ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

гр. Разград,  09.05.2016 г.

 

Разградски окръжен съд на девети май две хиляди и шестнадесета  година в закрито заседание в състав :

 

                           СЪДИЯ : Валентина Димитрова    

                                                                                           

Като разгледа докладваното от съдия Димитрова т. дело №26 по описа за 2016 г.

и за да се произнесе взе предвид следното :

         Производство по реда на чл. 232 от ГПК.

Делото е образувано по искова молба,подадена  от  дружество”БУФЕР МАКИНЕ ОТОМОТИВ ХЪРДАВАТ ИЧ ВЕ ДЪШ ТИДЖАРЕТ ЛИМИТЕД ШЕРКЕТИ със седалище в Турция, чрез пълномощник адв.Б.М. от  САК, с която срещу  ответника „АЛПЛЕР БЪЛГАРИЯ”ООД, ЕИК 116541229 със седалище и адрес на управление гр.Разград,ул.”Черна” №26,представлявано от Т.Я.  е предявен иск за осъждането на ответното дружество да заплати на ищеца сумата 20 615 евро,представляваща остатък от дължима,но незаплатена цена по договор за продажба на стоки. Към молбата са представени писмени доказателства.  

Към исковата молба при подаването й не е представен документ за внесена държавна такса по сметка на РОС.Ето защо същата е оставена без движение с разпореждане от 08.03.2016г.,като на ищеца  бъде даден едноседмичен срок за внасяне на дължимата държавна такса в размер на  1 612.78 лв.по сметка на съда.

          На 16.03.2016г.е депозирана молба от ищеца чрез пълномощник с приложен към нея документ за внесена ДТ.Със същата молба се прави и искане за допускане на обезпечение по предявения иск по което съдът  се е  произнесъл с отделно определение.

   Съдът е намерил  исковата молба за редовна от формална страна, съдържаща реквизитите по чл. 377 във вр. с чл. 127 и сл. от ГПК,поради което е постановил разпореждане за размяна на книжа.

         Отговор на исковата молба е депозиран в законовия срок от ответника ”АЛПЛЕР БЪЛГАРИЯ”ООД,гр.Разград,чрез представляващия дружеството Я. Т.В същата се застъпва становище за допустимост на предявения иск,както и за неговата частична основателност.Изразява се готовност за заплащане на част от исковата сума в р-р на 17 115 евро при представяне на съответна сметка от страна на ищеца.

         Писменият отговор на ответника ”АЛПЛЕР БЪЛГАРИЯ”ООД,гр.Разград  е изпратен на ищеца, съгласно чл.372 ал.1 ГПК.

          Депозирана е молба вх.№92/08.01.2016г.,с която ищецът ,чрез повереника си адв.Б.М.,заявява ,че  оттегля предявеният иск,поради извършено плащане от страна на ответника,като моли производството по делото да бъде прекратено.

           Съдът намира,така подадената молба за допустима,тъй като оттеглянето на иска е заявено преди първото по делото съдебно заседание.Предвид волята на ищеца следва да бъде постановено определение за прекратяване на делото, като не е необходимо изразено съгласие от страна на ответника.

              Ето защо и на осн.чл.232 от ГПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

       Прекратява производството по търговско дело №26/2016 г.по описа на Разградски окръжен съд ,поради оттегляне на предявения иск  от страна на ищеца дружество”БУФЕР МАКИНЕ ОТОМОТИВ ХЪРДАВАТ ИЧ ВЕ ДЪШ ТИДЖАРЕТ ЛИМИТЕД ШЕРКЕТИ със седалище в Турция .

           Определението  подлежи на обжалване в 1-седмичен срок от връчването му на страните пред Варненски апелативен съд.

 

           

                                                                             Съдия: