О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


7.Х.2016

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                 Град                                           

2016

 
                                                 съд                                                                                  

7. Х.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

   ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  РАЯ  ЙОНЧЕВА

  ИРИНА ГАНЕВА

 
                                                                            ЧЛЕНОВЕ:

 

  Като разгледа докладваното от съдия Йончева

   

2016

 

    №99

 

              в.ч.т.  

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

               

  Производството по делото е образувано по  частна жалба на „Теленор България”ЕАД,ЕИК130460283, със седалище и адрес на управление в гр.София, подаден чрез процесуално представляващият го по пълномощие адв. Н.Шушкаров против  Заповед за   изпълнение  №…/12.ІХ.2016г. издадената на осн.чл.410 ГПК по ч.гр.д. № 686/ 2016г. на ИРС  - в частта за разноските. Наведен е довод от частния жалбоподател, че първоинстанционният съд неправилно е определил   дължимите в заповедното производство разноски, неприсъждайки му претендирани такива в размер на 360 лв. за адвокатско  възнаграждение.

       С подаденото по реда на чл.410 ГПК заявление, жалбоподателят изрично е поискал от сезирания със заповедното производство ИРС произнасяне и по направените от него разноски, включващи и 360,00рлв. за адвокатско възнаграждение.  Приложени са доказателства за осъщетвено по отношение на заявителя  процесуално представителство по договор за правна помощ.  

 

 

 

В мотиви и диспозитив на  разпореждането си за издаване на заповед за  изпълнение, както и в реквизит на самата заповед за незабавно изпълнение,    ИРС е обосновал и обективирал извод за дължими в полза на заявителя разноски за държавна такса. По изрично направеното от заявителя искане за дължими му се на осн.чл.78, ал.1 ГПК разноски за осъщественото чрез адвокат  процесуално представителство, както в мотиви, така и в диспозитив на дължимите съдебни актове, липсва позитивно или негативно произнасяне на съда.

   Водим от горното и съобразявайки    доводите по частната жалба, съдът намира, че в случая осъществяването на инстанционен контрол на обжалвания съдебен акт по чл. 413, ал.1 ГПК е невъзможно, тъй като в диспозитив на обжалвания съдебен акт  липсва отрицателно произнасяне на съда относно претендираните от заявителя разноски. Липсва разпореждане на ИРС, с което  в заповедта за изпълнение или като самостоятелен съдебен акт,   да е постановен отказ за присъждането на посочените от заявителя разноски.   

                 Съдът намира, че в петитум на сезиращата го с призводството по чл.274 във вр.с чл.413 ГПК жалба е    инкорпорирано искане за изменение на обжалвания съдебен акт  в частта му за разноските, с произнасяне по чл.248 ГПК  .

             Съгласно задължителните указания, дадени в т. 7 от Тълкувателно решение № 4/18.VІ.2014 г. по т.д. № 4/2013 г. на ВКС, ОСГТК, в хипотезата, при която заповедният съд не се е произнесъл по искането за разноски, разпоредбата на чл. 248 ГПК намира приложение и в заповедното производство.

              

При това положение, образуваното по повод частната жалба на заявителя в заповедното производство Теленор България”ЕАД,ЕИК130460283, със седалище и адрес на управление в гр.София частно въззивно производство следва да бъде прекратено, а  делото     върнато на Исперихски районен съд,   за произнасяне по реда на чл. 248 ГПК по направеното от заявителя искане за присъждане на разноски.

Водим от горното, Софийски градски съд

О П Р Е Д Е Л И:

       ПРЕКРАТЯВА производството по  вчтд № 99/ 2016 г. по описа Разградски окръжен съд и                  

        ВРЪЩА делото на Исперихски районен съд,   за произнасяне съобразно мотивите на настоящото определение.

                Определението , като непреграждащо хода на    делото, е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

               ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.