Р  Е  Ш   Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


19.V.2016

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2016

 
                                                 съд                                                                                   

     19.V .

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

   РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

   Като разгледа докладваното от съдия Йончева

търговско

 

2015

 

    №64

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното: 

          

                Производство по чл.248  и чл.250ГПК  .

                Образувано е по   молба вх.№1004, подадена на 29.ІІ. 2016г  от  адв.Д.П.,   в качеството му на назначен по реда на чл.29ГПК особен представител на обявеното в несъстоятелност „ДИВА -02”/н/ ЕИК***, гр.Исперих,  за допълване на постановеното по т.д.№64/2015гг. на РОС   Решение №1/19.ІІ.2016г. с произнасяне по искане за присъждане на   възнаграждение за осъществено по делото особено представителство и защита по реда на чл.694 ТЗ. Искането е заявено и с постъпила на 18.V.2016г  „въззивна жалба” вх.№2273,  имаща характера на искане за допълване на решението в горния смисъл.

              В предоствен й за това срок, насрещната по молбата страна НАП възразява срещу основателността нса искането и предявява насрещно искане за допълване на решението в тази му част с отхвърляне на искането за рзноски по процесуалното представителтво на ответното дружество. 

                   Молбата е подадена в срок, от надлежна страна, пред компетентния с разглеждането й по същество съд,  и в този смисъл е допустима.

                Разгледана по същество е основателна.

               Предмет на развилото се по реда на чл.694ТЗ производство е оспорено от длъжника в несъстоятелност вземане от публичен характер. С постановеното по същество на спора Решение №../19.ІІ.2016 по т.д.№64/2015, съдът е уважил частично предявеният му на производство по чл.694ТЗ иск, приемайки предявеното вземане за установено до размера на  4 579,07лв., от които -4 179,09лв. по главница и 381,98 по претенедирана в обезщетене мораторна лихва.  В останалата част, исковете са отхвърлени като неоснователни и несъответно на вида на предявеното от пубичен арактер вземане, съдът е осъдил НАП със заплащане на държавна такса, съразмерна на  отхвърлената част от иска . В обобщение изложеното сочи на основателност на молбата   за изменение на решението в частта му  за разноски.

                  Конституираният по иска ответник е в производство по несъстоятелност. С обявяването в несъстоятелност, съответнитя решаващ съд е постановил прекратяване на дейността у и е лишил управителните му органи от предсавителна власт. Причина  поради която, гарантирайки правото му на защита, на осн.чл.29 ГПК съдът му назначи особен представител в лицето на адв.Д.П.. В предоставен му  за  това срок, ищецът не е внесъл определеният за възнаграждение на особения представител депозит.

                      Предвид постановения по делото изход и доказно осъществени попредставителството и защитата на ответника действия от особения предсавител(подаване на отговори и  явяване в с.з.), съдът намира, че на същия е дължимо определеното му от съда възнаграждение за сметка на масата на неъстоятелността на обявеният  в такава ответник по иска.

              Отчитайки изложеното като допусната  по см. на чл.250 ГПК непълнота на с.а., 

          

 Р  Е  Ш  И:

 

 

 

 

 ДОПЪЛВА Решение №1/19.ІІ.2016г., постановено  по реда на чл.694 ТЗ  по т.д.№64. по описа  на РОС за 2015г. като 

Осъжда „ДИВА -02”/н/ ЕИК***, гр.Исерих да заплати на адв.Д.П. Д. възнаграждение за осъществени мо от поседния процесуално представителство и защита по т.д.№64/2015 на РОС, изчислено по правилото на чл.7, ал.2, т.2 Н-ба №1/2004 за минималните размери на адвокатските възнаграждения в размер на 800,00лв. до размера на която задължава масата на несъстоятелността му.

Решението   може да се обжалва ред ВнАпС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

                                                        Съдия-докладчик: