РЕШЕНИЕ

                                          № 31 / 18.07.2016г., гр.Разград

                                               В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На дванадесети юли, две хиляди и шестнадесета година

В публичното съдебно заседание в следния състав

                                                                                      СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар: Д.Г.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Т.д.№ 68 по описа на съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл.625 и сл. ТЗ.

Подадена е молба от „СЕС Комерс”ООД ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.Разград, ул.”Иван Вазов” № 21, ет.3, офис 25, представляван от управителя Сюлейман Акяр, в която излага твърдения, че не може да покрива задълженията си по търговски сделки. Моли съда да обяви неплатежоспособността на дружеството с начална дата подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност.

Призован надлежно, в условията на чл.619 ал.1 ТЗ, молителят не се явява в съдебно заседание и не изпраща представител.

Съдът  

 

 

 

намира от фактическа страна следното: по 

 

 

 

 

 

 

 

 делото са представени счетоводен баланс на „СЕС Комерс”ООД към 31.12.2015г. и отчет за приходите и разходите за 2015г.

Представен е опис на текущи активи – имоти, от който се установява, че молителят притежава шест паркоместа, за които е отразен  общ размер на начално салдо 218 551,04лв. и крайно салдо 115 054,93лв.

В справка за задълженията и вземанията, „СЕС Комерс”ООД е декларирал задължения към Община Разград в размер 2 519,50лв., към НАП в размер 99 829,63лв. и към съдружници в размер 354 091,17лв. Общият размер на задълженията е 456 440,30лв. Вземанията на молителя са от едно лице – „Текса”ООД, в размер 123 858лв.

Представено е удостоверение изх. № 6705100940 / 10.06.2016г., изд. от Община Разград, от което е видно, че към датата на издаване задълженията на „СЕС Комерс”ООД за местни данъци и такса битови отпадъци е в общ размер 2 519,50лв.

От удостоверение изх. № 170201600179635 / 15.06.2016г., изд. от ТД на НАП се установява, че молителят има задължения за данъци и осигуровки в общ размер 99 984,85лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С определение № 204 / 30.06.2016г. съдът на основание чл.621а ал.1 т.2 ТЗ е допуснал изготвянето на съдебно – икономическа експертиза. Определението е връчено на „СЕС Комерс”ООД на 4.07.2016г. по реда на чл.619 ал.1 ТЗ. Поради неизпълнение на дадените указания за внасяне на депозит за вещото лице, с протоколно определение от 12.07.2016г. допуснатата съдебно – икономическа експертиза е заличена.

При така събраните факти и обстоятелства, съдът намира от правна страна следното: за откриване на производство по несъстоятелност следва да са налице в условията на кумулативност следните материалноправни предпоставки: длъжникът да е търговец по смисъла на чл.1 ТЗ; да е налице изискуемо парично задължение на длъжника, породено или отнасящо се до търговска сделка по см. на чл.608 ал.1 т.1 ТЗ или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане; наличие на неплатежоспособност на длъжника по смисъла на чл.608 ал.1 ТЗ; състоянието на неплатежоспособност да е обективно и трайно по аргумент от чл.631 ТЗ, при което   затрудненията на длъжника не са временни или разполагаемото имущество не е достатъчно за покривавне на задълженията, без опасност за интересите на кредиторите.

 

 

 

            Молителят „СЕС Комерс”ООД е търговец.

