Р   Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                                 Гр.Разград, 31. 03. 2017 г.

       

                                                 В името на народа

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на тридесет и първи март през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател: Анелия Йорданова

    Членове:  Валентина Д.

                    Ирина Ганева

 

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова в. гр. д.    82 по описа за 2017 г. , за да се признесе взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 435, ал. 2 от ГПК

            Постъпила е жалба от Д.Д.Д. *** срещу действия на Частен съдебен изпълнител /ЧСИ/ Г. С. с район на действие Окръжен съд Разград по изп. дело № 5/ 20107 г. Жалбоподателката е недоволна от насочване на принудително изпълнение чрез налагане на запор върху банковата й сметка и счита, че същото действие на ЧСИ е незаконосъобразно, тъй като по същата банкова сметка ***зраст в размер, който е несеквестируем. Моли да бъде отменено действието на ЧСИ по налагане на запор върху банковата сметка.

            Взискателят е депозирал писмено възражение с доводи, че жалбата е неоснователна.

            Постъпило е писмено обяснения от ЧСИ, в което заявява становище, че жалбата е неоснователна, тъй като не бил наложен запор върху получаваната от жалбоподателката пенсия.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Изпълнителното дело е образувано по молба на Я. Г. Х., придружена с изпълнителен лист от 29. 12. 2016 г. , издаден по гр. д. № 202/ 2014 г. по описа на РОС за заплащане на сумата от 10 000 лв. от длъжника, ведно със законната лихва, считано от 16. 07. 09 г. ЧСИ е извършил справка за имуществото на длъжника. От същата, предоставена от БНБ, Регистър на банковите сметки е установено, че длъжникът  Д. има открити две банкови сметки в „Първа инвестиционна банка“ АД. На 15. 02. 2017 г. ЧСИ е изпратил запорно съобщение до „Първа инвестиционна банка“ АД, с което е наложил запор върху всички сметки на длъжника, открити в Банката, банкови касети и вземания в размер на 23 324, 25 лв. Посочено е бланкетно, че запорът не следва да се изпълнява по отношение на постъпления от суми от трудово възнаграждение, обезщетения, издръжка, пенсия, детски добавки и всякакъв вид несеквестируеми средства от социален характер, съгласно действащото законодателство.

            Жалбоподателката представя Разпореждане на НОИ № ********** за отпусната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст в размер на 341, 83 лв. с твърдение, че пенсията се превежда от НОИ по б. см. № IBAN  ***.

            Въз основа на така изложеното, съдът приема, че жалбата е процесуално допустима, предвид възможността длъжникът да обжалва насочването на изпълнение върху имущество, което счита за несеквестируемо, според чл. 435, ал. 2 ГПК. По същество жалбата е основателна, а обжалваното действие на ЧСИ по налагане на запор върху банковата сметка на длъжника, открита  в ПИБ е незаконосъобразно. При постановяването му, както и в хода на образуваното изпълнително производство съдебният изпълнител е допуснал нарушение на разпоредбите, регламентиращи реда за налагане на запор и размера на несеквестируемите доходи. Бланкетното разпореждане, че запорът не следва да се изпълнява по отношение на постъпления от суми от трудово възнаграждение, обезщетения, издръжка, пенсия, детски добавки и всякакъв вид несеквестируеми средства от социален характер, съгласно действащото законодателство не е достатъчно. Съдебният изпълнител е следвало да установи размера на всички доходи на длъжника, след което по силата на чл. 507, ал. 2 изр. 2 ГПК да укаже на третото задължено лице точно каква част от доходите на длъжника да удържа и превежда на съдебния изпълнител. Размерът на пенсията на длъжника е 341, 83  лв., който е под минималната работна заплата, поради което този доход е несеквестиреум. ЧСИ следва да извърши проверка дали пенсията в този размер постъпва в откритите в ПИБ банкови сметки на името на жалбоподателката, има ли други постъпления и какъв е размера на несеквестируемия доход. По изложените съображения, обжалваното действие на ЧСИ следва да бъде отменено.

            Воден от изложеното, съдът

 

 

Р   Е  Ш  И  :

 

 

            ОТМЕНЯ действията на Частен съдебен изпълнител Г. Стоянов с район на действие Окръжен съд Разград по изп. дело № 5/ 20107 г. - налагане на запор върху банковата сметка № IBAN  ***, открита на името на Д.Д.Д. в „Първа инвестиционна банка“ АД.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:

 

 

Членове: 1.

 

 

     2.