ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

Гр. Разград  10.01.2017 г.

 

 

Разградски окръжен съд  десети януари  две хиляди и седемнадесета година в закрито заседание в състав :

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                                                                           ИРИНА ГАНЕВА                                                                                              

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр. дело № 3 по описа за 2017 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 267 от ГПК.

         Постъпила е  въззивна жалба от И.Й.П. и И.Н.И., чрез пълномощник адв. М.Е. против Решение № 193  / 25.11.2016 г., постановено по гр. дело № 339 / 2016 г. по описа на РС – Кубрат, с което е допусната поправка в Акт за раждане № 0071/12.07.2016 г. издаден от Община Кубрат, въз основа на който е издадено удостоверение за раждане № 0020160071/12.07.2016 г. на детето А. П. И., родено на *** г. в гр. Лондон, Обединено кралство на Великобритания и С. И., чрез вписване на собствено име АЯ-П. и фамилно име И., на основание чл. 542 от ГПК. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на закона. 

         При проверка редовността на въззивната жалба Разградският окръжен съд констатира, че същата не е администрирана по надлежния ред от РС-Кубрат. По делото  липсват доказателства за изпращане и връчване на препис от въззивната жалба на заинтересованата страна РП-Кубрат със срок за отговор..

         Освен това въззивният съд установи, че не е събрана следващата са държавна такса за въззивно обжалване. Представен е платежен документ за внесена по сметка на ОС-Разград държавна такса в размер на 7.50 лв. На основание чл. 18, ал. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата, държавната такса е в размер на 50 на сто от дължимата такса за първоинстанционното производство, върху обжалваемия интерес. В настоящия случай е предявен неоценяем иск, поради което е приложима разпоредбата на чл. 3 от същата Тарифа. В такива случаи държавната такса е в размер от 30 до 80 лв. Дори и да се приеме, че в случая следващата се държавна такса е в минимален размер от 30 лв., то за въззивното обжалване се дължи държавна такса в размер на 15.00 лв., т.е. още 7.50 лв.

         До това положение се е стигнало, тъй като още при образуване на първоинстанционното производство е платена държавна такса в размер на 15 лв.  по чл. 5 от тарифата, вместо 30 лв. по чл. 3 от Тарифата.

          При тези обстоятелства, настоящото производство следва да бъде прекратено, а делото изпратено на РС-Кубрат за администриране на подадената въззивна жалба, включително и относно следващата се държавна такса, след което делото отново да бъде изпратено на ОС-Разград, за произнасяне по същество.

         Воден от горното съдът

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

         Прекратява производството по в. гр. дело № 3 / 2017 г. по описа на ОС-Разград.

         Връща делото на РС-Кубрат за администриране на подадената въззивна жалба от И.Й.П. и И.Н.И., чрез пълномощник адв. М.Е. против Решение № 193  / 25.11.2016 г., постановено по гр. дело № 339 / 2016 г. по описа на РС – Кубрат, чрез връчване на преписи от жалбата на заинтересованата страна РП-Кубрат и събиране на следващата се държавна такса за въззивното производство в размер на още 7.50 лв., след което делото отново да бъде изпратено на ОС-Разград, за произнасяне по същество

         Определението не подлежи на обжалване.

 

         Председател:                                Членове: 1.                                 2.