От приложените удостоверения, издадени от Община Разград и ТД на НАП се установява, че същият има изискуеми парични задължения към тях. Задълженията към държавата в размер 99 984,85лв. произтичат от търговска дейност – дължими са за ДДС, данък върху доходите от трудови и приравнени на тях правоотношения и осигуровки, което предполага тяхното възникване в резултат на осъществяваната от дружеството търговска дейност. Към Община Разград молителят дължи 2 519,50лв. за данъци за недвижими имоти и такса битови отпадъци. Общият размер на публичноправните задължения към държавата и общината е 102 504,35лв. В справката за задълженията и вземанията на „СЕС Комерс”ООД е декларирано задължение към съдружници в размер 354 091,17лв. Справката е изготвена от служител на молителя. Липсват доказателства относно произхода и характера на задължението. Не е конкретизирано към кой точно съдружник или съдружници е възникнало същото. Задължението е декларирано като такова към свързани лица по смисъла на §1 т.4 от ДР на ТЗ, при липса на възможност същото да бъде установено чрез проверка в счетоводството на длъжника и кредиторите, поради неизготвяне на СИЕ по вина на молителя. Предвид горното, съдът приема, че не е доказано съществуването на декларираното задължение в размер 354 091,17лв. Поради същата причина съдът не взема предвид декларираното вземане в размер 123 858лв. от „Текса”ООД, който е съдружник в „СЕС Комерс”ООД (установено от справка по партидата на „СЕС Комерс”ООД в търговския регистър).

            Съгласно задължителната за съдилищата практика на ВКС, формирана по реда на чл.290 ГПК, състоянието на неплатежоспособност по смисъла на чл.608 ТЗ е обективно финансово състояние на търговеца, изразяващо се в невъзможността му да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка, съгласно чл.608 ал.1 т.1 ТЗ или други задължения по смисъла на чл.608 ал.1 т.2 и 3 ТЗ, която невъзможност следва да се прецени с оглед цялостното му икономическо състояние към момента, в който съдът формира своето решение, изразено чрез показателите за ликвидност, финансова автономност и задлъжнялост, при отчитане на най-ранния момент на спиране на плащанията като външен белег на неплатежоспособността. Прието е в съдебната практика, че основен за състоянието на неплатежоспособност е коефициентът на обща ликвидност, изразен като съотношение между краткотрайните активи и краткосрочните задължения. Коефициентите на финансова автономност и задлъжнялост са помощни и лошите им стойности при добри показатели на ликвидност не сочат на наличие на състояние на неплатежоспособност на търговеца, а са единствено индиция за евентуално настъпване на това състояние в бъдеще. В настоящия случай липсва изготвена съдебно – икономическа експертиза, от която да бъдат изведени икономическите показатели след цялостен анализ на счетоводните записвания при длъжника и кредиторите му. От представените доказателства не може да се направи извод за влошаване на коефициента на обща ликвидност. Видно от счетоводния баланс, за 2015г. текущите (краткотрайни) активи са в размер 249 000лв. От друга страна, задълженията по смисъла на чл.608 ал.1 ТЗ, за които има безспорни доказателства, са тези към НАП и Община Разград в общ размер 102 504,35лв. Отчитането само на тези данни сочи на коефицент на обща ликвидност над установения норматив единица и е индиция, че „СЕС Комерс”ООД е в състояние да погаси краткосрочните си задължения с наличните краткотрайни активи. Отделно от това, налице е имущество на длъжника – шест паркоместа, с оценка 115 054,93лв. Въпреки дадената му възможност, молителят не е представил доказателства за внесен депозит за вещо лице по допуснатата от  съда съдебно – икономическа експертиза, с което си поведение сам е създал пречки за установяване на твърдяното от него влошено икономическо състояние, включително и относно наличието на задълженията, които е декларирал към свързани с него лица в представената справка.

Отичайки изложеното, настоящият съдебен състав приема, че с оглед само на представените писмени доказателства, презумпцията на чл.608 ал.2 и 3 ТЗ е оборена, поради което молбата по чл.625 ТЗ следва да бъде отхвърлена.

Водим от горното, съдът

 

                                               Р Е Ш И :

 

Отхвърля молбата на „СЕС Комерс”ООД ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.Разград, ул.”Иван Вазов” № 21, ет.3, офис 25, за откриване на производство по несъстоятелност, като недоказана.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в двуседмичен срок от връчването му на „СЕС Комерс”ООД, съгл. чл.613а ал.1 ТЗ в.в. с чл.259 ал.1 ГПК.

Решението подлежи на вписване в книгата на съда по чл.634в ТЗ.

 

 

ДГ                                           СЪДИЯ: