Р Е Ш Е Н И Е  № 97

Гр. Разград, 04. 11. 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и трети октомври през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                            ЧЛЕНОВЕ:  1. Ирина Ганева

                                                                               2. Диляна Николова

при секретаря С. Л. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 236 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Х.Л.Д. и И.Л.Д.,*** чрез пълномощник против  Решение № 141/ 11. 05. 2017 г. по гр. д. № 371/ 17 г. по описа на РС Разград, с което са осъдени солидарно с М.С.И. да заплатят на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ сумата 2767, 50 лв. обезщетение за претърпени имуществени вреди и сумата 604, 57 лв. , обезщетение за забава за времето от 26. 06. 14 г. до 19. 08. 16 г. , произтичащи от извършено престъпление, за което са осъдени с влязла в сила присъда.  В жалбата се излагат доводи, че решението е неправилно и незаконосъобразно, тъй като съдът е допуснал нарушение на процесуалния закон в извършения доклад по делото, а също така, че изложените от съда правни изводи, относно материалната и процесуалната легитимация на ищеца не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на материалния и процесуалния закон.

Въззиваемата страна ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ чрез повереника си е депозирала писмен отговор, в който оспорва въззивната жалба, като неоснователна.

Въззиваемата страна М.С.И. не е депозирал писмен отговор на въззивната жалба. Постъпило е писмено становище от особения му представител адв. К., в който поддържа изложените доводи в първоинстанционното производство.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

            Обжалваното решение е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

            Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК, като се има предвид и следното:

            Безспорно е установено от събраните по делото писмени доказателства, че с влязла в сила Присъда № 249/ 16. 12. 2013 г. по нохд № 1464/ 2013 г. по описа на РС Русе  жалбоподателите Х.Л.Д., И.Л.Д. и въззиваемият М.С.И. са признати за виновни за извършено престъпление по чл.195, ал. 1, т. 3, пр. 1, т. 4, пр. 1 и пр. 2 и т. 5 от НК за това, че на 22 срещу 23.07.12г. в гр.Русе в условията на предварителен сговор, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и използване на МПС противозаконно са отнели от владението на ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението“ гр.Русе: 30м. кабел ШКПТ-3х6+4кв.м..; 396м. кабел с оловна броня с оплетка -4х1.5кв.мм; 678м. кабел с винелитова обвивка-2х1.5кв.мм.; 3бр. филтър-поглътители ФП 200 на обща стойност 2767.50лв. Съгл. чл. 300 от ГПК, влязлата в сила присъда е задължителна за съда, който разглежда гражданските последици от деянието, относно това, дали е извършено деянието, неговата противоправност и вината на дееца. Задължителната сила на присъдата се отнася и до размера на щетата, когато е елемент от престъпния състав, както е в настоящия случай. Ищецът ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ е правоприемник на  Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“. С чл. 10, ал. 1 т. 5 от Закон за МВР /Обн., ДВ, бр. 17 от 24.02.2006 г./ е създадена Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", а с чл. 14 от закона - областни дирекции  на „Пожарна безопасност и защита на населението“. С изменението на закона – ДВ. Бр. 88 от 2010 г., в сила от 01. 01. 11 г.,  е създадена ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ , която съгл. § 92, ал. 1 от ПЗР на ЗИДЗМР е правоприемник на активите, пасивите, правата и задълженията на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване", на Главна дирекция "Гражданска защита" и на областните дирекции на МВР за звената "Пожарна безопасност и спасяване". Според ал. 3 от с. параграф, процесуалното представителство се осъществява от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". С чл. 38 от сега действащия Закон за МВР /Обн., ДВ, бр. 53 от 27.06.2014 г./,  е запазена структурата на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", която според § 10, ал. 1 от ПЗР на същия закон е правоприемник на активите, пасивите, правата и задълженията на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и териториалните й звена, създадена с отменения Закон за Министерството на вътрешните работи, а според ал.2 от същия параграф 10,  процесуалното представителство се осъществява от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този начин със закон е уредено и материалноправното и процесуалноправното правоприемство от ищеца на областните дирекции  на „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на материалната и процесуалната легитимация на ищеца, което според жалбоподателя е довело районния съд до неправилен извод, че предявения иск е основателен, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил подробно обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до законосъобразни правни изводи. С оглед на това, решението на районния съд,  като обосновано и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

С оглед изхода на спора пред въззивната инстанция, на осн. чл. 78 от ГПК жалбоподателите следва да бъдат осъдени да заплатят на въззиваемия разноски по делото в размер на 300 лв. за юрисконсултско възнаграждение, съгл. чл. 9 от НАРЕДБА № 1 от 9.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 от ГПК

 

 

 

 

Р Е Ш И :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение 141/ 11. 05. 2017 г. по гр. д. № 371/ 17 г. по описа на РС Разград.

ОСЪЖДА Х.Л.Д., ЕГН ********** и И.Л.Д., ЕГН **********,*** да заплатят на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ –МВР, гр. София, ул. „Никола Габровски“ № 30 разноски по делото пред въззивната инстанция в размер на 300 лева /триста лева/ за юрисконсултско възнаграждение.

     Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

           

 

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

 

 

 

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ:1.      

 

 

 

                                                                                                      2.