РЕШЕНИЕ №20

 

31.03.2017 г.

Година 2017

Град Разград

Разградски окръжен съд

на тринадесети март

2017 г.

в открито съдебно заседание в следния състав:   

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                          ИРИНА ГАНЕВА

При секретаря С.Л., като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №34 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

                Производството е по реда на чл.269 и сл. от ГПК.

                          Депозирана е въззивна жалба от  М.К.М. ***, подадена чрез пълномощник  адв.Димитър Павлов против Решение №387/09.11.2016 год., постановено по гр.дело №837/2016 год.по описа на Разградски РС в частта му, с която съдът е  осъдил жалбоподателя М. да заплати на ищеца С.И. ***  сумата 500 лв.,представляваща обезщетение  за претърпени неимуществени вреди в резултат на негови неправомерни действия,изразяващи се в изискване на медицинска документация, създадена по повод лечение на И. в лечебно заведение,ведно със законната лихва върху тази сума, начиная от  завеждането на иска. Жалбоподателят–ответник  в производството  счита решението за незаконосъобразно и необосновано.Моли за отмяна на същото и постановяване на ново с отхвърляне на претенцията на ищеца.

                          Въззиваемият-ищец в първоинстанционното производство не е депозирал отговор на въззивната жалба.

                В съдебно заседание въззивника поддържа подадената жалба,лично и чрез процесуалния си представител.

                Въззиваемият, лично и чрез пълномощника си адв.Стоян Стоянов оспорва жалбата,с искане решението на РРС да бъде потвърдено в атакуваната му част.

              За да се произнесе,Разградският окръжен съд съобрази следното:

              С  атакуваното решение №387/09.11.2016г.,постановено по гр.дело №837/2016г. Разградският районен съд,приемайки,че е сезиран с иск с правно основание чл.45 от ЗЗД е осъдил М.К.М. *** да заплати на ищеца С.И.И. от с.гр. сумата 500 лв.,представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди,ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска,като е отхвърлил претенцията  до първоначално предявения размер от 700 лв.Постановил е отхвърлителен диспозитив и по отношение на претенцията на И. за заплащане от страна на ответника М. на сумата 5 000 лв.-,представляваща обезщетение за имуществени вреди,като в тази му част като необжалвано  решението е влязло в сила.

 При служебна проверка на решението по отношение неговата валидност и допустимост в обжалваната част,РОС намира същото за валидно,но недопустимо.

Предвид изложеното в обстоятелствената част на исковата молба, че претенцията за обезвреда на И. произтича от действия на ответника М. в качеството му на длъжностно лице, Директор на ТД“НС“гр.Разград, структура на ДАНС, изразяващи се в събиране на информация за здравословното състояние на ищеца в нарушение на чл.2,ал.2 и чл.5,ал.1т.3 от ЗЗЛД и предвид разпоредбите на чл.38 и чл.39 от ЗЗЛД, РОС в този си състав намира,че така повдигнатия правен спор от страна на ищеца И. не е подведомствен на гражданските съдилища, а на административните такива,предвид на това,че страните по спора не са равнопоставени субекти и и следва  да бъде разгледан по реда на чл. 203 и сл. АПК  именно пред административните съдилища, в случая Административен съд Разград.             

               Поради това съдът,

                               Р Е Ш И:

ОБЕЗСИЛВА Решение №№387/09.11.2016 год., постановено по гр.дело №837/2016 год.по описа на Разградски РС в частта му, с която съдът е  осъдил жалбоподателя М. да заплати на ищеца С.И. ***  сумата 500 лв.,представляваща обезщетение  за претърпени неимуществени вреди в резултат на негови неправомерни действия,изразяващи се в изискване на медицинска документация, създадена по повод лечение на И. в лечебно заведение,ведно със законната лихва върху тази сума, начиная от  завеждането на иска,поради неподведомственост на спора на гражданските съдилища.

Изпраща делото по компетентност на Административен съд гр.Разград.

Прекратява производството по в.гр.дело №34/2017г. по описа на Разградски окръжен съд

 Решението  подлежи на обжалване в частта му ,с която се прекратява производството по делото в 1-седмичен срок от връчването му пред Варненски апелативен съд.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.