РЕШЕНИЕ №

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 12.01.2017 г.

Година 2017

Град Разград

Разградски окръжен съд

на дванадесети декември

2016 г.

в открито съдебно заседание в следния състав:   

 

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:Анелия Йорданова

                                            ЧЛЕНОВЕ:Валентина Димитрова

                                                            Ирина Ганева

 

При секретаря Д.Г.,като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №119 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:

          С Решение №29/25.02.2016 г., постановено по гр.дело №1050/2015г.  Разградският районен съд е осъдил Л. Н.И. и Н. Я. И.,*** да отстъпят собствеността и предадат владението на недвижим имот, представляващ 238 /двеста тридесет и осем/кв.метра,част от парцел №VІ-104 в кв.221 по плана на с.Н., находящи се в източната част на имота, заключени между вътрешната регулационна линия между парцел VІ-104 и парцел VІІ-105, означена в син цвят, и изградената ограда, означена в зелен цвят на комбинираната скица, изготвена от вещото лице Х.П. на 20.01.2016г., която е обявена за  неразделна част от  решението на ищците Д.И.М. и М.М.М.,***.Присъдил е в полза на ищците и направените по делото разноски.

          Недоволни от решението са останали  ответниците Л. Н.И. и Н.  И.,поради което го обжалват в срок чрез повереника си адв Н.Василева от АК Разград.В жалбата се навеждат доводи  да неправилност ,необоснованост и незаконосъобразност на решението.Прави се искане за неговата отмяна и отхвърляне на предявеният ревандикационен иск.Претендират се разноски.

Въззиваемите Д.И.М. и М.М.М. са депозирали отговор на въззивната жалба чрез повереника си адв.Емилия Събева от АК-Разград в който застъпват становище за неоснователност на жалбата,с искане решението на РС да бъде потвърдено.Претендират разноски.

          Страните не правят доказателствени искания.

  В съдебно заседание възивната жалба се подържа от Л. и Н.И..

   Въззиваемите поддържат изцяло становището застъпено в подадения отговор.

   За да се произнесе по жалбата,Разградският окръжен съд съобрази,че атакуваното решение  на РС е валидно и допустимо.

    По отношение правилността на същото РОС съобрази  следното:   

                Предявен е иск с правно основание чл.108 от ЗС.Ищците съпрузи Д.М. и М.М. твърдят в исковата молба,че са собственици на ПИ в с.Недоклан,община Разград,представляващ парцел VI-104 в кв.22 по плана на селото целият с площ 865 кв.м. от който имот ответниците Л.И. и Н.И. са завладели без основание част от дворното в размер на 238 кв. м. след изменение на претенцията,като молят съда да простанови решение ,с което да приеме за установено ,че те са собственици на спорните 238 кв.м.,представляващи част от парцел VI-104 в кв.22 по прана на село Недоклан и да осъди ответниците да им отстъпят собствеността и предадат владението на тези 238 квадратни метра от собствения им имот,находящи се  в източната част на  същия.

          Ответниците в писмения отговор,подаден в срок, заявяват, че владеят съседния на ищците недвижим имот във вида, в които са го закупили с предварителен договор през 2007г. Твърдят още, че регулационния план на селото е от 1940г. и никога не е бил прилаган и че те владеят съседния имот в кадастралните му граници.Молят за отхвърляне на предявения срещу тях иск.

          От събраните по делото доказателства се установява от фактическа страна следното:

         Видно от представения с исковата молба НА №44 т.V нот.дело №1481/93г. на РРС, ищците закупили на 16.07.1993г. дворно място, цялото от 865 кв.метра урегулирано, а неурегилирано 835 кв.метра, находящо се в с.Недоклан, община Разград, съставляващо парцел VІ-104 в кв.22 по плана на селото, с неуредени регулационни отношения, заедно с построените в него: жилищна сграда, състояща се от две стаи на мазе, стопанска сграда и гараж. В представената скица имота на ищците е посочен със същата квадратура,както и  в нотариалния акт.Ищците представят и  предходен документ за собственост от 1954г. относно парцел VІ-104 в кв.22, в който дворното място е описано с площ „от около 1000 кв.метра”.

          Страните не спорят ,че въз основа на предварителен договор за покупко-продажба  от 2007г. ответниците са получили владението на съседния на ищците имот ,  а именно: дворно място с площ от 800 кв.метра в с.Недоклан, община Разград, съставляващо парцел VІІ-105 в кв.22 по плана на селото, заедно с построените в него жилищна сграда, състояща се от две стаи и веранда, стопанска сграда-сайвант и подобрения.Това дворно място  в двата нотариални акта от различни години, представени с отговора на исковата молба е описано като такова съответно от 800 и 1000 кв.метра.

          Вещото лице по назначената пред РС СТЕ сочи в заключението си, че за с.Недоклан,община Разград има изготвен  само един регулационен и кадастрален план одобрен със заповед от 1940г., че вътрешната регулационна граница между парцел VІ-104 и парцел VІІ-105 не е приложена, приложена е само улично регулационната граница. Вещото лице е констатирало още, че кадастралната граница/в черен цвят на скицата/ между имот пл.№104 и имот пл.№105 на място също не съвпада, на място има ограда която е по зелената линия на скицата. Частта между черната и синя линия т.е. между вътрешната кадастрална и регулационна граница между двата имота е  с площ от 179 кв.метра и която част собственикът на парцел VІІ-105 е следвало да придобие по регулация от съседния парцел VI-104.Според него областта между синята и зелена линия т.е. между вътрешната регулационна граница и изградената ограда е с площ от 238 кв.метра и това е  площта с която ответниците са навлезли в ищцовия парцел.В съд.заседание пред РС пояснява,че именно в тази площ от 238 кв.м. се намира и построената в имота ,владян от ответниците жилищна сграда,която не е предмет  на предявения иск с правно основание чл.108 от ЗС.Заключението на вещото лице не е оспорено от страните.  

          РС е стигнал до извод, че  ответниците владеят 238 кв.метра от собствения на ищците парцел,  без да имат основание за това,че са налице трите предпоставки за уважаване на предявения срещу тях ревандикационен иск,като ги е осъдил да предадат на ищците владението и отстъпят собствеността  на процесните 238 кв.м. от имота,съобразно изготвената от в.л. скица,без да постанови установителен диспозитив.

            Пред въззивната инстанция са изслушани по реда на чл.176 и двете страни,като ищците сочат,че им е известно ,че именно в процесните 238 кв.м.,които претендират за ревандикация е построена и жилищната сграда, владяна от ответниците, но те не спорят за нея.По отношение на сградата ответниците от своя страна заявяват,че те са съборили след 2007 г. част от съществувалата стара сграда и върху нейните основи са изградили друга,също на земята.

   Пред РОС след изслушване на вещото лице изготвило СТЕ пред РС е   назначена друга такава,вкл. и допълнителна. Вещото лице сочи ,че  по отношение на съществувалата в парцел  VII-105в кв.22 по плана на с.Недоклан сграда,описана в НА през 1946 г.,като състоящата от две стаи и пещник не може да се определи къде точно се е намирала в парцела и каква е нейната квадратура.Като според изготвената от него пред РС комбинирана скица сега съществуващата жилищна сграда попада в процесните 238 км.метра. и за нея не са открити строителни книжа и същата се явява нетърпима  по смисъла на действалите във времето нормативни актове.При измервания на място в.л. е установило,че същата е с площ 55.50 кв.м.,с стояща се от две стаи и кухня,като две от стаите понастоящем са обединени в една обща.

     Съобразно поставената на вещото лице допълнителна задача да определи размерът на прилежащата площ за ползване на процесната сграда,същото е изготвило комбинирана скица,съгласно която прилежащата площ за ползване на сградата е 185 кв.м.,оцветена в жълт цвят. 

      Съобразявайки изложеното по-горе от фактическа страна, РОС направи следните правни изводи:

        Предявен е ревандикационен иск по чл.108 от ЗС за уважаването на който  е необходимо да се докаже че ищецът е собственик на вещта предмет на иска, че вещта се намира във владение или държане на ответника и че ответникът владее или държи вещта без основание. Ако не е на налице някоя от трите предпоставки, искът не може да бъде уважен. В случая РОС намира за установено ,че ищците са собственици на парцел VI-104 в кв.22 по плана на с.Недоклан,община Разград от който парцел те владеят понастоящем само 597 кв.м. или с 238 кв.м. по-малко.Безспорно ответниците, владелци на парцел VII-105 в същия квартал на селото владеят и 238 кв.м. от имота на ищците, заключени  между вътрешната регулационна линия между двата парцела,означена в син цвят и изградената ограда ,означена в зелен цвят в комбинираната скица ,изготвена от вещото лице по първоинстанционното дело.В тази част от 238 кв.м. се намира и построената жилищна сграда,която също ответниците владеят и по отношение на която ищците не са заявили претенция за ревандикация.Владението върху сградата те упражняват въз основа на сключения предварителен договор със собственика на имота през 2007г.и това владение им е предадено именно от него.Следователно и за тях е налице и правото,предвидено в чл.64 от ЗС да  се ползват от земята само доколкото това е необходимо за използването на постройката според нейното предназначение.В настоящия случай вещото лице установява,че  прилежащата площ за използване на жилищната града е 185 кв.м.,като заключението не е оспорено и съдът го възприема изцяло.

Ето защо атакуваното решение се явява частично незаконосъобразно.Претенцията за ревандикация  на ищците следва да бъде уважена до размера на 53 кв.м., колкото се явява разликата между  собствените на ищците 238 кв.м. завладени от ответниците и прилежащата площ от 185 кв.м.,необходима за ползването на сградата ,владяна от ответниците,за която ищците не са заявили претенции за ревандикация.Тези 185 кв.м. този съд приема като такива ползвани от  ответниците  на правно основание за обслужването на жилищната сграда, предадена им въз основа на предварителния договор и същите не следва да бъдат ревандикирани в полза на ищците.

В този смисъл следва да се постанови решение ,с което да се приеме за установено в отношенията между страните, че  ищците са собственици на спорните 238 кв.м.,така като са посочени и в скицата на вещото лице,изготвена в първоинстанционното производство.Следва да бъдат ревандикирани само  тези 53 кв.м.,посочени по-горе, явяващи се разлика   между вече посочените квадратни метри и тези 185 кв.м.,необходими за ползването на жилищната сграда от ответниците,които съдът счита ,че те ползват на правно основание.Ето защо решението на РС следва да бъде отменено в частта му,с която отвеjнниците са осъдени да отстъпят собствеността и предадат владението на ищците върху 185 кв.м. от парцел VI-104 в кв.22 по плана на с.Недоклан,като вместо него се постанови друго с което те бъдат осъдени да отстъпят собствеността и предадат на ищците владението върху 53 кв.м. от същия парцел  ,заключени в заключени  между вътрешната регулационна линия между двата парцела,означена в син цвят и изградената ограда ,означена в зелен цвят в комбинираната скица ,изготвена от вещото лице по настоящото дело , с изключение на 185 кв.м.,представляващи прилежаща площ към изградената там жилищна сграда в жълт цвят на скицата,изготвена от вещото лице,представляваща неразделна част от настоящото решение.

   Решението  на РС следва да бъде отменено и в частта му за разноските,като съобразно отхвърлената съответно уважена част от иска на ищците се присъдят разноски в размер на 177.50 лв., а на ответниците такива в размер на 112.50 лв.Ищците, сега въззиваеми претендират разноски и за въззивната инстанция,като такива следва да им се присъдат предвид частичното уважаване на предявения иск в размер на 150 лв.

Предвид горното,съдът

 

РЕШИ:

 

ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Д.И.М., ЕГН-********** и М.М.М.,ЕГН- **********,*** и Л. Н.И.,ЕГН-********** и Н.  И.,ЕГН-**********,двамата от гр.Разград,че първите двама ищци са собственици на 238 /двеста тридесет и осем/кв.метра, представляващи част от парцел №VІ-104 в кв.221 по плана на с.Недоклан, находящи се в източната част на имота, заключени между вътрешната регулационна линия между парцел VІ-104 и парцел VІІ-105, означена в син цвят, и изградената ограда, означена в зелен цвят на комбинираната скица, изготвена от вещото лице,обявена за неразделна част от  решението на РРС.

ОТМЕНЯ Решение №29/25.02.2016г.,постановено по гр.дело №1060/2015г. по описа на Разградски районен съд В ЧАСТТА МУ, с която ответниците Л. Н.И. и Н.  И.,*** са осъдени да отстъпят собствеността и предадат владението на 185 /сто осемдесет и пет/кв.метра ,представляващи част от парцел №VІ-104 в кв.221 по плана на с.Недоклан, находящи се в източната част на имота, заключени между вътрешната регулационна линия между парцел VІ-104 и парцел VІІ-105, означена в син цвят, и изградената ограда,означени с жълт цвят на комбинираната скица,изготвена от вещото лице по допълнителното заключение във въззивното производство,която следва да се счита неразделна част от настоящото решение и ОТХВЪРЛЯ ИСКА с правно основание чл.108 от ЗС по отношение на тези 185 кв.м. .

ПОТВЪРЖДАВА  решението в останалата му осъдителна част за предаване на владението и отстъпване собствеността върху 53 кв.м.        

 ОТМЕНЯ Решение №29 / 25.02.2016 г., постановено по гр.д. № 1050/2015 г. на РС Разград в частта  му относно разноските, вместо което ПОСТАНОВЯВА:

 ОСЪЖДА Л. Н.И., ЕГН-********** и Н.  И.,ЕГН-**********,двамата от гр.Разград да заплатят на Д.И.М., ЕГН-********** и М.М.М.,ЕГН- **********,*** сумата от 177.50 лв. /сто седемдесет и седем лева и петдесет стотинки/ разноски по водене на делото пред първата инстанция.

 ОСЪЖДА Д.И.М., ЕГН-********** и М.М.М. да заплатят на Л. Н.И., ЕГН-********** и Н.  И., сумата от 112.50 лв./ сто и дванадесет лева и петдесет стотинки/ разноски по водене на делото пред първата инстанция.

  ОСЪЖДА Л. Н.И., ЕГН-********** и Н.  И.,ЕГН-**********,двамата от гр.Разград да заплатят на Д.И.М., ЕГН-********** и М.М.М.,ЕГН- **********,*** сумата от 150.00 лв.  / сто и петдесет лева/ разноски по водене на делото пред въззивната инстанция съразмерно отхвърлената част от жалбата.

  Решението подлежи на касационно обжалване в 1-месечен срок от връчването му на страните пред ВКС.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2. 

 

ДГ