РЕШЕНИЕ №69

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

20.07.2017г.

Година 2017

Град Разград

Разградски окръжен съд

На десети юли

2017г.

в открито съдебно заседание в следния състав:   

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

ЧЛЕНОВЕ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                        ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

При секретаря Н.Р.,  като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №148 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

                        Производството е по реда на чл.267 и сл.от ГПК.

                          Образувано по въззивна жалба,подадена от  Община Завет, представлявана от Кмета А.В., чрез юрисконсулт Н.М. против Решение №56/18.04.2017г., постановено по гр.дело №624/2016г.по описа на Кубратски РС, с което съдът е осъдил жалбоподателя  да заплати на ищеца С.М.Т. *** 000 лв., представляваща обезщетение за причинени й неимуществени вреди,болки и страдания,в резултат на събарянето й на асфалтовия път от велосипед в движение от две безстопанствени кучета, ведно със законната лихва върху същата ,начиная от датата на деликта, 12.10.2016 год. до окончателното й заплащане,както и сумата 770 лв.разноски в производството.

В жалбата се навеждат доводи за неправилност,незаконосъобразност и необоснованост на решението.Прави се искане за неговото отмяна в цялост и отхвърляне на претенцията на ищцата или съответно за неговото изменяване  и присъждане на обезщетение в размер по-нисък от претендирания.

С жалбата не се правят се доказателствени искания.

Ищецът  в първоинстанционното производство С.Т. пълномощника си адв.М.И.от АК-Русе е депозирал писмен отговор  на жалбата, в който застъпва становище за нейната неоснователност.Няма искания по доказателствата.

В съдебно заседание въззивника поддържа подадената въззивна жалба в цялост.

Въззиваемата ,лично и чрез процесуалния си представител  заявява становище за неоснователност на жалбата ,с искане за потвърждаване на  решението на КРС.

     Жалбата е подадена в срок, от надлежна страна.Атакуваното решение е валидно и допустимо.

     Въз основа на събраните в първоинстанционното производство доказателства,с оглед доводите и становищата на страните се установява от фактическа страна следното:

 

                  Ищцата,С.М.Т.,***,на посочената в исковата молба дата, 12.10.2016 г. около 19.00 часа  се движела в центъра на гр. Завет, пред читалището с велосипед.Била нападната от две големи улични кучета, с оранжеви марки на ушите, в следствие на което нападение паднала от велосипеда на земята.При падането ударила дясното си рамо и ръка, в областта на лакътя, главата в горната част от дясно.Притекъл й се на помощ св.Р. М., който прогонил кучетата и й помогнал да стане.Т. се прибрала в дома си изпитвайки  много силна болка.Още същия ден посетила МБАЛ гр.Разград,предвид оплакванията,където при първоначалния преглед същия ден , а и на следващия било  установено, че не са налице счупвания в засегнатите участъци – десен горен крайник и глава,а на ищцата са изписани  лекарства и мазила.Два дни по-късно, на 14.10.2016 г.Т. била освидетелствана в МЦ „Д-р Велкови” – ООД – гр. Разград.Видно от приложеното към ИМ съдебномедицинско удостоверение № 82/ 2016 г., при прегледа й са установени: оток, насиняване, спонтанна и палпаторна в десни раменна и лакътна става с ограничен обем на активни и пасивни движения, кръвонасядания в дясна теменна област на главата и дясно бедро, които увреждания са обусловили временно разстройство на здравето, не опасно за живота на пострадалата.Същата твърди към момента на подаване на исковата молба – 27.12.2016 г.,че болките от тези увреждания не са намалели , продължавала да пие обезболяващи я лекарства, дясната й ръка била трудно подвижна и не можела да си служи с нея както преди, изпитвала панически страх от кучета, сънувала кошмари, главата продължавала да я боли, Претендира  дължимо й от ответника обезщетение в размер на 3 000 лева за причинени й болки и страдания,като счита именно Община Завет отговорна за контрола по отношение на бездомните животни на територията й.Исковата сума се претендира ,ведно със законната лихва върху нея от датата на увреждането до окончателното й заплащане.

