РЕШЕНИЕ №13

В ИМЕТО НА НАРОДА

гр. Разград,  19.05.2016 г.

 

Разградски окръжен съд на единадесети май две хиляди и шестнадесета година в открито заседание в състав :

 

                                           СЪДИЯ : Валентина Димитрова

                                                                                  

При секретаря Д.Г.,като разгледа докладваното от съдия Димитрова търговско дело №33 по описа за 2016 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производство по реда на чл. 647,ал.1,т.4 от ТЗ.

Делото е образувано по исковата молба на ,подадена от Д.В.Х. – синдик на „Монте Касино” ЕООД, срещу “ Монте Касино” ЕООД със седалище гр.Кубрат, с която е предявен отменителен иск за признаване на недействително по отношение на кредиторите по несъстоятелността на ответното дружество менителнично поръчителство, поето към трето лице ”Фурнари–ФА”ЕООД по издаден от последния запис на заповед. В обстоятелствената част на исковата молба излага твърдение, че на 29.03.2013г. третото лице „Фурнари – ФА” ЕООД, действащ чрез своя управител Ф.Ф., е издал запис на заповед за плащане на сумата 450 000лв. на „НайдьоновВайсстигърБоегайст”ЕООД. На 25.04.2013г. ответникът „Монте касино”ЕООД, представляван също от Ф.Ф., действащ като управител и на това дружество, е авалирал записа на заповед. Впоследствие записът е джиросан на „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД, а последният е предявил вземането в качеството си на джиратар на 19.09.2013г. По отношение на „Монте касино”ЕООД е открито производство по несъстоятелност с решение от 26.08.2013г. по т.д. № 44 / 2013г. на ОС Разград и е определена начална дата на неплатежоспособността 31.12.2012г. Ищецът твърди, че авалът е извършен в двугодишен срок преди подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност на „Монте Касино „ЕООД, което е предпоставка за обявяване на неговата недействителност по смисъла на  разпоредбите на чл.647 ТЗ. 

   Постановеното по иска решение от 08.12.2014 г.по т.дело №41/2014г.по описа на РОС е обезсилено с решение от 28.01.2016г.на ВнАС и делото е върнато за ново разглеждане на ОС за ново разглеждане с участието на необходимите другари,съответно-поемателя по записа на заповед,джирант и джиратаря на когото са прехвърлени правата по записа на заповед.

   Определението на Ас-Варна е задължително за ОС-Разград ,поради което,съдът с определение от 25.03.2015г. е конституирал като ответници в производството „НайдьоновВайсстигърБоегайст”ЕООД/ сега ”Козмоц” ЕООД,гр.Цар Калоян”/ и „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД/сега МалатестаЕООД,гр.Цар Калоян/ по предявения иск с правно основание чл.647,ал.1,т.4 от ТЗ от Д.В.Х. – синдик на „Монте Касино” ЕООД, срещу “ Монте Касино” ЕООД със седалище гр.Кубрат.Постановил е преписи от исковата молба, приложенията към нея, отговора на същата и приложенията към тях да се изпратят на конституираните нови двама ответници на посочения за тях адрес и седалище в ТР с указанията за подаване на писмен отговор в двуседмичен срок.На 01.04.2016г. съобщенията до двамата ответници-търговци са върнати в цялост,заедно с приложенията,с отбелязване,че на посочения адрес няма офис на фирма и живущите на адреса отказват да получат съобщението.

Съдът като съобрази,че съобщенията до новоконституираните ответници са изпратени на адреса им,вписан в ТР прие, че следва да намери приложение разпоредбата на чл.50,ал.2 от ГПК,като книжата се приложат по делото и се считат за връчени с разпореждане от 08.04.2016г.

При предходното разглеждане на делото на ответника „Монте Касино”ЕООД, е връчен препис от исковата молба.В срока  по чл.367 ал.1 ГПК същия, представляван от управителя Ф.Ф., е депозирал писмен отговор, в който застъпва становище за недопустимост на предявения иск.Счита, че за ищеца липсва правен интерес от предявяване на същия, тъй като вземането на „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД е било предявено и прието от синдика, но с определение № 263 / 22.11.2013г. по т.д. съдът по несъстоятелността го е изключил от списъка на приетите вземания и по този начин масата на несъстоятелността не е застрашена чрез реализиране на правата по ценната книга. Заявил е също така ,че искът следва да бъде насочен и срещу втори ответник „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД. 

Новоконституираните ответници не депозират отговор на исковата молба,не изпращат представител и в съдебно заседание.

Ответникът „Монте Касино”ЕООД не се явява в съдебно заседание и не заявява становище по основателността на предявения иск.

Синдикът на несъстоятелното дружество с писмена молба заявява,че поддържа предявения иск.

Съдът за да се произнесе, съобразявайки доказателствата по делото с оглед заявените становища,намери за установено от фактическа страна следното:

От приетите като доказателства по делото запис на заповед,авал и джиро е видно ,че на 29.03.2013г. „Фурнари – ФА” ЕООД, действащ чрез своя управител Ф.Ф., е издал запис на заповед за плащане на сумата 450 000лв. на „НайдьоновВайсстигърБоегайст”ЕООД, с падеж 29.04.2013г.Впоследствие, на 25.04.2013г. ответникът „Монте касино”ЕООД, представляван от Ф.Ф., явяващ се управител и на това дружество, е авалирал записа на заповед. На 14.05.2013г. записът е джиросан от „НайдьоновВайсстигърБоегайст”ЕООД на „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД. По делото не са представени доказателства дали и кога „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД е предявил вземането в качеството си на джиратар.

