Р Е Ш Е Н И Е  94

Гр. Разград, 27. 10. 2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на шестнадесети октомври през две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател: Анелия Йорданова

                                                                                            Членове:   Ирина Ганева

                        Диляна Николова

при секретаря Н. Р. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 252 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от К.Г.Г. чрез пълномощник против Решение № 283/ 15. 09. 2017 г. по гр. д. № 1908/17 г. по описа на РРС, с което е прието за установено, че на 09. 08. 2017 г. в гр. Разград е извършен акт на домашно насилие спрямо С.П.П. от страна на К.Г.Г. и са определени мерки за защита от извършено домашно насилие, подробно изброени. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на закона. Моли решението да бъде отменено и молбата на П. да бъде оставена без уважение или решението да бъде изменено, като се намали срока на забраната, наложена на жалбоподателя по чл. 5, т.1, 2 и 3 от ЗДДН, както и размера на наложената глоба.

Депозиран е писмен отговор на въззивната жалба от въззиваемата С.П.П., в който излага становище за неоснователност на въззивната жалба.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява частично основателна.

Безспорно е установено от изявленията и признанията на страните, направени пред районния съд и пред настоящата инстанция, че до м. май 2016 г. страните по делото живели на фактически съпружески начала в жилището на въззивника Г., а след това въззиваемата заживяла в общинско жилище под наем. До лятото на 2017 г. не са били преустановени коткактите между страните, тъй като въззивникът посещавал жилището на въззиваемата, оставал да пренущава там, имал вещи, както и тя държала вещи в неговото жилище. Предвид изложеното, съдът  приема, че страните по делото са били във фактическо съпружеско съжителство по смисъла на чл. 3, т. 2 от ЗЗДН, поради което молбата за защита, подадена от С.П. е процесуално допустима.

От гласните доказателства, както и от изложението в Декларацията на П.  по чл. 9, ал. 3 от ЗЗДН се установява, че на 09. 08. 2017 г. около 17, 30 ч. Г. отишъл в дома на П.. В жилището заварил освен нея и друг мъж.  Последният си тръгнал и тогава между Г. и П. възникнал скандал. Г. се държал застрашително  - викал и стискал юмруци. П. го подканила няколко пъти да напусне жилището й, но той отказвал. П. се уплашила от действията му и напуснала жилището  си. Отишла да пренощува по местоработата си  в „Дом на науката и техниката„ в гр. Разград. Сутринта там я заварила колегата й св. Ранкова. П. й обяснила какво се е случило и тъй като я било страх да отиде сама, я помолила да я придружи до жилището й, за да се преоблече. Там заварили разсипана и разпръсната по стената и земята салата, счупен вентилатор и кош за боклук. След като тръгнали обратно с автомобила на П., Г. тръгнал след тях и като спрели пред местоработата им, Г. и П. започнали да се карат.

Аналогичната фактическа обстановка възприета и от районният съд, се споделя и от въззивната инстанция , както и изложените въз основа на нея правните изводи, че молбата за защита е основателна и доказана. От събраните по делото гласни доказателства, се установява твърдението на молителката, за което е подала декларация по чл. 9, ал. 3 от ЗЗДН, че Г. е вдигнал скандал, заплашвал молителката и отказала да напусне жилището й на 09. 08. 2017 г.  , като по този начин е упражнил психическо насилие спрямо нея по смисъла на чл. 2, ал. 1 от ЗЗДН. Налице са предпоставките по чл. 2 и по чл. 3 от ЗЗДН за налагане на мерки по чл. 5 от с. з. С оглед на установените форми на домашно насилие, наложените от районния съд мерки за защита са адекватни. Предвид лошите отношения между страните по делото и индициите, че жалбоподателят упражнява системен психически тормоз над въззиваемата, е необходимо отстраняването на извършителя от жилището й, както и да му бъде забранено да приближава местата, на които пребивава молителката на разстояние не по-малко от 100 м. Продължителността, за която мярката се налага, се определя в зависимост от тежестта на деянието, от условията, при които то е извършено, от личността на пострадалия и на извършителя, от отношенията между страните. Във всички случаи конкретният срок на мярката, който съдът определя с решението си, трябва да изиграе своята роля, като прояви предупредително и възпиращо въздействие с цел избягване на по-нататъшни конфликти. Ръководейки се от интензитета на осъщественото домашно психическо насилие, който относително не се отличава с много висока тежест, но от друга страна продължава и към настоящия момент, въззивната инстанция приема, че подходящия срок на мерките за защита е осем месеца, в който страните да обмислят отношенията си и жалбоподателят да прецени последиците от своето поведение и да му повлияе предупредително и възпиращо. Въз основа на това, решението на районния съд, относно определения срок на мерките на защита следва да бъде изменено, като срока от осемнадесет месеца бъде изменен на осем месеца.

 Както и при определяне на мерките на защита, така и при определянето на размера на глобата, съдът следва да вземе предвид характера и тежестта на нарушението,          

В конкретния случай за съответстваща с тежестта на извършеното и конкретните данни по делото, настоящата инстанция приема, че глобата следва да бъде определена  към минималния размер, а именно в размер на 300 лева. Решението на районният съд следва да бъде отменено в частта, в която е наложена глоба над размера от 300 лв. за разликата до 1000 лв.

           

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

ИЗМЕНЯ Решение № 283/ 15. 09. 2017 г. по гр. д. № 1908/17 г. по описа на Разградския РС в частта, с която е определен срок от 18 месеца на мерките по чл. 5, ал. 1, т. 2 и т. 3 ЗЗДН, като ПОСТАНОВЯВА:

                                                             

 

 

 

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл. 5, ал. 2 ЗЗДН 8 /осем/ месеца срок на мерките за защита по чл. 5, ал. 1, т. 2 и 3 ЗЗДН - отстраняване на извършителя К.Г.Г. ЕГН **********  от съвместно обитаваното жилище на адрес гр. Разград, ул. „Костур“ № 22А, ап. 47,  забрана на К.Г.Г. да приближава на по-малко от 100 метра пострадалата С.П.  П., ЕГН **********, нейното жилище, находящо се в Разград, ул. „Костур“ № 22А, ап. 47, местоработата й в Дом на науката и техниката гр. Разград, ул. „Бузлуджа“ № 2, както и местата за социалните й контакти и отдих,   считано от датата на издаване на заповедта за защита от районния съд- 15. 09.2017 г.

            ОТМЕНЯ Решение  № 283/ 15. 09. 2017 г. по гр. д. № 1908/17 г. по описа на Разградския РС  В ЧАСТТА, в която К.Г.Г. ЕГН **********  е осъден да заплати глоба над размера от 300 лева за разликата до 1000 лева.

ПОТВЪРЖДАВА Решение  № 283/ 15. 09. 2017 г. по гр. д. № 1908/17 г. по описа на Разградския РС  в останалата част. 

 

 

 

 

            ОСЪЖДА К.Г.Г., ЕГН ********** да заплати по сметка на Разградския окръжен съд държавна такса в размер на 12, 50 лева.

ОСЪЖДА К.Г.Г., ЕГН ********** да заплати на С.П.  П., ЕГН ********** разноските по делото пред настоящата инстанция за адвокатско възнаграждение в размер на 200 лева.

Да се издаде съобразно чл 17, ал. 5 ЗЗДН нова заповед за защита въз основа на настоящото съдебно решение, която заедно с преписите от настоящото съдебно решение да се връчи съгласно чл. 16, ал. 3 ЗЗДН на страните и на Районното полицейско управление по настоящия адрес на извършителя и на пострадалото лице, с оглед наложените мерки за защита.

     Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              

 

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ:   1.      

       

 

                                                                                2.

 

 

НР