Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е №116

 

гр.Разград, 30.11.2016 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н АР О Д А

 

Разградският окръжен съд в публичното заседание на двадесет и първи ноември, две хиляди и шестнадесета година  в състав:

 

                                      ПРЕДЕСЕДАТЕЛ:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА  

                                                               ИРИНА ГАНЕВА                                          

при участието на секретаря Н.Р. като изслуша докладваното от съдията В.Димитрова в.гр.дело №225 по описа за 2016 год.и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл.263 и сл.от ГПК.

            Депозирана е въззивна жалба от ПК”Прогрес” /в ликвидация/,с.Владимировци, обл.Разград, представлявана от ликвидатора М.А.Й. против Решение №308/05.08.2016 год.,постановено по гр.дело №893/2015 год. по описа на ИРС, с което съдът е уважил  предявения от Х.И.М. *** иск с правно основание чл.58 от ЗК против кооперацията,като е отменил като незаконосъобразни решенията,взети от ОС на кооперацията на проведеното на 05.11.2015 год. събраните.Навеждат се доводи за неправилност  и незаконосъобразност на съдебното решение.Моли се за неговата отмяна и постановяване на ново решениекоето предявеният иск да бъде отхвърлен.Не се правят доказателствени искания.

             Въззиваемият Х.И.М. *** не е депозирал  отговор  на въззивната жалба.

             Жалбата се явява  процесуално допустима, подадена в срок от легитимирана страна в процеса срещу акт,подлежащ на въззивен контрол и внесена за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

             В съдебно заседание жалбоподателят ПК”Прогрес”/в ликвидация/,с.Владимировци не се представлява.

             Въззиваемият Х.И.М. ***, лично и чрез повереника си адв.Елена Кралева от АК-Силистра заявява становище за неоснователност на подадената въззивна жалба.Моли атакуваното решение на ИРС да бъде потвърдено.Не претендира разноски за тази инстанция.                                                                                                      

                Разградският окръжен съд ,като взе предвид релевираните в жалбите основания за отмяна на атакуваното решение , както и становищата на страните , констатира следното:

       Постановеното от РС Исперих решение е валидно и допустимо.

       С оглед на твърденията и становищата на страните и събраните по делото доказателства , преценени поотделно и в тяхната съвкупност настоящата инстанция намира за установено следното:

                Предявен е иск на правно основание чл.58 от Закона за кооперациите.

      Ищецът Х.И.М. е сезирал ИРС с искова молба за отмяна на взетите на ОС на ПК”Прогрес/в ликвидация/,с.Владимировци ,проведено на 05.11.2015г.Твърди ,че е Председател на Кооперацията и в това си качество не е свиквал ОС на същата.За процесното ОС на Кооперацията разбрал случайно,като счита,че то е свикано и проведено в нарушение с разпоредбите на Закона за кооперациите и Устава на ПК, без отправена покана лично до членовете на кооперацията, както и допуснати други нарушения, които не конкретизира. В съдебно заседание чрез процесуалния си представител доразвива доводите за незаконосъобразност на атакуваните решения, като коментира конкретните разпоредби на закона и Устава, нарушени при свикване и привеждане на процесното общо събрание. Претендира за разноските по делото.

Ответника в производството ПК „Прогрес” 

 

 

 

,чрез ликвидатор М. Й. депозира писмен отговор в срок,в който застъпва становище за недопустимост и неоснователност на предявения иск,във връзка с неговата основателност заявява,че при свикването и провеждането на ОС били спазени изискванията на закона и Устава за свикване и провеждане на Общото събрание.Инициативата за свикване на Общо събрание било продиктувано от извършените злоупотреби с цел облагодетелстване на председателя на Кооперацията,сега ищеца Х.М..

ИРС е установил фактическата обстановка по свикването и провеждането на ОС на Кооперацията  на 05.11.2015 год.,поради което РОС не намира за нужно да я преповтаря в цялост. 

 

 

 

Безспорно е,че ПК била вписана с Решение № 47 от 27.10.1992 г. на Разградски окръжен съд в Регистър 4 за кооперациите по ф.д.№ 47/1992 год. До 05.11.2015 год. не е била пререгистрирана към Агенция по вписванията, Търговски регистър.

           Видно от 

 

 

 

 съставения протокол за така проведеното  на 05.11.2015г. Общо събрание,то е проведено на посочената дата, в 11.00 часа, в присъствието на 16 член-коопертори,погрешно посочени като 17,всички от с.Владимировци.Събранието е взело следните решения:

 

 

 

 

- да се извършат разпоредителни сделки с останалите дълготрайни активи на кооперацията с цел погасяване на задълженията към държавата, общините и освобождаване от отговорност на председателя и членовете на Управителния съвет, както и изплащане на дяловите вноски на член-кооператорите;

 

 

 

 

- да бъде освободен председателя,сега ищец Х.М.;

 

 

 

 

- решение за ликвидация на кооперацията, на основание чл. 40 от ЗК, като ликвидацията бъде извършена от упълномощено за това лице - адв.Митко Йовчев.

 

 

 

 

- активите от движимо и недвижимо имущество на Кооперацията да бъдат продадени по балансова стойност и данъчна оценка, и бъде проведен търг;

 

 

 

 

- избира за ликвидатор на Кооперацията   Митко Йовчев. Посочено е, че всички решения са взети след кратки разисквания и при пълно единодушие от присъстващите, без гласували "против" или "въздържали се",без посочване на начинът на гласуване.Протоколът на събранието е воден от член-кооператор Петко Василев,а събранието е председателствано от друг такъв-Нако Наков.Не се спори също така,че провеждането на ОС било инициирано именно от тях двамата  

 

 

 

по съображения, че Кооперацията била във висящо положение,без пререгистрация, а имуществото й се разпилявало.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Съобщение за провеждане на ОС на ПК "Прогрес е публикувано и в мастния вестник "Екип 7 ", бр.124 от 02.11.2015 г., на стр.10, като е посочено, че събранието ще се проведе от 11.00 часа в бар "Пчела", без посочен дневен ред.

 

 

 

 

Безспорно е ,че на събранието присъствал и ищеца Х.М..

По делото ,въпреки дадените от съда указания не е представена  

 

 

 

Книгата на член-кооператорите на ПК-ответник, имаща значение при преценката за законен кворум и мнозинство при вземане на атакуваните  решения на Общото събрание.Видно от представен  Списък на член-кооператорите, поканени за годишно събрание на ПК на 28.03.1996 г., към тази дата те са   72 - ма със съответен  дялов капитал. .

 

 

 

 

Въз основа на решенията на Общото събрание от 05.11.2015 г., по заявление вх.№ от 11.11.2015 г. и в хода на настоящото дело /т.е. след образуването му/ е вписана в Търговския регистър пререгистрация и ликвация на ПК "П"-с.В с назначен ликвидатор и представител М.А.Й. /представен Акт за назначаване на ликвидатор № /10.12.2015 г. за възлагане на ликвидация/.

 

 

 

 

Съгласно Устава на Кооперацията извънредно  ОС може да бъде свикано: по решение на Управителния съвет /УС/ /т.1/; по искане на председателя /т.2/; по искане на Контролния съвет /КС/ /т.3/; по искане на 1/3 от членовете на Кооперацията / т.4/, като искането по т.2 и т.4 се отправя до УС, който в 14-дневен срок от постъпването му е длъжен да свика Общо събрание. Ако не го свика, то се свиква от този, който е направил искането /ал.3/.

            Според текста на чл. 

 

 

 

29 от същия УС взема решенията си на редовни и извънредни заседания, като извънредните се провеждат по искане на 1/3 от членовете му или на КС и се свикват от председателя в 7-дневен срок. Заседания на УС са законни ако присъстват най-малко 2/3 от членовете му /чл. 29, ал.2 от Устава/. Решенията се вземат с явно гласуване и с обикновено мнозинство, освен ако на заседанието се реши друго /чл. 29, ал.3/. За заседанието се води протокол, който се подписва от присъстващите на заседанието негови членове /чл. 30, ал.1/.А 

 

 

 

 чл. 21, ал.1 от него регламентира,че  ОС се свиква от УС с писмена покана, отправена до членовете на Кооперацията най-малко 14 дни преди провеждането му. В поканата задължително се вписват въпросите от дневния ред, датата, часът и мястото на неговото повеждане. Член кооператорът се счита за уведомен, когато поканата му е връчена лично срещу подпис; изпратена му е по пощата, препоръчано с обратна разписка или по друг подходящ начин, определен от УС на Кооперацията /ал.2/. На Общото събрание се разглеждат само въпросите, вписани в дневния ред на поканата /чл. 22, ал.1 от Устава/ и не може да взема решения по невписани в поканата въпроси, освен ако присъстват всички членове и те са съгласни с това, като тези въпроси се включват в дневния ред в началото на заседанието /чл. 22, ал.2/.

 

 

 

 

Съгласно чл. 24, ал.1 от Устава, Общото събрание е законно и може да взема решения, ако присъстват повече от половината членове, а за изменение или допълнение на Устава, за преустройство и ликвидация на Кооперацията - най-малко 2/3 от членовете. Според ал.2, ако не се явят необходимия брой членове, събранието се провежда един час по-късно, независимо от броя на присъстващите.

 

 

 

 

Решенията на Общото събрание, според чл. 25, ал.1 от Устава, се вземат с мнозинство повече от половината присъстващи членове. За избиране и освобождаване на председателя на Кооперацията, решението се взема с тайно или явно гласуване с квалифицирано мнозинство от 2/3 от присъстващите /чл. 25, ал.2 във вр. с чл. 22, ал.1, т.3 от Устава/. Такова квалифицирано мнозинство се изисква и за вземане на решения за разпореждане с недвижими имоти на Кооперацията и одобряване на отчета за разходването на получените от продажбата средства, както и за решенията за преустройство и прекратяване на Кооперацията и за обявяването й в ликвидация /чл. 25, ал.2 във вр. с чл. 20, ал.1, съответно т.19 и т.22 от Устава/. Гласуването според чл. 25, ал.3 от Устава, е явно, освен когато законът или Уставът предвиждат то да е тайно.

 

 

 

 

За всяко заседание на Общото събрание се води протокол, който се подписва от председателя на събранието и от протоколчика. Взетите решения задължително се вписват в протокола и се прочитат пред общото събрание в края на заседанието /чл. 26, ал.3 от Устава/, като се води и Протоколна книга за заседанията на Общото събрание, за което отговаря Председателят /ал.3/.

 

 

 

 

 

 

 

 

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, РОС ,както и РС прави правен извод за допустимост и основателност на предявеният иск с правно основание чл.58 от ЗК.Исперихски РС е изложил обстойни мотиви по основателността на иска,приемайки наличието на съществени нарушения на Устава  при свикването и провеждането на ОС на ПК на 05.11.2015г.които РОС в този си състав напълно споделя и препраща към тях на осн.чл.272 от ГПК.

Въззивната жалба не сочи и конкретни пороци на атакуваното решение,които да го правят необосновано и незаконосъобразно,като в допълнението към нея отново се сочи,че макар и свикано и проведено в нарушение на Устава на Кооперацията  ОС на 05.11.2015г.е било свикано именно поради бездействието на ищеца в качеството му на Председател на кооперацията.Изложеното в жалбата за злоупотреба с права от страна на Х.М. и присвояване на имущество на кооперацията не може да послужи за валидиране на незаконосъобразно взетите решения от Общото събрание на 05.11.2015г.

 

 

 

 

            Водим от горното,Разградският окръжен съд

 

                                           Р   Е   Ш   И   :

 

  ПОТВЪРЖДАВА Решение №208 / 05.08.2016 год.,постановено по гр.дело №893 /2015 год.по описа на Исперихски  районен съд.

            Решението подлежи на касационно обжалване в  едномесечен срок от връчването му на страните пред Върховен касационен съд.

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                2.                

НР