Р   Е   Ш   Е  Н  И  Е

 

Разград

 
 


11.ІІ.2016г.

 

 

 
Номер                                                                                                 Град

 

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

                                            съд

 

11.ІІ.

 

2016

 
На                                                                                                                                  Година

В закрито заседание, в  състав:

  РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
                                                                           Председател:  

 

2014

 

    № 64

 

 

Търговско

 
 като разгледа докладваното от съдия ЙОНЧЕВА

                                    дело                                      по описа му за                           година

 За да се произнесе, съобрази следното:

 

     

         Производство по реда на чл. 632 , ал.4ТЗ.

      С вл. в сила на 3.ІІ.2015г.   Решение №1/24.І.2015г. по т.д.№64/2014г. на РОС, по отношение на   „ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Разград , Западна промишлена зона, ул.”Балчик” №5 с управител- С. И. Ц., в условията на чл.632, ал.1ТЗ   е открито производство по обявяването му в несъстоятелност, обявено е в неплатежоспособност с начална дата     31.ХІІ.2012г., обявено е в несъстоятелност, наложена е обща възбрана и запор върху имуществото му. Поради невнасяне на средства за покриване началните разноски в производството, при разяснени му по чл.629бТЗ последици, същото е спряно за срок от една година.

Решението, ведно с дължимите по чл.632, ал.2 във вр. с чл.629бТЗ указания,    е обявено чрез вписването му в ТР,  по партида на длъжника на 27.І.2015г.

 Считано към 27.І.2016г. по делото не са постъпвали доказателства за изпълнение на дадените от съда указания, както и искания за възобновяването му. Което фактически и формално поставя съда по несъстоятелността в производство по чл.632, ал.4 ТЗ.

 Както е прието и в задължителната за съдилищата практика на ВКС по чл.290ГПК(вж.Р.№45/4.ІV.2012г. по т.д.№883/2011 на ВКС , II т. О., ТК), едногодишният срок за възобновяване на спряното по чл. 632, ал. 1 от ТЗ производство по несъстоятелност започва да тече от датата на вписване на първоинстанционното решение на съда по несъстоятелността в търговския регистър. Изричната разпоредба на чл. 622 от ТЗ урежда императивно вписването на решението на съда по чл. 632 от ТЗ в търговския регистър, включително на това по ал. 1: за   обявяване в несъстоятелност и спиране на производството по несъстоятелност, поради недостатъчност на наличното имущество на длъжника за покриване на началните разноски.  

 По делото е депозиран като доказателство Приемо-предавателен протокол №5519-16-18(597-16)   за извършено от несъстоятелния длъжник, съгл. чл.632, ал.6 ТЗ,  предаване на разплащателните ведомости за периода  1 .ІІ.2005г. - 31.ХІІ.20112 г. С прилагането му съдът по несъстоятелността намира , че е изпълнено предвиденото в КСО      задължително условие за постановяване на решението за заличаване на дружеството от търговския регистър.

               Като съобрази изложеното, съдът намира, че са налице визираните в ч.632, ал.4 във вр. с ал.6 ТЗ предпоставки за прекратяване на образуваното срещу „ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК***   производство по обявяването му в несъстоятелност, както и за заличаването му от търговския регистър. Едногодишния срок, считано от вписване на решението за спиране на производството о чл.632, ал.1 ТЗ се явява изтекъл на 27.І.2016г. По делото липсват доказателства за предприети от длъжника и от кредиторите му действия по изпълнение на изисканото от съда предплащане на сумата от 2 000 лв. за покриване на присъщи начални разноски в производството.

Водим от горното и на осн.чл.632, ал.4 във в. с ал.6 ТЗ, съдът

 

 


                                                            
Р Е Ш  И:

       

 

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№64/2014г. на РОС за несъстоятелност на „ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Разград , Западна промишлена зона, ул.”Балчик” №5 с управител- С. И. Ц.

 ЗАЛИЧАВА „ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Разград , Западна промишлена зона, ул.”Балчик” №5 с управител- С. И. Ц. от търговския регистър 

Решението подлежи на незабавно вписване в Търговския регистър при Агенция по вписването и в книгата по чл.634вТЗ.  

Решението подлежи на обжалване пред ВнАпС в седмодневен срок от вписването му в търговския регистър, на осн. Чл. 613а, ал. 1 от ТЗ.

 

 

 

                                                                                        Съдия –докладчик: