ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№…

 

Разград

 
 


2.VІ.2016

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                 Град                                           

2016

 
                                                 съд                                                                                   състав

       2.VІ.

 

закрито

 
На                                                                                                                                Година

В                                  заседание в следния състав:

  ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 
                                                                                  Председател

  РАЯ  ЙОНЧЕВА

   ИРИНА ГАНЕВА

 

 
                                                                                     Членове

                                                   

 

2016

 

     №56

 

   ч. в. т.д.

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ                           

                                 дело                                            по описа за                                  година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

               Производство по реда на чл.274, ал.1, т.1  във вр. с чл.93, ал.2 ГПК.

              Със свое  Разпореждане №.. /11.ІV 2016г, съсътав на РРС прекратява производството по чгрд№514 по описа му за 2016г., образувано по жалба на  „ДИ Ес Смит Пекинджиг България”ЕООД, с предходно наименование „Дуропак Стеми”, с ЕИК1165411026,  против наложена му с Постановление  №.../25.ХІ.2014г.нап ДСИ глоба по изп.д. №17/2014г. по опис на   СИС при РРС,    приемайки, че същата се явява недпостимо подадена след изтичане на предвидения за това, в разпоредбата на    чл.93, ал.2 ГПК ,  преклузивен срок.

               Недоволно от така постановеното разпореждане, търговското дружество обжалва същото като неправилно и незаконосъобразно. Моли за отмяната му и за върщане на делото за продължаване на следващите се по същество на жалбата му по чл.93 ГПК съдопроизводствени действия.

              Преграждащият хода на делото акт е връчен на жалбоподателя на 25. ІV.2016г. Считано от тази дата, законоустановения едноседмичен срок за обжалването му изтича фактически на на 2.V.2016-   понеделник,неприсъствен    ден. Жалбата е изпратена чрез куриерска услуга, в плик  с клеймо, удостоверяващо подаването й на 3 .V .2016г. –първият следващ присъствен ден

             Като  подадена в срок,   срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт и от легитимираща интерес от обжалването страна, жалбата е   допустима

           Разгледана по същество  е   основателна.

             Ч.гр.д. № 514/2016г. е било образувано на производство пред РРС  по жалба на  „Дуропак Стеми”, с ЕИК1165411026,  против глоба от 70,00лв., наложена му с Постановление  №.../25.ХІ.2014г.нап ДСИ глоба по изп.д. №17/2014г. по опис на   СИС при РРС за това, че в качеството си на трето в изпълнителното производство лице, не е изпълнил вменените му по см. на чл.508 ГПК задължения, с което  препятствал събиране на вземанията срещу длъжника в прозводството.

           Със  свое Разпореждане №922/22.ІІІ.2016г. сезираният с жалбапа по чл.93 ГПК РРС е дал указания на жалбоподателя да престави доказателства досежно датата, на която му е било връчено Постановлението, с наложената му от ДСИ и по реда на чл.93 ГПК глоба. В изпълнение на така дадените му указания и в предоставенят му за това срок, жалбоподателят е депозирал адресирано до него съобщение на ДСИ  по изп.д.№17/2014г., в което е отразено, че постановлението за наложената му от ДСИ глоба  му е било връчено на 2.Х.2015г.

         Жалбата срещу наложената му глоба е подадена до РРС чрез  органа, наложил гтлобата. Последният е входирал жалбата  под №851 като постъпила в регистратурата му на 12.Х.2015г.

         Съобразявайки 2.Х.2015г. като дата на връчване на постановлението за наложената му глоба и датата, отразена в регистъра на ДСИ като дата на получаване на жалбата-12.Х.2015г., РРс е приел, че покследната е подадена извън срока на чл.93 ГПК.

         Доказателства, от които да следва извод, че в изпълнение на задълженията си по чл.101 ГПК първоинстанционният съд е указал на страната удостоверяване на начина, по който е подала жалбата си и сроковете,  в които е сторлила това,   в преписката по чгрд №514/2016г не се установиха. В приожената като доказателство преписка по изп.д.№17/2014 по опис на ДСИ при РРС   не се установи дължимото от длъжностното лице    отбелязване на начина, по който, подадената  срещу глобата жалба  е постъпила в регустратурата на СИС при РРС. 

              В приложение към въззивната си частна жалба, „ДИ Ес Смит Пекинджиг България”ЕООД, депозира като доказателства Разписка  №002700/PS100002ХCYKА за платена такса за експресна пощенска услуга с дата на възлганто й на 8.Х.2015г. и Изнвестие да доставяне на същата до адресата-ДСИ Разград на 12.Х.2015г.

                Удостоверената с тка приложените доказателства дата на изпращане е в рамките на певидения за обжалването на глобата преклузивен срок. Удостовераната със същите дата на получмаване на пратката е относима към датата, отразеня върху жалбатапри регистрирането й в СИС-Разград.

 Водим от горното , в този си състав съдът намира жалбата за основателна. Разпореждането за прекратяване на производството по чгрд №514/2016 по опис на РРс следва да се отмени като незаконосъобразно и нвесъответно на устатновените по делото факти. В съвкупността си доказатествата дават основание да се приемеза установено от фактическа страна, че жалбата против наложената му глоа, е подадена от търговеца в предвидения за това срок чрез куриерска услуга. Обстоятелството, че при приемането й в регистратурата на СИС при РРС длъжностното лице не е отбелязало изрично начина на постъпването й, така както го задължава разпоредбата на чл.35 от Правилника за администрация на съдилищата , следва да се тълкува в интерес на жалбоподателя.  

        Обобщавайки изложеното, в този си състав съдът намира предприетото от РРС прекратяване на образуваното му на производство ч.гр.д.№514/2016г. за незаконосъобразно. 

              Водим от горното, Съдът

 

 

 

  О   П   Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

                ОТМЕНЯ като незаконосъобразно Разпореждане №.../11.ІV..2016., преграждащо хода на образуваното му на производство по реда на чл.93 ГПК ч.гр.д.№514по описа му за 2016г. и    

                  ВРЪЩА  делото за предприемане на следващите се по хода му съдопроизводствени действия.

              Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ:1.                       2.