          Ответникът,  Община – Завет заявява становище за допустимост, но неоснователност на исковата претенция. Възразява, че в регистъра на обработените кучета по чл.47 от Закона за защита на животните(ЗЗЖ), не се установява на територията на общината да има обработено бездомно кафяво куче с черни петна; счита, че не се установява нападение на ищцата от бездомни кучета, в следствие на което тя да е пострадала; уврежданията, описани в приложеното към исковата молба съдебномедицинско удостоверение, ищцата може да е получила преди или след твърдяното нападение, или може да ги е получила без да има нападение от кучета, т.е. в следствие на други събития. Претендира отхвърляне на исковата претенция като неоснователна и недоказана.  

           РОС намира за безспорно установена фактическата обстановка,описана в исковата молба,като същата се подкрепя от събраните по делото гласни и писмени доказателства,в т.ч. и показанията на свидетеля Радослав Минев,със чиято намеса било преустановено нападението на улични кучета над ищцата.С оглед на приетата и изслушана по делото СМЕ се установяват и уврежданията на същата, получени при падането от велосипеда, както и срока през който е била неспособна на физически труд.Не се опровергават от ответната страна и заявените от същата твърдения за продължаващи болки в засегнатите места,чувство на страх и изживян стрес от инцидента.

          При тези обстоятелства, КРС е приел предявения иск с правно основание чл.49 от ЗЗД за основателен,като е присъдил обезщетение в претендирания размер от 3000 лв.,ведно със законната лихва до окончателното му заплащане,начиная от датата на увреждането 12.10.2016г.

 Настоящата инстанция, намира искът за доказан по основание, а с оглед разпоредбата на чл. 52 ЗЗД и по размер за исковата сума в размер също на 3000 лева.Не споделя изложеното в жалбата,че съдът не е съобразил възрастта на пострадалото лице,обстоятелствата при които е настъпило увреждането,характера на причинените вреди и настъпилото отражение върху психиката на ищцата,още повече,че самия жалбоподател не сочи сума,която счита за справедлива по размер да обезщети ищцата.  

 В отговор на оплакванията в жалбата,РОС намира за необходимо да   отбележи,както това е направил и РС, че съгласно чл.чл. 47, ал.3 Закона за защита на животните, общините осъществяват надзор върху безстопанствени кучета.Длъжни са да вземат мерки за предотвратяване на агресивното поведение на кучетата към хора или животни – чл. 49 от Закона за защита на животните.

 Съгласно  чл. 133, т.7 от Закона за ветиринарномедицинската дейност,както сам сочи и жалбоподателя, кметовете на населените места, предприемат мерки за недопускане свободното движение на животни по улиците на същите.

 От показанията на св.Минев  се установява,че ищата е била нападната  от две кучета, движещи се свободно по улица в гр.Завет,с поставени  с ушни марки.

 Няма спор по делото,че за инцидента не е подаван сигнал, но този факт  не опровергава твърденията на ищцата и показанията на свидетеля-очевидец на станалото и не може да обоснове извод,че описаното  събитие не се е осъществило по описания от тях начин.Както е приел и районния съд липсват доказателства кучетата да са принадлежали някому,поради което отговорността за техните действия следва да носи именно ответната община.

Предвид горното предявения иск се явява изцяло основателен и доказан и следва да бъде уважен, а постановеното от КРС решение потвърдено..

  Доказателства за разноски от насрещната страна по жалбата не са представени, поради което такива не и се присъждат.

 Водим от изложеното,Разградският окръжен съд

                                         Р Е Ш И:

 ПОТВЪРЖДАВА Решение №56/18.04.2017г.,постановеното по гр.дело №624/2016г.по описа на Кубратски районен съд в производство по чл.49 от ЗЗД.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                   2. 

НР