Р Е Ш Е Н И Е  № 113

Гр. Разград, 13. 12. 2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и седми ноември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Ирина Ганева

                                                                2. Диляна Николова

 

при секретаря М. Н. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 277 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Д.Ю.О. *** чрез пълномощник против  Решение № 186/ 20. 06. 2017 г. по гр. д. № 839/ 16 г. по описа на РС Исперих, с което е отхвърлен предявения от него иск против Ю.Ф.А. и А.С.А. *** по чл. 108 от ЗС да бъдат ответниците осъдени да му отстъпят собствеността и предадат владението над недвижим имот, представляващ нива от 0, 741 дка, трета категория, находяща се в м. „Каршипо плана за земеразделяне на с. Къпиновци, съставляваща имот № 010031, като неоснователен и недоказан.  В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като при разглеждането му съдът е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, което е довело до неправилно прилагане на материалния и процесуалния закон.

            Въззиваемите не са депозирали писмен отговор. В съдебно заседание процесуалният им представител оспорва жалбата, като неоснователна.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК, като се има предвид и следното:

Безспорно от приложените по делото писмени доказателства се установява, че ищецът Д.Ю.О. и съпругата му Бедиха Юнус с договор за покупко-продажба на 19. 10. 1994 г., обективиран с нот. акт № 145, т. II, дело № 489/ 1994 г. на нотариус при РС Исперих прехвърлили на Ф.А. – баща на ответника по иска правото на собственост върху недвижим имот: Дворно място в чертите на с. Къпиновци с площ от 990 кв. м.  , съставляващо парцел ХIV -31 в кв. 7 по плана на селото, заедно с построените в него жилищна и стопански постройки и подобрения при съседи: улица, парцел ХIII-31, земеделски земи. След смъртта на Ф.А., неговите законни наследници с нот. акт № 48, т. III, рег. № 2468, дело № 363 от 18. 08. 2016 г.  са дарили притежаваните от тях 5/6 ид. части от същия имот, представляващ по плана, одобрен със Заповед № 532/ 30. 06. 2015 г. на ОбС Исперих УПИ № ХIII  в кв. 7, образуван от имот № 43 на ответника.

С Решение № 02 КАП/ 09. 06. 98 г. на ОСЗГ гр. Исперих е възстановено правото на собственост на Ю.О.Ю., /поч. на 29. 04. 1998 г./   върху процесния недвижим имот, представляващ нива от 0,741 дка, трета категория, м. „Карши”, имот № 010031 по плана за земеразделяне на с. Къпиновци, общ. Исперих.  Ищецът Д.Ю.О. е  наследник на наследодателя Ю.О.Ю., оставил след смъртта си като законни наследници, освен ищеца и Р. Ю.- съпруга, М.О., О.О. и М. О. – негови деца.

На 09.09.2016 година ответникът Ю.Ф.А. се снабдил с Нотариален акт за собственост № 102, том III, рег.№ 2788, дело № 409 от 2016г. на нотариус П. А., рег.№ 688 на НК, с който бил признат за собственик въз основа на давностно владение на процесния недвижим имот, представляващ нива от 0, 741 дка, трета категория, находяща се в м. „Каршипо плана за земеразделяне на с. Къпиновци, съставляваща имот № 010031.

            Няма спор, че процесния недвижим имот и съседния - Дворно място в чертите на с. Къпиновци с площ от 990 кв. м.  , съставляващо парцел ХIV -31 в кв. 7 се владеят от ответника. В исковата молба ищецът е изложил твърдение, че след като направили опити да си върнат имота, ответникът незабавно се снабдил с нотариален акт за собственост върху имота. Според заключението на назначената от районния съд СТЕ, общата площ на имота, който се владее от ответниците е 1748.00кв.м , от които 992 кв. м. от УПИ ХIII-43, 66 кв. м. от имот № 000057 /пасище/, а от процесния имот № 010031 къшлаответниците владеят 690.00 кв.м. от 741.00кв.м. Около 51.00 кв.м. се владеят от съседа от северната страна от имот XII – 42. В имота има вътрешна ограда от мрежа и бетонни стълбчета. За къшлата се влиза пред дворно място УПИ ХIII-43, няма отделна врата, през която да се влиза в имота. Мястото е оградено с ограда с колове и мрежа.

