О  П  Р   Е   Д   Е  Л   Е   Н   И   Е 

 

16. V .2016

 

Разград

 
 


 

 
Номер                                          Година                                              Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

16.  V.

 

2016

 
                                                 съд                                                                                 

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание в   състав:

                                                                                        Председател  

2016

 

търговско

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

      36

 
                                 дело номер                         по описа на РОС за                                година.

съобрази следното:

                Производство по реда на чл.377  във вр. с чл.129 ГПК.

                Делото е образувано по молба на М.В.,  М.Д. и П.Д., последните двама, действащи чрез своя баща и законен представител Д.Д., подадена чрез процесуално представляващият ги по пълномощие – адв. М. Кинов и  сезираща съда с предявени в условията на субективно и обективно кумулативно съединяване искове,  против Земеделски производител Г.Б.Д. с ЕИК **********. Петендира се изпълнение на парично задължение в размер на 168 526,85лв., поето по едностранно прекратен към дата на иска договор за аренда и обезщетение за забава на същото, вълизащо за периода   1.І.2015 - 28.ІІІ.2016 в размер на 15 567,65лв.  и за периода 1.І.2016 до 28.ІІІ.2016г.  в размер на 1 102,40лв.

                Конституираният с предявяване на исковете ответник е със статут на регистрирал се по ЗПЗП земеделски производител.   Доколкото земеделските производители осъществяват дейност на плоскостта на този специален закон, то съгласно чл. 1, ал. 1, т. 2 ТЗ тези лица   се считат за търговци, образували предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3 ТЗ.

                    Съгласно чл. 286, ал. 1 ТЗ сделката, сключена от търговеца във връзка с упражняваното от него занятиее дефинирана като търговска.   Както вече бе посочено, според разпоредбата на чл. 1, ал. 1, т. 2 ТЗ земеделският производител  е "търговец". Съответно сключеният от него аренден е договор, е с характер на търговска сделка. Вземанията, произтичащи от неизпълнение на сключени от    земеделските производители договори за производство и продажба на стоки,    имат характера на търговски дела.

              Търговският характер на сключения между страните договор, както и приетото от съдията докладчик по отношение на  ответника –качество на търговец,  определят делото като търговско.

          Съгласно разпоредбата на чл.69 и сл. ГПК цената на иска се определя от ищеца и се явява изискуем се за редовността на исковата молба реквизит, имащ съществено значение относно размера и начина на определяне на дължимата се в това производство държавна такса(вж.чл.71, ал.2 ГПК), както и за подсъдността на спора.  

            В съответсвие с вмененото му по см. на чл.101 във вр. с чл.129 и сл. ГПК, съдът констатира нередовност на исковата молба, изразяваща се в   липса на    доказателства за внесена по см/ка на РОС държавна такса, изискуема се за редовност и допустимост на  главния иск в размер на 6 741,07лв.,  а по всеки от акцесорните искове, съответно в размер на 622,71лв. и в размер на 50,00лв. 

             В тази връзка, със свое Разпореждане №428/ 5.ІV.2016г.  съдът предостави на ищците едноседмичен срок за отстраняване нередовността на и.м., при изрично разяснени им последици от неотстраняване на същите в срок. Разпореждането с дадените им указания е връчено на ищците на 19.ІV.2016г.   Предоставеният й за отстраняване нередовността на иска срок се явява изтекъл на 26.ІV.2016г.(вторник, присъствен ден). Считано до тази дата,  по делото не са предприемани действия за отстраняване нередовността на иска.

                         Водим от горното и в на  чл.129, ал.3ГПК, Съдът

 

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

            

 

                ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№36/2016г. по описа на РОС поради неотстранена в срок нередовност на исковата молба на М.В.,  М.Д. и П.Д., последните двама, действащи чрез своя баща и законен представител Д.Д., подадена чрез процесуално представляващият ги по пълномощие – адв. М. Кинов и  сзираща съда с предявени в условията на субективно и обективно кумулативно съединяване искове,  против Земеделски производител Г.Б.Д. с ЕИК **********. за изпълнение на парично задължение в размер на 168 526,85лв., поето по едностранно прекратен към дата на иска договор за аренда и за дъжимо на осн.чл.86 ЗЗД обезщетение за забава на същото, вълизащо за периода   1.І.2015 - 28.ІІІ.2016 в размер на 15 567,65лв.  и за периода 1.І.2016 до 28.ІІІ.2016г.  в размер на 1 102,40лв. и ВРЪЩА   молбата.

           Определението може  да се обжалва пред ВнАС   с частна жалба, подадена в седмичен срок съобщаването му на ИЩЦИТЕ М.В.,  М.Д. и П.Д., последните двама, действащи чрез своя баща и законен представител Д.Д.  .

                                                            

 

 

 

 

                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: