Р Е Ш Е Н И Е  6

 

Гр. Разград, 15. 02. 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на тридесети януари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                            ЧЛЕНОВЕ:    1.  Валентина Димитрова                                                                                                                                     2. Ирина Ганева

при секретаря Н. Реджебова и в присъствието на прокурора Сезгин Османов разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 294 по описа за 2016 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 258 и сл. от ГПК.

            Постъпила е въззивна жалба от З.А. *** чрез пълномощник против Решение № 418/ 18. 11. 2016 г. по гр. д. № 1656/ 16 г. по описа на Районен съд Разград в частта, с която е оставено без уважение искането й  за промяна на бащиното й име А. чрез заличаването му. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, постановено в нарушение на материалния закон, тъй като съдът неправилно е преценил събраните по делото доказателства. Жалбоподателката моли съда да го отмени и да постанови друго, с което да уважи предявената от нея молба изцяло.

            Въззиваемата страна Община Разград не е депозирала писмен отговор на въззивната жалба. Не изпраща представител и не заявява становище.

            Прокурорът счита, че жалбата е неоснователна и предлага да бъде оставена без уважение.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

            Обжалваното решение е процесуално недопустимо.

      Безспорно се установява от събраните по делото писмени доказателства, че ищцата е родена в РТурция на *** г. и в съставения там акт за раждане е записана с имената З. Т. Представен е препис-извлечение от Акт за раждане № 7815. Няма спор, че е с двойно гражданство и в Община Разград е съставен  Акт за раждане № 0412/ 17. 07. 2001 г. , като е записана с имената З.А.А..

В депозираната искова молба пред районния съд е изложено твърдение, че са налице предпоставките на чл. 19 от Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на имената на молителката, тъй като в РТурция била известна с имената З. Т., а пред административните органи в РБългария се летимирала с имената З.А.А., което е обществено неприемливо. Предвид изложеното, е поискала имената й да бъдат променени, като носи двете имена, с които е записана в РТурция, а не бащино и фамилно име, които  носи, според българските документи за самоличност. Районният съд е променил фамилното име на молителката, като е оставил без уважение искането й за заличаване на бащиното име, без да е бил сезиран с такова искане.  Произнасяйки се по молбата по този начин, е постановил недопустим съдебен акт, който следва да бъде обезсилен. Делото следва да бъде върнато на районния съд, за да се произнесе по заявеното искане в молбата. Не са посочени фактически твърдения за наличие на основанията по чл. 38, ал. 4 от ЗГР. Такива са наведени в устните състезания пред въззивната инстанция, но не следва да се обсъждат, тъй като възможността за посочване на нови обстоятелства пред въззивната инстанция е преклудирана, съгл. разпоредбата на чл. 266, ал. 1 от ГПК.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

 

Р Е Ш И :

 

 

            ОБЕЗСИЛВА Решение № 418/ 18. 11. 2016 г. по гр. д. № 1656/ 16 г. по описа на РС Разград.

            ВРЪЩА делото на РС Разград за произнасяне по заявеното искане в молбата.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                            ЧЛЕНОВЕ:   1.

 

 

 

                                                                                                   2.

НР