Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е №202

 

 Гр.Разград,12.02.2016 год.

 

                                         В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският окръжен съд в закритото заседание на дванадесети февруари, две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                             Съдия:ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

Като разгледа  докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА т.дело №89 по описа за 2015 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.157, ал.1 във връзка с чл. 155, т.3 от ТЗ.

Предявен е иск Окръжна прокуратура гр.Разград за прекратяване на "Домне Фирещи”ЕООД поради това, че дейността на дружеството се явява противоречаща на закона, тъй като  едноличният собственик на капитала на дружеството е починал на 10.07.2015 г. и в продължение на три месеца същото няма вписан управител.

 Твърди се в исковата молба, че Домне Фирещи ЕООД,  ЕИК 203011114, със седалище и адрес на управление гр. Исперих, област Разград, ул. "Абритус" № 13, ж.к”Запад,бл.28 е вписано в ТР с едноличен собственик на капитала А.И.Ш., който е и управител на дружеството. Сочи се ,че А.Ш. е починал на 10.07.2015 г., а единственият му законен наследник,неговата майка П.А.Н. не е поискала продължаване на дейността на същото и че повече от три месеца след смъртта на А.Ш., дружеството няма вписан нов управител.

 В срока по чл. 367, ал.1 от ГПК дружеството-ответник, чрез назначения му особен представител  адв. А.М. *** депозира писмен отговор на исковата молба, с който счита предявения иск за допустим и основателен.Не сочи доказателства,като заявява,че ще се ползва от тези,приложени към исковата молба.

Съдът ,съобразявайки чл. 376, ал.1 от ГПК, е постановил определение  за разглеждане на делото в закрито заседание, като е определил срок на страните за представяне на писмени защити и реплики. В определения от съда срок е постъпила само писмена защита от ответника, чрез назначения му особен представител.

 Разградският окръжен съд, като взе предвид събраните по делото доказателства и ги обсъди във връзка с доводите на страните, приема за установено следното от фактическа страна:

 Видно от представеното с исковата молба Удостоверение от ТР при АВп, както и от служебно извършена справка по партидата на ответника в ТР, се установи, че в ТР е вписано еднолично дружество с ограничена отговорност с фирмаДомне Фирещи ЕООД, със седалище и адрес на управление гр. Исперих, област Разград,  ж.к”Запад,бл.28,представлявано от едноличния собственик на капитала А.И.Ш..

 От представения по делото от ищеца акт за смърт е видно, че А.И.Ш. е починал на 10.07.2015 г. , а от представеното удостоверение за наследници,че единствен негов  законен наследник е неговата майка П.А.Н..

 Предвид установеното от  фактическа страна,съдът направи следните правни изводи:

 Разпоредбата на чл. 155, ал.1, т.3 от ТЗ предвижда, че по решение на окръжния съд по седалището на дружеството то може да бъде прекратено по иск на прокурора, когато в продължение на три месеца дружеството няма вписан управител.А тази на чл. 157, ал. 1 от ТЗ установява, че дружество, в което капиталът се притежава от едно физическо лице, се прекратява със смъртта му, ако не е предвидено друго или наследниците не поискат да продължат дейността.

 От изложеното е видно, че в случая са налице и двете самостоятелни основания за прекратяване на дружеството, предвидени в ТЗ – след смъртта на едноличния собственик на капитала неговият единствен законен наследник не е поискал продължаване на дейността на същото и в продължение на три месеца след 10.072015 г. дружеството не е имало вписан управител, поради което и на основание чл.157,ал.1 във вр.155,т.3 от ТЗ, съдът следва да прекрати „Домне Фирещи”ЕООД.

 С оглед изхода на делото и на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК във вр. с чл. 3 от Тарифата за ДТ, които се събират от съдилищата по ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати по сметка на ОС-Разград държавна такса в размер на 30 лева и 300 лв. за разноски в производството.

Следва да се изпрати и препис от решението в АВ – ТР за вписване прекратяването на търговеца.

 Воден от горното, Разградският окръжен съд

 

Р Е Ш И:

 

 ПРЕКРАТЯВА, по иск на ОП-Разград, на основание чл. 157,ал.1 във вр.с чл.155, ал. 1, т. 3 от ТЗ еднолично дружество с ограничена отговорност с фирма Домне Фирещи, със седалище и адрес на управление  гр. Исперих, област Разград,  ж.к”Запад,бл.28.

ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК Домне Фирещи ЕООД, ЕИК 203011114, да заплати по сметка на ОС-Разград държавна такса в размер на 30 /тридесет/ лева и разноски за особен представител в размер на 300 лв./ триста лева/.

 Решението на основание чл. 376, ал.3 от ГПК подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд в двуседмичен срок от датата на постановяване на настоящото решение.

 Препис от същото да се връчи на ОП-Разград.

 Препис от същото за ответника да се връчи на назначения му особен представител.

 След влизане в законна сила на решението заверен препис от същото да се изпрати на Агенция по вписванията ТР за вписване прекратяването на търговеца.

 

                                                                                                                    Съдия:

 

 

 

 

 

ЛС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЪДИЯ: