ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

гр. Разград,  11 .01.2015 г.

 

Разградски окръжен съд на единадесети януари две хиляди и шестнадесета  година в закрито заседание в състав :

 

                           СЪДИЯ : Валентина Димитрова    

                                                                                           

Като разгледа докладваното от съдия Димитрова т. дело №94 по описа за 2015 г.

и за да се произнесе взе предвид следното :

         Производство по реда на чл. 232 от ГПК.

         Депозирана е искова молба вх. №4746 / 23.11.2015 г., подадена от Е.Г.,гражданин на Р.Турция , в качеството му на съдружник в „Тунч-Импекс”ООД,с.Радинград, община Разград,подадена чрез адв.М. М. от АК-Разград срещу „Тунч-Импекс”ООД,с.Радинград,община Разград,ЕИК 826052478, представлявано от управителя А.М.Х..

         Със същата ищецът предявява против дружеството в което е съдружник иск по реда на чл.155,т.1 от ТЗ за прекратяване на дружеството ,поради наличие на важни обстоятелства.Като такива сочи невъзможността да се запознае с финансовото състояние на дружеството ,както и да свика ОС на същото с цел приемане на финансов отчет и решение за дейността на същото за следващите пет години.Прави доказателствани искания.Към молбата представя писмени доказателства.

         Препис от исковата молба ,ведно с доказателствата е връчен на ответника за отговор на 01.12.2015 г.

         В срока за отговор дружеството не е депозирало такъв и не е ангажирало становище  по допустимост и основателност на иска, по наведените с исковата молба обстоятелства и по депозираните с нея доказателства и доказателствени искания.

         След извършената размяна съдът е оставил исковата молба без движение ,като е установил,че със същата не е било представено при подаването й уведомление по чл.77,ал.1 от ДОПК.

          В дадения му срок ищецът е поправил тази нередовност,представяйки с нарочна молба до съда уведомление по чл.77,ал.1 от ДОПК вх.№174301600000009/06.01.2016 г.

         При вече поправена искова молба и  редовност на извършената между страните размяна на книжа, съдът с Определение от 07.01.2016 г. се е произнесъл по доказателствените и процесуални искания на страните, насрочил на делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 03.02.2016 г. от 10.00 ч.,като е  изготвил и проекто –доклад, с указания за   подлежащите на доказване обстоятелства и разпределената между страните  доказателствена  тежест.

           Депозирана е молба вх.№92/08.01.2016г.,с която ищецът ,чрез повереника си адв.М.Маринов,заявява ,че е постигнал спогодба с ответното дружество и оттегля предявеният иск,като моли производството по делото да бъде прекратено.

           Съдът намира,така подадената молба за допустима,тъй като оттеглянето на иска е заявено преди първото по делото съдебно заседание.Предвид волята на ищеца следва да бъде постановено определение за прекратяване на делото, като не е необходимо изразено съгласие от страна на ответника.

              Ето защо и на осн.чл.232 от ГПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

       Прекратява производството по търговско дело №94/2015 г.по описа на Разградски окръжен съд ,поради оттегляне на предявения иск  с правно основание чл.155,ал.1,т.1 от ТЗ от страна на ищеца Е.Г.,гражданин на Р.Турция , в качеството му на съдружник в „Тунч-Импекс”ООД,с.Радинград, община Разград.

           Определението  подлежи на обжалване в 1-седмичен срок от връчването му на страните пред Варненски апелативен съд.

 

          

                                                                             Съдия: