Р Е Ш Е Н И Е  8

Гр. Разград, 20. 04. 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на единадесети април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ:  1. Валентина Димитрова

                                                                                                       2. Ирина Ганева

 

при секретаря Д. Г. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.т.дело № 27 по описа за 2016 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от „ХДИ Застраховане” АД гр. София против Решение № 167/ 23. 12. 2015 г. по гр. д. № 115/ 2015 г. по описа на РС Кубрат в частта, с която жалбоподателят е осъден да заплати на  А.И.А. *** 000 лв. , обезщетение за претърпени неимуществени вреди и сумата 82, 80 лв. имуществени вреди  в резултат на ПТП, настъпило на 17. 06. 14 г.  в землището на с. Точилари, обл. Разградска, както и за разноските. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано, тъй като присъденото обезщетение на въззиваемия  е високо по размер и не отговаря на критериите за справедливост. Моли решението в обжалваната част да бъде отменено и да бъдат намалени по размер присъдените обезщетения.

            Депозиран е писмен отговор от въззиваемия, в който се излагат доводи за неоснователност на въззивната жалба.

            Страните не се явяват в съдебно заседание.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Обжалваното решение е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него,  разгледана по същество се явява  частично основателна, досежно началният момент на дължимото обезщетение за забава на обезщетението за имуществени вреди.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционният съд и няма да ги преповтаря, като препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК.

Безспорно е, че с Решение № 2/ 29. 01. 15 г. по анд № 282/14 г. на КРС  О.Ш.Ф. при управление на МПС на 17. 06. 2014 г. виновно е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил средна телесна повреда, изразяваща се в контузия на дясното рамо със счупване на дясна ключица в средната й трета на ищеца А., за което по реда на чл. 78а от НК му е наложено административно наказание. Според чл. 413, ал. 3 във вр. с ал. 2 от НПК, това решение е задължително за гражданския съд по въпросите извършено ли е деянието, виновен ли е деецът, наказуемо ли е деянието. С оглед на това, безспорни са в случая наличието на средна телесна повреда и отговорността на ответника за обезщетяването на свързаните с нея вреди, предвид задължителната сила на решението по анд282/14 г. на КРС, съгл. чл. 413, ал. 3 във вр. с ал. 2  от НПК.   Спорът е за размера на овъзмездяването.

О.Ш.Ф. е причинил вредоносния резултат, управлявайки МПС лек автомобил, марка „Сеат Кордоба” с рег. ***, за който е имало сключена застраховка „Гражданска отговорност” със застрахователя „ХДИ Застраховане” АД, полица № 14000782058, издадена на 10. 03. 2014 г. и валидна до 10. 03. 15 г. Разпоредбата на чл. 226, ал. 1 от КЗ /отм./ дава основание на ищеца А. да предяви иска си срещу застрахователя и да ангажира отговорността му по гражданския спор.

Възражението на жалбоподателя, че е налице съпричиняване на вредоносния резултат от страна пострадалия, тъй като  в момента на произшествието не е бил с предпазен колан е неоснователно.Обосновано районният съд е приел, че по делото не са налице данни за съпричиняване на вредата от страна на пострадалия. За да е налице съпричинява, пострадалият с поведението си следва да е създал условия за причиняване на вредата. Такова поведение на пострадалия не е установено от събраните доказателства по делото. Според Решение № 2/ 29. 01. 15 г. по анд № 282/14 г. на КРС и заключението на назначената по делото АТЕ, участници в процесното ПТП са лек автомобил марка „Сеат Кордоба” с рег. ***, управляван от Октай Фейзула, виновен за ПТП и лек автомобил „Фолксваген Голф” с рег. № ***, управляван от водач Севгин Селимов.  Ищецът А. се е возел на предната дясна седалка до Селимов. В момента на удара, според показанията на Селимов, разпитан като свидетел по настоящото дело пред районния съд, ищецът А. е бил с поставен предпазен колан. Същото обстоятелство се установява и от заключението на назначената по делото съдебно-медицинска експертиза.

Разрешаването на въпроса за размера на дължимото обезщетение за неимуществени вреди, като последица от телесни увреждания е свързан с критерия за справедливост, според чл. 52 от ЗЗД, постановяващ в най-пълна степен компенсиране на вредите на увреденото лице. Размерът на присъденото обезщетение на ищеца за претърпените от него неимуществени вреди от 12 000 лв. е справедливо определен от районния съд. От събраните по делото писмени и гласни доказателства и от заключението на съдебно-медицинската експертиза се установява, че въззиваемият е получил  счупване на средна трета на дясна ключица, както и по-леки наранявания: почти вертикално кръвонасядане на меките тъкани под средата на дясна ключица, кръвонасядане в лява гръдна половина и върху гръдната кост – косо отгоре/надолу и отляво /надясно, кръвонасядане в долния десен квадрант на коремната стена, посттравматично стресово разстройство. Наред със средната телесна повреда, на въззиваемия са нанесени и по-леки наранявания по тялото, представляващи леки телесни повреди, които са били съпроводени с болки, както и посттравматичното разстройство. Травмата в областта на дясната ключица е тежка по естеството си и с оглед на това, според медицинските критерии е съпроводена с интензивни болки. Установено е, че увреждането е изисквало продължително обездвижване /до 45 дни/ и възстановяване на работоспособността  след около 2 месеца. Оздравителния процес освен с голяма продължителност, е  бил свързан с големи неудобства за пострадалия от битово естество, тъй като бил съпроводен с невъзможността да се обслужва, което е усложнило оздравителния процес и свързаните с това болки и страдания. Всички тези обстоятелства са  взети предвид от районния съд, както и последиците от травмата за  в бъдеще. Ето защо, въззивната жалба следва да бъде оставена без уважение, като неоснователна.

Законосъобразно районният съд е определил и размера на обезщетението за имуществените вреди, което жалбоподателят следва да заплати, съобразно събраните по делото писмени доказателства.

Основателно е възражението на жалбоподателя, че законната лихва върху обезщетението за претърпените имуществени вреди се дължи не от датата на деликта, а от датата, когато разходите са извършени. За сумата 28 лв. – закупен клавикуларен бандаж с ф-ра № 1000000059/ 23. 06. 14 г., сумата 20 лв., заплатена за издаване на съдебно-медицинско у-ние и сумата 34, 80 лв. заплатена за престоя в болнично заведение, законната лихва се дължи от 23. 06. 14 г., когато са извършени разноските.

              Оплакването в пункт IІІ от въззивната жалба срещу първоинстанционното решение в частта за разноските има характер на молба по чл. 248 ГПК, по която следва да се произнесе надлежният съд РС Кубрат.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  

 

 

Р Е Ш И :

 

 

            ОТМЕНЯ Решение № 167/ 23. 12. 2015 г. по гр. д. № 115/ 2015 г. по описа на РС Кубрат В ЧАСТТА, в която е определен началния момент на дължима законна лихва върху присъдената сума за обезщетение за имуществени вреди – 17. 06. 2014 г., КАТО ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

           ОСЪЖДА ХДИ Застраховане АД, гр. София , ЕИК 130427863 ДА ЗАПЛАТИ на А.И.А., ЕГН ********** *** законна лихва върху присъденото обезщетение за имуществени вреди в размер на 82. 80 лв., считано от  23. 06. 2014 г. до окончателно изплащане на сумата.

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 167/ 23. 12. 2015 г. по гр. д. № 115/ 2015 г. по описа на РС Кубрат в останалата част.

ВРЪЩА делото на Кубратски районен съд за произнасяне по молбата за изменение на постановеното решение в частта му за разноските.             

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:   1.

 

 

                                   2.

 

 

ДГ