РЕШЕНИЕ № 

Гр. Разград,  26.09.2017 г.

 

 

Разградски окръжен съд на двадесет и шести септември през две хиляди и седемнадесета година в закрито заседание в състав:

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                   ЧЛЕНОВЕ:  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                       ИРИНА ГАНЕВА                          

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия В.Д. в. гр.  дело № 206 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 435, ал. 2 и сл. от ГПК

         Депозирана е жалба от М.М.Р. *** срещу действията на ЧСИ Г. С.,рег.№912,с район на действие ОС-Разград по изпълнително дело № 654 / 2017 г. по описа на същия, а именно отказ да приведе в изпълнение представен му изп.лист по гр.д. №2063/2015г.по описа на РРС и прекратяване на изпълнителното производство.Прави доказателствени искания,както и такова за разглеждане на делото в открито съдебно заседание.Моли съда да отмени отказа на ЧСИ.

         ЧСИ Георги Стоянов е депозирал мотиви по обжалваните действия,като   счита жалбата за допустима, но  неоснователна.

          Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на приложените по делото доказателства, констатира следното:

         Жалбата е подадена чрез ЧСИ на 10.08.2017г. ,в срок след като на М.Р. е бил съобщен отказа на ЧСИ да приведе в изпълнение ИЛ и прекратяването на изп.производство.

          Доказателствените искания на жалбоподателката съдът намира за неотносими към настоящия правен спор,тъй като касаят възраженията й по издадена заповед на 02.08.2017г.по реда на чл.27,ал.1 във вр.с чл.25 от Закона за закрила на детето от Директора на Дирекция „Социално подпомагане“гр.Исперих.  

Видно от представеното по делото копие  на изпълнително дело № 654 / 2017 г по описа на ЧСИ Г.С., същото е образувано  на 26.07.217г. въз основа на Изпълнителен лист издаден на 21.07.2017 г. от РС Разград въз основа на решение по ГД № 2063 от 2015 г. по описа на същия съд, съгласно което родителските права по отношение  роденото от брака между М.М.Р. и М.М.С. дете Д.М.М., ЕГН ********** са предоставени на майката,сега жалбоподател.

С молбата за образуване на ИД последната е поискала предаването на детето, , като сочи, че то било изведено от жилище в с.Хърсово, оставено от нея на нейна позната която полагала грижи за него. Извеждането било извършено от служители на Дирекция „Социално подпомагане“гр.Исперих, които го предали па бащата М.М.С..

Във връзка с подготовката към изпълнение ЧСИ изискал пълна информация относно действията па служителите па ДСП гр.Исперих свързани с извеждането на детето от мястото, където то било оставено  от майката.

     ДСП гр.Исперих представила на ЧСИ писмен отговор ведно с приложени към него социален доклад от ОДЗ-Исперих, Заповед № ЗД/Д-РР-И-044 от 2017г., Информация от ОДЗ-Самуил и решение на РС-Исперих по гр.дело 498 / 2016г.

От представените документи се установява, че действията, предприети от страна на ДСП са продиктувани от получен сигнал, че детето било изоставено. Служители на ДСП при извършената проверка установили, че детето е в недобро външно състояние под надзора на приятелка на майката, която междувременно била заминала за Германия. Поради тази причина извели детето от тази среда и го предали на бащата. Социалните работници във връзка със случая, констатирали, че това не е единствения случай на неглижиране па родителските задължения от страна на майката спрямо детето - същата и друг път го е оставяла па грижи на трети лица и с заминавала за чужбина за некратък период от време, като по този начин е застрашавала живота и здравето му.

Междувременно между двамата родители било заведено граждански дело. Свързано и с упражняването на родителските права по отношение на детето, по което с  РС-Исперих постановил решение № 103 от 11.04.2017 г. по гр.дело 498/ 2016 г.  с което родителските права по отношение на детето Д.са предоставени на бащата М.М.С..

Със Заповед № ЗД/Д-РР-И-044 от 02.08.2017 г.. директора па ДСП гр.Исперих па основание чл. 27, ал.1, във връзка с чл. 25. ал.1, т.З и т.4 от ЗЗД и чл. 33, ал.1 от ППЗЗД, детето е настанено в семейството на неговата баба по бащина линия – Н. А. А.