            По делото е разпитана св. Е. Х.. Твърди, че къшлата първо била владяна от родителите на ответника, които я закупили, заедно със съседния имот. Двата имота били оградени заедно. Никога свидетелката не била виждала в имота ищеца или негови роднини – да го обработват или да влизат в мястото. Преди една-две години ищецът започнал да има претенции за мястото. Св. Фатмегюл А. дава показания, че знае, че имота е закупен навремето от бащата на ответника. Цялото място, където е къщата и къшлата било около 1.5 дка, цялото било оградено с ограда. Ползвало се като един имот – първо от родителите на ответника, а след това от него. Претенциите на ищеца и роднините му към нивата започнали от 3-4 години. Разпитаният по делото св. Х. М. също дава показания, че имота на ответниците се състоял от къща с дворно място и земя – къшла. Къщата, двора и къшлата били оградени с мрежа. Къшлата нямала врата към улицата. Заминавайки за Турция, ищецът продал имота и  в него влезли да живеят ответниците и бащата на ответника – Ф.. Свидетеля твърди, че имота с къщата и къшлата били платени от ответниците. От тогава, до сега къшлата се обработвала първо от Ф., а след това от ответника.  Свидетеля не знае кой е построил оградата на къшлата.

            Пред въззивната инстанция е разпитан св. М.О. - брат на ищеца.Твърди, че брат му Д. продал къщата, на понеже не били съгласни, не продал процесното място и останало на името на баща му. Свидетелят казал на ответника Ю. да не работи мястото, защото е тяхно. Д. направил ограда. През 2009 г. дошли техници, набили колове, ответниците ги извадили и изхвърлили. Като продали мястото, бащата на ответника - Ф. го ползвал и не са имали разправии. Като починал Ф., почнали разправиите. Ф. не ползвал мястото преди да почине. Той и ищецът ползвали мястото.  Влизали в мястото откъм улицата през врата, която направил ищеца.

            Ищецът – въззивник е  представил по делото Протокол за трасиране, означаване и координиране на поземлен имот № 40899.10.31 от 25. 08. 2009 г., според който по молба на ищеца е извършено  трасиране, означаване и координиране на границите на имота.

Въз основа на тази фактическа обстановка, аналогично изложена и от районния съд, въззивната инстанция приема, че жалбата е неоснователна. За да е основателна една ревандикационна претенция, е необходимо ищецът да докаже, че е собственик на имота-предмет на иска, че същия е във владение на ответника, както и че последния упражнява това владение без правно основание.

Предявеният иск е процесуално допустим. Според установената практика на ВС и ВКС се приема, че предявяването на иска по чл. 108 ЗС представлява действие на обикновено управление на имота / Решение № 46/12.01.1973 Г. по гр. д. № 2488/1972 г., ВС, I г. о./ и че от това следва, че съсобственикът, притежаващ идеална част от целия имот, може да предяви иск за цялостната му ревандикация, както е прието в Решение № 725/10.06.1992 г. по гр. д. № 1776 от 1991 г., ВС и Решение № 755/20.07.2000 г. по гр. д. № 2043/1999 г. на ВКС, IV г. о./. По същество е неоснователен. Безспорно се установява от събраните по делото гласни доказателства, че бащата на ответника – Ф., закупувайки на 19. 10. 1994 г. с нот. акт № 145, т. II, дело № 489/ 1994 г. недвижимия имот: дворно място в чертите на с. Къпиновци с площ от 990 кв. м.  , съставляващо парцел ХIV -31 в кв. 7 /сега УПИ ХIII-43/, е установил фактическа власт и върху съседния на него – процесния имот, представляващ нива от 0,741 дка, м. „Карши”, имот № 010031. Показанията на всички разпитани пред районния съд свидетели са категорични, че от тогава дворното място с къщата и процесния имот – „къшла“ са били оградени като един имот и са били ползвани от Ф. и от ответниците. Съдът дава вяра на показанията на свидетелите, тъй като са последователни, взаимно си кореспондират, подкрепят се от събраните по делото писмени доказателства и от заключението на назначената ССЕ, според която ответниците владеят 690.00 кв.м. от имота. Съдът не кредитира показанията на разпитаният св. М.О.. Твърди, че с брат си обработвали имота, като влизали в мястото откъм улицата през врата, която направил ищеца. Същевременно заявява, че като продали мястото, Ф. го ползвал и след смъртта му „почнали разправиите“. Показанията на този свидетел са непоследователни и противоречат, освен на другите събрани гласни и писмени доказателства, дори и на твърденията на ищеца – че направил опит да си върне правото на собственост и ответника незабавно инициирал нотариално производство за издаване на документ за собственост, което е станало през 2016 г. , когато е издаден Нотариален акт за собственост върху процесния недвижим имот  № 102, том III, рег.№ 2788, дело № 409 от 2016 г. по обстоятелствена проверка. С оглед на това съдът приема, че ответниците са установили фактическа власт върху процесния имот през 1994 г. С възстановяване правото на собственост върху имота на наследодателя на ищеца Ю.О.Ю. с Решение № 02 КАП/ 09. 06. 98 г. на ОСЗГ гр. Исперих не са посочени доказателства да са предприети действия по въвеждане в имота. Според задължителната съдебна практика, давност не тече по отношение на земеделски имот, за който не е приключила процедурата по ЗСПЗЗ за възстановяване на собствеността. Но и след този момент ответницити са продължили да владеят имота. От тогава е започнала да тече 10-годишна давност, съгл. чл. 79, ал. 1 ЗС, която  е изтекла през 2008 г. Жалбоподателят е изгубил правото си на собственост върху имота, поради придобиването му по давност от ответниците. Предприетите действия от ищеца по трасиране на имота, освен, че са извършени през 2009 г. , след изтичане на 10-годишния давностен срок, не са и от котегорията, прекъсващи давностния срок. Придобивната давност се прекъсва с действия по чл. 116 ЗЗД, вр. чл. 84 ЗС.

Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на събраните по делото доказателства, което според жалбоподателя е довело районния съд до неправилен извод,че предявения иск е неоснователен, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил подробно обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до законосъобразни правни изводи. С оглед на това, решението на районния съд,  като обосновано и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

            Предвид изхода на спора пред настоящата инстанция, на осн. чл. 78, ал. 2 от ГПК жалбоподателят следва да бъде осъден да заплати на въззиваемите разноските по делото в размер на 400 лв. за заплатено адвокатско възнаграждение. Възражението на жалбоподателя по чл. 78, ал. 5 ГПК за прекомерност на заплатеното  от въззиваемите адвокатско възнаграждение с искане за намаляването му, не следва да се обсъжда, тъй като не е направено своевременно.  Същото е направено с писмена молба на следващия ден след приключване на съдебното заседание по делото, в което е даден ход на устните състезания. Искането за присъждане на разноски и прилагането на доказателства за такива, респ. и възражението по чл. 78, ал. 5 ГПК срещу тези разноски следва да се заявят до приключване на последното заседание по делото в съответната инстанция - арг. чл. 80, изр. 1 ГПК.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 ГПК

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение186/ 20. 06. 2017 г. по гр. д. № 839/ 16 г. по описа на Исперихския районен съд.

            ОСЪЖДА Д.Ю.О., ЕГН ********** *** да заплати на Ю.Ф.А., ЕГН ********** и А.С.А., ЕГН ********** ,двамата от с. Къпиновци, общ. Исперих, ул. „Ангел Кънчев“ № 6 сумата 400 лева разноски по въззивното произвдство.

            Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред ВКС

 

             

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:     

                   

 

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:   1.      

 

 

        

                                                                                         2.

                    НР