На този състав е известно,че с молба, подадена в ОС Разград на 08.05.2013г., „Санси”ООД гр.Русе, е поискало откриване на производство по несъстоятелност на „Монте Касино”ЕООД.Съдът е уважил същата,като с решение от 26.08.2013г., постановено по т.д. № 44 / 2013г.  е открил производство по несъстоятелност по отношение на „Монте Касино”ЕООД и същият е обявен в неплатежоспособност, считано от 31.12.2012г.

В хода на откритото производство по т.д. № 44 / 2013г., съдът с определение № 263 / 22.11.2013г. е изключил от списъка на приетите от синдика вземания това на „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД като кредитор на „Монте Касино”ЕООД в размер на 473 000лв., от които 15 000лв. главница и 5 000лв. лихви по договор за паричен заем; 3000лв. по договор за цесия на парична вземане; 450 000лв. по записа на заповед от 29.03.2013г. Определението е влязло в сила на 22.11.2013г. и е обявено в Търговския регистър.

Също служебно известно е на съда, че по образувано т.д. № 84 / 2013г. по описа на ОС Разград, „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД е предявил иск с правно основание чл.694 ТЗ за установяване на своето вземане в размер на 450 000лв. спрямо „Монте Касино”ЕООД в качеството му на авалист.По така предявения иск е постановено отхвърлително решение на РОС №19/09.05.2014г.,което е потвърдено с решение №37/19.02.2015г.по в.т.дело №587/2014г.по описа на АС-Варна.

С оглед на установеното дотук от фактическа страна,РОС направи следните правни изводи:

Предявеният иск се явява допустим,същият е конститутивен по своя характер и изрично предвиден в закона,поради което за ищеца/синдик на несъстоятелното дружество/ е налице правен интерес от неговото предявяване.Искът е предявен от надлежно легитимирано лице и в срока по чл.649 ал.1 ТЗ. Правната квалификация на същия е по чл.647 ал.1 т.4 ТЗ.С него синдикът иска обявяването за недействителна по отношение на кредиторите на несъстоятелността на „Монте Касино”ЕООД сделката, извършена на 25.04.2013г., представляваща авал на издадения от „Фурнари – ФА”ЕООД запис на заповед. Менителничното поръчителство несъмнено представлява лично обезпечение, поето за чуждо задължение, което сочи на действие, попадащо под разпоредбата на чл.647 ал.1 т.4 ТЗ. страна не поема задължение. В случая на поетия авал липсва право, което да е прехвърлено, такова не се твърди и от страните по делото.

 В този смисъл, възражението на несъстоятелното дружество,че конкретното вземане е изключено от масата на несъстоятелността, е без значение за производството,както и ,че искът за съществуване на вземането е отхвърлен с влязлото в сила решение по т.дело № 84 / 2013г. по описа на ОС Разград.

За да бъде уважен,предявеният иск следва да се установи наличието на  следните необходими в условията на кумулативност предпоставки: откриване на производство по несъстоятелност за длъжника, момент на подаване на молбата за откриване на производството и този на обявената неплатежоспособност, поемането на личното обезпечение  за чуждото задължение. По делото се установява, че по отношение на ответното дружество е открито производство по несъстоятелност. Авалът е учреден на 25.04.2013г. – в едногодишен срок преди подаване на молбата на „Санси”ООД за откриване на производството, както и след датата на обявената неплатежоспособност на „Монте Касино”ЕООД.Това дружество,сега ответник е поело менителнично поръчителство, имащо характеристиките на лично обезпечение за дълг на трето лице – „Фурнари – ФА”ЕООД. Предвид характера на предявения иск, отменителен по характер за ищецът не съществува задължение да установи настъпване на реално увреждане на масата на несъстоятелността, тъй като самото поемане на обезпечение при условията, визирани в разпоредбата, е основание за неговата недействителност.Ето защо предявеният иск се явява освен допустим и основателен и доказан и следва да бъде уважен.

При разглеждането на делото ищецът не представя доказателства за направени разноски и такива не следва да му се присъждат.

С оглед изхода на спора и на основание чл.649 ал.6 ТЗ следващата се държавна такса следва да бъде събрана от осъдената страна, в случая от ответниците,различни от несъстоятелното дружество „Монте Касино”ЕООД,като всяко едно от дружествата  следва да бъде осъдено да заплати държавна такса в размер на 9 000лв.

Водим от горните мотиви, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОБЯВЯВА  за недействително на основание чл.647 ал.1 т.4 ТЗ по  отношение на кредиторите на несъстоятелността в откритото производство по търговско дело №44 / 2013г. на ОС Разград, поетото на 25.04.2013г. от „Монте Касино”ЕООД ЕИК 117674638 със седалище и адрес на управление гр.Кубрат, ул.”Цар Борис I” № 47, представлявано от управителя Ф.Фурнари, менителнично поръчителство в полза на „Фурнари – ФА”ЕООД за обезпечаване на вземане в размер на 450 000лв. по издаден на 29.03.2013г. запис на заповед в полза на „НайдьоновВайсстигърБоегайст”ЕООД, джиросан на 14.05.2013г. в полза на „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД.

ОСЪЖДА на основание чл.649 ал.6 ТЗ НайдьоновВайсстигърБоегайст”ЕООД/ сега ”Козмоц” ЕООД,гр.Цар Калоян”/ и „ПандораВаанфрийдВеспенщих”ЕООД/сега Малатеста”ЕООД,гр.Цар Калоян/ да заплатят всеки един от тях  по сметка на ОС Разград държавна такса в размер на 9 000лв.

Решението подлежи на обжалване в 2-седмичен срок от връчването му на страните пред Варненски апелативен съд.

 

СЪДИЯ:

ДГ