РЕШЕНИЕ №32

                                           15.07.2016г., гр.Разград

  В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

На тринадесети юли, две хиляди и шестнадесета година

В  съдебно заседание при закрити врата в следния състав

                         СЪДИЯ: Валентина Димитрова

 

При секретаря Д.Г.,като разгледа докладваното от съдията търговско дело по несъстоятелност №69 по описа за 2016 година , за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.625 и сл. ТЗ.

Делото е образувано по подадена молба от „ТЕКСА”ООД,ЕИК*********  със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.”Иван Вазов” №21,ет.3,ап.25,представлявано от управителя С. Я.,с която се иска откриване производство по несъстоятелност на „СЕС КОМЕРС”ООД,с начална дата на неплатежоспособност-датата на подаване на молбата.Към същата са приложени препис от последния  годишен финансов отчет,заверен от дипломиран експерт счетоводител и счетоводен баланс към 31.12.2015г. не на дружеството длъжник, опис и оценка на активите и пасивите към същата дата,списък на кредиторите,удостоверение за задължения към НАП,както и уведомление по чл.78,ал.2 от ДОПК.Предвид на това,че всички приложения към молбата са относиим към  „ТЕКСА”ООД,съдът с разпореждане от 30.06.2016г.е оставил същата без движение,като е дал 1-седмичен срок на молителя да поправи същата,като посочи дружеството по отношение на което иска обявяване в несъстоятелност и съответно своето качество в производството.

Молителят депозира поправена молба на 01.07.2016г.,в която сочи,че е допуснал техническа грешка при подаване на първоначалната молба и същата е за откриване на производство по несъстоятелност по отношение на длъжника „ТЕКСА”ООД.

Съдът  е приел така поправената молба за редовна.Съобразил е, че  за установяване правнорелевантните факти по делото следва да бъде назначена съдебно-икономическа експертиза.Насрочил е делото за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на вещото лице и молителя.

В съдебно заседание молителят,при редовност в призоваването не се явява и не се представлява,като на 06.07.2016г. е депозирана молба от С.А. депозира до съда молба в която сочи,че с вписване №20160705104258 в ТР по партидата на дружеството е заличен като управител на същото.Съдът след извършена служебна справка в ТР установи действително вписване под посочения по горе номер на заличаване на управителя на дружеството молител.Същото не е внесло и депозит вещото лице по назначената от съда за СИЕ,поради което в съдебно заседание същата е заличена.

За да се произнесе,РОС съобрази следното:

Представени са с исковата молба приложени препис от последния  годишен финансов отчет,заверен от дипломиран експерт счетоводител и счетоводен баланс към 31.12.2015г. не на дружеството длъжник, опис и оценка на активите и пасивите към същата дата,списък на кредиторите,удостоверение за задължения към НАП,както и уведомление по чл.78,ал.2 от ДОПК.

Въз основа само на тях обаче,без изготвяне и изслушване по делото на съдебно-икономическа експертиза,за съда,който не разполага със съответните специални знания е невъзможно да установи по несъмнен начин финансовото състояние на търговеца, съответно да изведе   коефициентите за обща, бърза, незабавна и абсолютна ликвидност за 2012, 2013 , 2014 и 2015 г.,както и  за финансова автономност и задлъжнялост и за рентабилност за същия период.Не са представени и справки за последните извършени плащания от дружеството преди депозиране на молбата.

Съгласно чл. 608, ал.1 от ТЗ, неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение, породено или отнасящо се до търговска сделка, вкл. нейната действителност, изпълнение, неизпълнение, прекратяване или последиците от това, или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност, или задължение по частно държавно вземане. Според чл. 608, ал.2 от ТЗ неплатежоспособността се предполага, когато длъжникът e спрял плащанията,което спиране също не може да се установи по несъмнен и безспорен начин,поради което молбата за обявяване на търговеца в неплатежоспособност ,както и тази за откриване на производство в несъстоятелност следва да се отхвърлят .

Предвид  горното, съдът

                  Р Е Ш И :

ОТХВЪРЛЯ,подадената на осн.чл.625 от ТЗ молба  от „ТЕКСА”ООД,ЕИК ********със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.”Иван Вазов” №21,ет.3,ап.25,с която се иска откриване производство по несъстоятелност на дружеството,поради неплатежоспособност,като неоснователна.

Решението може да се обжалва пред Варненски апелативен съд в 7-дневен срок от връчването му на молителя.

                                                                                СЪДИЯ:

 

 

НР