Предвид изложеното съдебния изпълнител е издал обжалваното постановление, мотивирайки в него отказа да преведе в изпълнение на представения изпълнителен лист, като е прекратил делото.Счел е, че към настоящия момент длъжник по делото не може да бъде посочен,тъй като детето е настанено при бабата по бащина линия  на осн.заповедта на директора на ДСП гр.Исперих от 02.08.2017г.,като тази заповед макар и невлязла в сила,подлежи на предварително изпълнение.Длъжник не може да бъде и бащата на детето,тъй като не той ограничава правата на майката по решението по гр.дело №2063 по описа на РРС за 2015г.

            Според жалбоподателката с административната заповед,посочена по-горе се целяло препятстването на привеждане в изпълнение на изпълнителния лист по гр.д.№2063/2015г.по описа на РРС и предаването па детето. Счита, че изпълнението следва да бъде насочено срещу бащата на детето.

        Предвид установеното дотук  от фактическа страна,РОС направи следните правни изводи:

  Съгласно нормата на чл. 435, ал. 1 от  ГПК взискателят може да обжалва отказа на  съдебния изпълнител да извърши искано изпълнително действие,както и спирането и прекратяването на изпълнителното производство.

 В настоящия случай жалбата е насочена  именно срещу отказ на частния съдебен изпълнител да приведе в изпълнение ИЛ и прекратяване на изпълнителното производство.Същата се явява допустима и като подадена в срок,предвид връчването на постановлението на ЧСИ на взискателя на 10.08.2017г.Разгледана по същество същата се явява обаче неоснователна по следните съображения:

 

   При установената по-горе фактическа обстановка за ЧСИ не съществува възможност да приведе в изпълнение  ИЛ издаден на 21.07.2017 г. от РС Разград въз основа на решение по гр.д. № 2063 от 2015 г. по описа на същия съд, съгласно което родителските права по отношение  роденото от брака между М.М.Р. и М.М.С. дете Д.М.М., ЕГН ********** са предоставени на майката,сега жалбоподател.Невъзможността произтича от наличието на невлязлата в сила,но подлежаща на предварително изпълнение Заповед №ЗД/Д-РР-И-044 от 02.08.2017 г.на директора на ДСП гр.Исперих,с която на основание чл. 27, ал.1, във връзка с чл. 25. ал.1, т.З и т.4 от ЗЗД и чл. 33, ал.1 от ППЗЗД, детето Д.М.М. е иззето от трето лице-приятелка на майката и настанено в семейството на неговата баба по бащина линия - Назифе Али Ахмед.Заповедта е издадена с цел закрила интересите на детето и по отношение на същата намесата на ЧСИ е недопустима.Не се установява поведение на бащата,което да нарушава постановеното от РС по гр.дело №2063/2015г.относно упражняваното на родителските права по отношение на детето Дилсу,за да бъде той надлежен длъжник в производството в хипотезата на чл.528 от ГПК.Не са налице и законови предпоставки за спиране на изпълнителното производство,поради което правилно и законосъобразно ЧСИ е прекратил същото.

По изложените съображения жалбата, подадена от М.М.Р. *** срещу действията на ЧСИ Г. С.,рег.№912,с район на действие ОС-Разград по изпълнително дело № 654 / 2017 г. по описа на същия, а именно отказ да приведе в изпълнение представен му изп.лист по гр.д. №2063/2015г.по описа на РРС и прекратяване на изпълнителното производство следва да бъде оставена без уважение.

 

          Водим от изложеното, Разградският окръжен съд

                                                  Р Е Ш И:

   ПОТВЪРЖДАВА действията на частен съдебен изпълнител  Г. С., рег.№912 на КЧСИ с район на действие ОС-Разград по изпълнително дело № 201791220400654  по описа на същия, а именно отказ да приведе в изпълнение представен му изп.лист по гр.д. №2063/2015г.по описа на РРС и прекратяване на изпълнителното производство

         Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

        Председател:            

 

 

                Членове: 1.                2.