О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


20.ІХ.2016

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2016

 
                                                 съд                                                                                   

     20.ІХ.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

   РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

   Като разгледа докладваното от съдия Йончева          

2016

 

    №91

 

 търговско

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

                    Производство по реда на чл. 118 и сл. ГПК.     

         Делото е образувано по молба на  „ПЕРФЕКТ МЕДИКА”ООД,ЕИК833101609, със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в гр.Стара Загора, ул.”Новозагорско шосе”, бл.1, сезираща съда с 35 обективно и кумулативно  съединени осъдителни искове против  МБАЛ „Св.Йоан Рилски”АД, ЕИК116503980, гр.Разград.

Предмет на исковото производство са обективно кумулативно съединени искови претенции за заплащане на цена на продадени стоки по покупко-продажби, обективирани в съответните фактури, ведно с обезщетение за забавата .

         В обстоятелствена част и  петиум на молбата изрично се подчертава, че ищецът предявява вземането си по всяка една от изброените фактури (ведно със  законна лихва)  като самостоятелна искова претенция, обективно и кумулативно съединена с останалите, при хипотеза на чл.210 ГПК. Общият сбор на вземанията по всяка от исковите претенции  възлиза на 60 921,40лв., но всяка от тяк е с цена под 25 000,00лв. В приложение на молбата е депозирано доказателство за внесена държавна такса от 2 436,86лв., изчислена като 4% върху сбора от цената на всеки от исковете.      Реално дължимата такава, по правдилото на чл.72, ал.1 ГПК е в размера на 3 346,10лв.        

Съответно на волеизявеното в петитум на молбата, съдът намира, че общия размер на претенциите надхвърля 25 000 лв., но цената на всеки от исковете, определима по чл. 69, ал. 1, т. 1 ГПК и чл. 68 ГПК, както и чл. 72, ал. 1 ГПК при кумулативно съединени искове с една искова молба е под 25 000 лв., поради което по правилата за родовата подсъдност, въведени в чл. 104, ал. 1, т. 4 ГПК във вр. с чл. 103 ГПК компетентен да се произнесе по исковете, като първа инстанция е Разградски районен съд. 

Всеки един от предявените искове е отделен - със самостоятелно правно основание и размер. Възможността за обективното съединяване и наличието на връзка между исковете е без значение за подсъдността им, която се преценява за всеки един иск с оглед неговата цена.

  Обобщавайки изложеното, РОС намира, че предявените  от „ПЕРФЕКТ МЕДИКА”ООД,ЕИК833101609,  гр.Стара Загора   против МБАЛ „Св.Йоан Рилски”АД, ЕИК116503980, гр.Разград обективно и кумулативно съединени 35 осъдителни иска, са   родово и местно подсъдни на РРС. В чиято компетентност е и преценката за редовността на исковата молба.

 Поради което и на осн.чл.118ГПК

                                           ОПРЕДЕЛИ:

 Прекратява производството по т. д. №91/2016г. по описа на РОС и на осн. чл. 104, ал. 1, т. 4 ГПК във вр. с чл. 103 ГПК  изпраща същото по подсъдност на РРС. 

            Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВнАпС в едноседмичен срок от връчването му на ищеца. 

 

                                                                                  Съдия-докладчик: