Р   Е   Ш    Е    Н    И    Е

 

28. VІ.2016

 

Разград

 
 


30

 
Номер                                          Година                                              Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

21.VІ.

 

2016

 
                                                 съд                                                                                 

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В публично  заседание в   състав:

Секретар: М. Н.                                                                Председател  

2016

 

търговско

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

      38

 
                                 дело номер                         по описа на РОС за                                година..

съобрази следното:

                Производство по реда на чл.365 и сл.   ГПК.

                Делото е обраувано по иск на „Б.”АД,`***, предявен по реда и в сроковете на чл.422 ГПК   против   С.Т.С.,***   за установяване      на вземане в размера    на  39 600,00лв., за което вземане,    основано на издаден в полза на ищеца запис на заповед,  в производство ч.гр.д.№1822/2015г. по описа на РРС и на осн.чл.417, т.9ГПК ГПК, в полза на ищеца  в качеството му на кредитор и срещу ответника , в качеството му на обезпечил вземането поръчител(авалист)    е разпоредено издаване на  заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.  С иска се претендира установяване и на вземане за направени и присъдени му в хода на заповедното производство разноски в размер на     2 510,00лв.

             В с.з. чрез процесуално представляващият  го, съгл. тр.догоор №../14.VІІІ.2015г. юрисконсулт Д.П.,  ищецът заявява,  че поддържи иска по основание и размер. Позовавайки се на визираните в чл.238 ГПК предпоставки, сезира съда с искане за постановяване на неприсъствено решение. Претендира присъждане на доказано направени в хода на делото разноски.

             В законоустановения и предоставен му за това   по реда на чл.367ГПК срок, ответникът не се е възползвал от правото си на отговор и не е   ангажирал  становище по допустимост и основателност на иска, не е  провел оспорване на     приложени към исковата молба писмени доказателства; не представя писмени доказателства и не сезира съда с доказателствени искания.  При  изрично разяснените  му от съда последици на чл.237 и чл.238 ГПк,  в срока за отговор същият не е декларирал   искане за разглеждане  на делото в негово  отсъствие, както и за разглеждането му в закрито заседание  по реда на  чл.376ГПК.

                При редовност в призоваването същият не се явява в насроченото по същество съдебно заседание.

               Обсъдени в съвкупност и във възка с доводите на страните, доказателствата по делото дават основание на съда да приеме за фактически установено и правно значимо, следното:

            При дължима преценка за допустимостта на иска, съдът изиска служебно за справка преписка по ч.гр.д.№1822/2015г. по описа на РРС и установи, че конституираният с исковата молба ответник, в качеството си на длъжник  в производството по чл.417 ГПК  и при връчена му   на 12. ІІ.2016г. покана за доброволно изпълнение,  е  възразил  по реда  и в срока   на чл.414 ГПК   срещу издадената по заявлението на ищеца заповед за незабавно изпълнение. Възражението   е депозирано в регистратурата на съда по заповедното производство на 26.ІІ. 2016, съответно  под №2153 (л.37 от чгрд №1822/2015 на РРС).

            Със  свое Разпореждане №689/29.ІІ. 2016г.  сезираният със заповедното производство съд е уведомил  заявителя   „Б.”АД,`***      за оспорващото вземанията му възражение и му е указал,  че може да предяви иск за установяването им по реда на чл.422ГПК. Разпореждането с дадените указания е било редовно връчено на кредитора на 10.ІІІ.2016г  Считано от тази дата, законово определеният и предоставен    за предявяване на иска срок по чл.422ГПК изтича  фактически на  10.ІV.2016г.

             В изисканото за послужване чгрд№1822/2015г. на РРС  се намери  в приложение документ, от който  е видно, че в  срока по чл.415 ГПК заповедният съд е бил уведомен за предявяване на установителния иск от заявителя „Б.”АД,`*** против С.Т.С.. Подаването на исковата молба   е удостоверено в регистратурата на РОС като лично предприето от представляващия ищеца на 4.ІV.2016г. 

             Обобщавайки изложеното, съдът приема, че искът за установяване на заявено и оспорено в заповедно производство вземане от 39 600,00лв.  е допустимо предявен - в предвидения за това срок, от легитимирано по см. на чл.422 във вр. с чл.415 ГПК лице и за вземане, удостоверено като предмет на развилото се по ч.гр.д.№1822/2015г. на РРС заповедно производство.

