РЕШЕНИЕ

№ 19 / 30.06.2016г., гр.Разград

В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На четиринадесети юни, две хиляди и шестнадесета година

В публичното заседание в следния състав:

СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар: Н.Р.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Т.д. № 52 по описа на съда за 2015г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е с правно основание чл.155 т.1 ТЗ.

Подадена е искова молба от Н.Н., с която моли съда да прекрати дружество с ограничена отговорност „Булшас-2006” със седалище гр.Разград, предвид наличието на важни причини по смисъла на чл.155 т.1 ТЗ и едновременно с това да открие производство по ликвидация, на основание чл.156 ал.1 ТЗ. Твърди, че търговското дружество е създадено през 2006г. от четирима съдружници, притежаващи равни дялове, единият от които е той. Тъй като само ищецът пребивава в България, бил избран за управител. Дружеството закупило няколко недвижими имота с цел развиване на селски и ловен туризъм. Целта не била осъществена и останалите съдружници се дезинтересирали от участието си в дружеството, не проявявали активност и ищецът изгубил връзка  с тях. Изложени са още твърдения, че дружеството – ответник не осъществява никаква дейност, но има задължения от административен характер, които не могат да се изпълняват предвид невъзможността да се свика и проведе общо събрание. В писмено становище ищецът поддържа предявения иск.

В срока по чл.367 ал.1 ГПК ответникът „Булшас-2006”ООД, представлявано от управителя Н.Н., чрез назначения особен представител, е депозирал писмен отговор, в който излага становище за основателност на предявения иск. В съдебно заседание становището се поддържа от явилия се особен представител.

Не са подадени допълнителна искова молба и допълнителен писмен отговор.

Съдът, след преценка на събраните доказателства, проверка в Търговския регистър и като съобрази становищата на страните, констатира следната фактическа обстановка: 

„Булшас-2006”ООД е дружество, регистрирано и вписано в Търговския регистър. Управлява се от ищеца Н.Н., а съдружници са Н.Н., М. К., Ж. Ф. и Е. К., които, според изложението в обстоятелствената част на исковата молба, са белгийски граждани. Всеки от четиримата съдружници притежава равен брой дялове в капитала на дружеството, видно от извлечението от ТР. По този начин делът на ищеца е 1 / 4. 

С НА № 54, т.1, рег. № 371, дело № 31 / 2007г. на нотариус с район на действие РС Исперих, „Булшас-2006”ООД е закупил седем недвижими имота в чертите на с.Йонково, за развиване на търговската си дейност.

В Търговския регистър са обявени баланси, отчети за приходите и разходите и отчети за паричните потоци на дружеството – ответник за периода 2007 – 2015г. От същите се установява движение на средствата през 2007 и 2008г., през тези години са отчетени постъпления в материални запаси, данъци за възстановяване и други краткокрочни вземания, парични средства, свидетелстващи за извършена текуща търговска дейност. От 2009г. до 2015г. в посочените по-горе документи не се регистрира движение на средства, отчетен е само собствения внесен капитал, което води до извод за липса на дейност, развивана от дружеството – ответник. Същото твърдение е изложено от ищеца, поддържа се и от ответника чрез назначения особен представител.    

По делото е представено удостоверение изх. № 174711500008600 / 29.12.2015г., изд. от ТД на НАП, от което се установява, че държавният орган е уведомен по реда на чл.77 ал.1 ДОПК, за процедурата по прекратяване на търговското дружество.

При така установената фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Искът е допустим, като подаден от съдружник, притежаващ повече от 1/5 от капитала на дружеството – ответник.

За да е налице основанието на предявения иск, е необходимо установяването на важни причини, налагащи прекратяването на „Булшас-2006”ООД.  Съгласно задължителната съдебна практика, съдържаща се в решение № 159 от 15.12.2009 г. на ВКС по т. д. № 389/2009 г., I т.о.,  наличието на важни причини следва да се преценява за конкретното дружество, като при обсъждането на този въпрос следва да се изхожда от интересите на дружеството като цяло. Причините могат да са от естество да създават непреодолима пречка за осъществяване на предмета на дейност на дружеството или пък да е налице продължителен период от време, през който дружеството да не е осъществявало търговската дейност, за която е регистрирано, поради липсата на воля у съдружниците за продължаване дейността му.

            Пренесени към разглеждания случай, горните съображения са приложими и в настоящия съдебен процес. Установява се от извършената справка в ТР по годишните финансови отчети, че дружеството – ответник не осъществява реална дейност от 2008г. Този факт съответства в пълна степен на твърденията на ищеца, че останалите съдружници са се дезинтересирали от извършването на търговска дейност от ответника. Търговското дружество е поставено в положение на фактическа невъзможност за функциониране на органите му на управление и на невъзможност за нормалното развитие на търговска дейност, изпълнение на публични задължения, защитата на кредиторите и сигурността в гражданския оборот.

            При това положение, налице са важни обстоятелства по смисъла на чл.155 т.1 ТЗ, налагащи прекратяване на търговското дружество. Искът е основателен и следва да бъде постановено решение, с което „Булшас-2006”ООД бъде прекратен.

Исковата молба в частта, с която се иска откриване на производство по ликвидация, е недопустима. Последиците от прекратяване на едно дружество се уреждат от разпоредбата на чл.156 ТЗ. Това производство е охранително. С него се регистрира в настъпилият факт на прекратяване и се постановява вписване на обстоятелствата, следващи от този факт, в Търговския регистър. Тези действия се извършват от длъжностното лице по регистрация при Агенция по вписванията, на което се изпраща служебно препис от влязлото в сила решение за прекратяване дейността на дружеството, за да се предприемат съответните действия. Недопустимо е съединяване на исковото състезателно производство по  чл.155 т.1 ТЗ с охранително производство, каквото е ликвидационното. Ликвидационното производство може да започне след влизане на решението за прекратяване на дружеството в сила. В тази част съдебното производство следва да бъде прекратено, поради недопустимост на иска.

            Водим от горното, съдът

                                               Р Е Ш И :

            Прекратява „Булшас-2006”ООД ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Разград, ул.”А” № 29, вх.Б, ап.9, представляван от управителя Н.Н..

Препис от решението, след влизането му в сила, да се изпрати на Агенция по вписванията – Търговски регистър, за вписване по партидата на дружеството и извършване на действията по чл.156 ТЗ и последващите действия по Търговския закон.

Прекратява съдебното производство по т.д. 52 / 2015г. на РОС в частта, с която се иска на основание чл.156 ал.1 ТЗ откриване на производство по ликвидация, поради недопустимост на направеното искане.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

  НР