектор в Областен отдел „Контролна дейност – ДАИ“ – Разград е нарушила служебните си задължения по т.23 от длъжностна характеристика от 13.05.2010г. на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, номер по НКПД 33433008: „При изпълнение на задълженията си да спазва съответните указания, заповеди, окръжни и др. актове, издадени от съответните компетентни длъжностни лица и следи за спазването им при изпълнение на поставените задачи“, като е приела и обработила документи на водачи за придобиване на дигитална карта, карта за квалификация и карти /удостоверения/ на водачи за превоз на опасни товари без към тях да има приложени документи за платени цени в полза на фирма „ТРЮБ ДЕМАКС“ АД – гр. София и за платени държавни такси в полза на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ с цел да набави за себе си имотна облага и от това са настъпили значителни вредни последици в общ размер на 49 110.51 лв, от които 44 256.51 лв дължими суми на фирма „Трюб Демакс“АД за изработване на картите и 4 854 лв дължими такси на ИА „Автомобилна администрация“, поради което и на основание чл. 282, ал. 2,  пр.1 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 НК и чл.54 НК Я ОСЪЖДА на ЧЕТИРИ ГОДИНИ лишаване от свобода, което наказание НАМАЛЯВА при условията на чл.58а, ал.1 НК с една трета и НАЛАГА окончателно наказание от ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

На основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимата Д.Р.Т. за НЕВИННА в това да е извършила престъпението по служба в нарушение на следните служебни задължения по длъжностната й характеристика: т. 1 „Организира и осъществява приемането и изпращането на кореспонденцията на дирекцията, включително по електронен път“; т. 5 „Организира и осъществява деловодната дейност на отдела“; т. 6 „Събира, систематизира и изпраща на други звена в системата на агенцията информация относно дейностите, осъществявани от отдела“; т. 7 „Получава, съхранява, раздава и отчита ценни образци, документи и бланки на документи, свързани с дейността на агенцията“; т. 14 „Полага грижи за състоянието на имуществото, предоставено за ползване за целите на деловодната дейност, осъществявана от дирекцията“; т. 15 „Приема, описва, съхранява, отчита и разпределя материали, свързани с дейността на дирекцията“, както и за това случаят да е особено тежък, поради което и на основание чл.304 НПК Я ОПРАВДАВА по обвинението в тази му част и за престъпление по чл.282, ал.3 НК.

ПРИЗНАВА подсъдимата Д.Р.Т. ЗА ВИНОВНА в това, че за периода от 01.01.2013г. до 23.10.2013г. в гр. Разград в условията на продължавано престъпление противозаконно е присвоила чужди движими вещи – пари в общ размер на 305 лв, от които 150 лв внесена от А. *** сума за заплащане на таксите за издаване на дигитална карта, 75 лв внесена от А.Р.Х. *** сума за заплащане на таксите за издаване на удостоверение / карта/ за превоз на опасни товари и 80 лв внесена от А.Н.А. *** сума за заплащане на таксите за издаване на удостоверение /карта/ за превоз на опасни товари, поради което и на основание чл. 206, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1  и чл.54 НК Я ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА лишаване от свобода, което наказание НАМАЛЯВА при условията на чл.58а, ал.1 НК с една трета и НАЛАГА окончателно наказание от ОСЕМ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

На основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.23, ал.1 НК НАЛАГА на подсъдимата Д.Р.Т. ОБЩО НАКАЗАНИЕ за двете престъпления в размер на по-тежкото, а именно ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА лишаване от свобода, като на основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от  ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 НК ОПРЕДЕЛЯ общо наказание на подсъдимата Д.Р.Т. по НОХД № 294/2013г. по описа на Окръжен съд-Разград и по настоящото НОХД № 122/2016г. в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА лишаване от свобода, като на основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от  ЧЕТИРИ ГОДИНИ, и към общото наказание ПРИСЪЕДИНЯВА наказанието глоба в размер на 400 лв, наложено по НОХД № 294/2013г. по описа на РОС.

ОСЪЖДА подсъдимата Д.Р.Т. да заплати по сметка на Окръжна прокуратура – Разград за разноски на досъдебното производство сумата 749,76 лева.

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:      

   

 

                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.       

 

 

 

                                                                         2.

ДГ