ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

Гр. Разград  12.10.2016 г.

 

 

Разградски окръжен съд на дванадесети октомври две хиляди и шестнадесета година в закрито заседание в състав:

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                               ЧЛЕНОВЕ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                                                                                        ИРИНА ГАНЕВА                

                                                                                                 

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

ч. в. т.  дело № 101 по описа за 2016 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 122 ГПК.

         С определение № 269 / 05.10.2016 г., постановено по ч. гр. д. № 440 / 2011 год., РС-Кубрат прекратил производството по делото и повдигнал спор за подсъдност между Разградски районен съд и Кубратски районен съд по заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК против М.Х.С. и Е.Р.О.. Със същото определение делото е изпратено на настоящата инстанция за определяне на местно компетентен съд, който да разгледа заявлението. В мотивите си РС-Кубрат изтъква, че двамата длъжници са регистрирани с постоянен адрес ***. Това населено място попада в съдебният район на РС-Исперих, а не на РС-Кубрат.

         От данните по ч. гр. д. № 440 / 2016 год. на РС-Кубрат съд се установява, че производството по делото е образувано първо пред РС-Разград, като ч. гр. дело № 1747 / 2016 г. по описа на РРС, по заявление на “ Кредихелп “ ООД, ЕИК 201284228 за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 417 от ГПК срещу длъжниците М.Х.С. и Е.Р.О.. С Определение № 2858 / 10.09.2016 г., постановено по ч.гр. дело № 1747 / 2016 г., РС-Разград прекратил производството по делото и го изпратил по подсъдност на РС-Кубрат, тъй като при извършена служебна проверка било установено, че двамата длъжници са с постоянен адрес в гр. Завет

         Въззивната инстанция констатира, че според представените данни от НБДН, постоянният адрес на двамата длъжници не е в гр. Завет, обл. Разград, а в с. Иван Шишманово, общ. Завет, обл. Разград, ул. “ Бузлуджа “ № 2.

         Населените место от община Завет, попадат в съдебния район на РС-Кубрат, но с с изключение на с. Иван Шишманово, което попада в съдебният район на РС-Исперих.

         След получаване на делото РС-Кубрат съд е повдигнал настоящия спор за подсъдност, считайки, че не е местно компетентен да го разгледа, а такъв е РС-Исперих.

         Разградският окръжен съд, по така очертания спорен предмет, намира следното:

         Съгласно чл. 411, ал. 1 от ГПК, местно компетентен да разгледа заявление за издаване на заповед по чл. 410 ГПК е районният съд по постоянния адрес или седалището на длъжника. В случая постоянният адрес на длъжниците се намира в населено място, попадащо в съдебният район на РС-Исперих..

         При тези обстоятелства Разградският окръжен съд намира, че, че местно компетентен да разгледа делото, като се произнесе по подаденото заявление по чл. 417 от ГПК се явява РС-Исперих, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         Компетентен да се произнесе по заявлението по чл. 417 от ГПК е РС-Исперих.

         Делото да се изпрати на РС-Исперих за продължаване на съдопроизводствените действия.  

         Определението е окончателно.

 

           Председател:                                            Членове: 1.                                        2.