           По отношение на претендираното до установяване по исков ред вземане за направени в заповедното производство разноски от 2 510,00лв. искът се явява недопустимо предявен.  Съгласно, задължителната за съдилищата практика,  проведена  в 10в на ТР№4/18.VІ.2014 на ВКС –„ Разноските в заповедното производство представляват последица от уважаване на заявлението и са изрично разграничени от задължението на длъжника в съдържанието на заповедта за изпълнение - чл. 412, т. 6 ГПК. В исковия процес разпределението на отговорността за разноски няма характер на самостоятелно съдебно предявено притезание и не се включва във формиране размера на цената на иска.” По изложените съображения, в тази си част, като образувано по недопустимо предявен иск, производството по делото следа да бъде прекратено.

         В останалата си част, както бе посочено и по горе, искът е допустимо предявен, а разгледан по същество, съответно на събраните доказателства е и основателен. Налице са формалните и материално правни предпостаки за постановяванепна неприсъствено решение, в какъвто смисъл своевременно е напраено и изричо искане от ищеца.

 

           Претендираното до установяване вземане в общ размер на 39 600,00лв. е формирано като сбор от парични задължения, съответно в размер на 36 597,00лв. и 3003,00лв.,   поети от „Т. К.”ЕООД,*** с издаване на запис на заповеди  от 11.VІІІ.2014г. и 1.ІХ.2014г.  Приложени като доказателства по делото, процесните запис на заповеди съдържат всички, задължително изискуеми се за валидността им реквизити. Отноимо към 19.Х.2015г.- дата на подаденото по реда на чл.417 ГПК заявление, всяко едно от претендираните като сбор вземания е с настъпил падеж, договорен на конкретна дата. Съответно  - вземане по запис на заповед от 11.VІІІ.2014 с падеж на 1.І.2015г. и вземане по ЗЗ от 1.ІХ.2014 с падеж на дата 1.Х.2015г.

              От доказателствата се следва за безспорно уставено, че всяка от менителничните селки се явява каузално обусловена от трайно установените между страните по делото търговски взаимоотношения, съгл.- склю(чен между тях на 1.ІХ.2014г. договор за стоков кредит.

                 За безспорно  установено следва да бъде прието и релевантното за изхода на делото обстоятелство, че с подписане на менителничните сделки, ответникът в личното си качество е обезпечил изпълнението по записите на заповед  като солидарно съзадължил  се с издателя на записа на заповед авалист. По отношение на авалиста, п реклузията на сроковете по чл.147 и сл. ЗЗД е неприложима.

                Между страните не се спори, а и от доказателствата се следва за безспорно установено, че като продавач по сделката, ищецът е изпълнил поетото по същата задължение. Поведение, легитимиращо качеството му на изправна в установените с издателя на записа на заповед търговски взаимоотношения. Последният не е престирал и не доказва изпълнение на задълженията си по сделките. Поетото в дълг вемане е доказано по основание, размер и дата на изискуемост. Поради което, съществуването му следва да се приеме за установено в отношенията между страните.

             Водим  от горното и при хипотеза на неприсъствено решение по см.  на чл.238 и сл.ГПК, Съдът

          

Р   Е   Ш   И :

   

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по предявения от „Б.”АД,`***, със седалище и арес на управление по търг. регистрация в *** , положителен установителен иск по чл. 422, ал.1 ГПК че С.  Т.С., ЕГН**********,***,   в качеството си на, солидарно съзадължил  се с издателя на запис на заповед от 11.VІІІ.2014 и запис на запоед от 1.ІХ.2014г. „Т. К.”ЕООД, ***, гр.Разград, авалист дължи   на  „Б.”АД,`*** ведно със законна лихва, считано  от 16.Х.2015г. и до окончателното й плащане, сумата от 39 600,00лв.(тридесет и девет хиляди и шестстотин лева), огт които 3003,лв. по запис на заповед от 11.VІІІ.2014г. с плащане на падеж 1.ІІ.2015г. и 36 597,00лв. по запис на заповед от 1.ІХ.2014г. с плащане на падеж-1.Х.2015г.,   за която сума по чгрд.№1822/2015г. на РРС е издадена Заповед за незабавно изпълнение №2920/20.Х.2015г.  

              Осъжда  С.  Т.С., ЕГН**********,***  да заплати на на  „Б.”АД,`***, джими му се на осн.чл.78 ГПК разноски по делото в размер на  792,00лв.

           В тази си част, по регл. на чл.239, ал.4 ГПк решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                 ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№38/2016г. по опис на РОС по отношение на претендираното до установяване по исков ред вземане за направени в заповедното производство разноски от 2 510,00лв. поради недопустимост на иска в тази му част.

                    В прекратителната си част решението, имащо характер на преграждащо хода на делото определение, може да се обжалва пред ВнАпС в едноседмичен срок, считано от съобщаването  му на страните.

 

                                                                        Съдия:

 

 

   MH