ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                         / 12.12.2016г., гр.Разград

              

Окръжен съд Разград

На дванадесети декември, две хиляди и шестнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: В. ДИМИТРОВА

ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия И. Г.

В.гр.д. № 281 по описа на съда за 2016г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.435 и сл. ГПК.

Образувано е по жалба на С.И.Д. *** – длъжник по изп.д. № 20167620400587 на ЧСИ с район на действие ОС Разград, подадена чрез пълномощник, против образуването на изпълнително производство. Жалбоподателят твърди, че е изтекъл преклузивния срок по чл.433 ал.1 т.8 ГПК за провеждане на действия по изпълнение спрямо него и че материалното вземане на взискателя е погасено по давност. Моли съда да постанови спиране на изпълнителното производство. С допълнение към жалбата прави искане за прекратяване на новообразуваното изпълнително дело на основание чл.433 ал.1 т.8 ГПК.

         Въззиваемата В.Х.Ц. *** – взискател в изпълнителното производство, е депозирала възражение, в което излага твърдение, че към настоящия момент е получила само частично изпълнение на вземането си.

         По реда на чл.436 ал.3 ГПК частният съдебен изпълнител е изложил мотиви, в които изразява становище за недопустимост на жалбата, поради липса в чл.435 ГПК на основанието за обжалване, на което се позовава жалбоподателят – длъжник. По същество счита, че жалбата е неоснователна.

               Депозираната жалба е насочена срещу действие на съдебния изпълнител, което не е предмет на съдебен контрол. Разпоредбата на чл.435 ал.2 ГПК изчерпателно изброява актовете на съдебния изпълнител, които подлежат на обжалване от длъжника пред съда. Сред тях не попада  действието по образуване на изпълнително дело. Жалбата е недопустима и като такава следва да бъде оставена без разглеждане.

            Искането изпълнителното производство да бъде прекратено по реда на чл.433 ал.1 т.8 ГПК от съда също е недопустимо. С такова правомощие разполага единствено съдебният изпълнител.

            Относно направеното искане за спиране на изпълнителното дело по реда на чл.432 ГПК, съдът констатира следното: посочената правна норма съдържа множество хипотези, при които изпълнително производство се спира от съда или от съдебния изпълнител. В случая не е налице нито една от тези хипотези досежно правомощията на съда, с изключение на съдържащата се в чл.432 т.1 в.в. с чл.438 ГПК – подаване на жалба против действията на съдебния изпълнител. Доколкото жалбата е недопустима, молбата за спиране на изпълнителното производство се явява неоснователна и следва да бъде оставена без уважение. Още повече, че съдът постановява настоящия съдебен акт своевременно, непосрдествено след постъпване на жалбата.

Водим от горното, съдът

 

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

 

Оставя без разглеждане жалбата на С.И.Д. против действия на частен съдебен изпълнител във връзка с образуването на изпълнително производство по изп.д. № 20167620400587 на ЧСИ с район на действие ОС Разград, поради нейната недопустимост.

Оставя без уважение молбата на С.И.Д. за спиране на изпълнителното производство по същото дело.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 

 

 

 

         ЧЛЕНОВЕ: 1.                            

 

 

 

   2.