РЕШЕНИЕ №40

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

16.05.2017 г.

Година 2017

Град Разград

Разградски окръжен съд

на двадесет и четвърти април

2017 г.

в откритото съдебно заседание в следния състав:   

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                           ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                            ИРИНА ГАНЕВА

 При секретаря Н.Р., като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №72 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Депозирана е въззивна жалба от Г.В. ***, подадена чрез адв.Й.Й. от АК-Търговище,посочен и като съдебен адрес против Решение №72 /23.01.2017 г.,постановено по гр.дело №1599/2016г.  по описа на Разградски РС, с което съдът е прекратил сключения граждански брак между жалбоподателката и ищеца Х.З.З. ***,като дълбоко и непоправимо разстроен,без произнасяне по въпроса за вината.

Решението се атакува като постановено в нарушение на процесуалния и материалния закон, като се сочи,че е било нарушено правото на жалбоподателката за участие в процеса.По същество  същата не се противопоставя на прекратяването на брака.Прави се искане за изменение атакуваното решение и постановяване на диспозитив, с който въззивната инстанция да допусне промяна във фамилното име на съпругата от З. на И..Не прави доказателствени искания.

Ответната по жалбата страна не депозира в срок отговор на същата.

 В съдебно заседание въззивника не се явява,както и процесуалния му представител.Същия депозира писмена молба,с искане за изменение на решението на РС, с постановяване на диспозитив за носене на предбрачното фамилно име И. от страна на жалбоподателката след развода.

Въззиваемата страна не се явява и не се представлява.

За да се произнесе  по жалбата Разградски окръжен съд съобрази следното:

РРС е бил сезиран с иск,предявен от ищеца Х. С. З. от с.Раковски против ответницата Г.В.З. *** прекратяване на сключения между тях на 27.07.2015г. в гр.Разград гр.брак като дълбоко и непоправимо разстроен,без произнасяне по въпроса за вината.Ответницата е била зована на посочения в исковата молба адрес,с.Раковски,ул.“Бели Лом“ №4,на който видно от доказателствата по делото същата не живее,поради което и сама е предявила иск за прекратяване на брака пред ТРС,пред който е било образувано гр.дело №1479/2016г.,впоследствие прекратено.

РС е постановил решение,с което е прекратил брака между страните,сключен на 27.07.2015г.,с Акт №6 на Община Разград,като дълбоко и непоправимо разстроен,без произнасяне по въпроса за вината,така както е поискано от ищеца.Ответницата,която не се противопоставя на прекратяването не е взела участие в производството пред РРС сезира РОС единствено с искане да постанови след прекратяването на брака тя да носи предбрачното си фамилно име И.,което искане се явява допустимо и основателно,предвид нейната воля,на която съпругът.ищец не се противопоставя.

Ето защо следва да бъде постановено решение,с което  да се потвърди постановеното от РС решение за прекратяваме на брака,като се постанови отделен диспозитив, от който да следва, че след прекратяване на брака съпругата следва да носи предбрачното си фамилно име И..

Водим от горното,Разградският окръжен съд

                             Р Е Ш  И   :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение №72 /23.01.2017 г.,постановено по гр.дело №1599/2016г.  по описа на Разградски РС, с което съдът е прекратил сключения граждански брак между Г.В. ***,ЕГН-**********  и  Х.З.З. ***,ЕГН-**********.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака  жената Г.В.З. да носи предбрачното си фамилно име И..

Решението  е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                        ЧЛЕНОВЕ:1.                                     2.

 

НР