О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

Гр.Разград, 31. 01. 2017 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на тридесет и първи януари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:    Валентина Димитрова

                      Ирина Ганева

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. гр. д.   12 по описа за 2017 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е Частна жалба от И.Р. *** против Определение от 21. 12. 2016 г. по гр. д. №  1939/ 16 г. по описа на Разградския районен съд в частта, в която е осъден да заплати на „Обитех” ЕООД гр. София сумата 641, 50 лв. разноски по делото.

Въззиваемия „Обитех” ЕООД гр. София в писмен отговор твърди, че частната жалба е неоснователна.

Съдът в настоящия състав счита, че жалбата е недопустима.

Предмет на обжалване с настоящата частна жалба е определението на РРС, с което е прекратено производството по делото на осн. чл. 232 ГПК само в частта му относно разноските. Действащият ГПК не предвижда възможност за самостоятелно обжалване с частна жалба на прекратителното определение в частта му за разноските, ако не се обжалва самото определение (новият ГПК не съдържа разпоредба, аналогична на чл. 70 от отменения кодекс). Трайна и последователна е съдебната практика, че съгласно чл. 248, ал. 1 ГПК страната, която е недоволна само от разрешаването на въпроса за разноските, може да поиска от същия съд да ревизира акта си по реда на изменението му, като едва определението, с което той се произнася по искането за изменение в тази част, подлежи на самостоятелно въззивно обжалване пред по-горния съд, и то само ако и основният акт, с който е приключило производството по делото, подлежи на такова обжалване.

С оглед на това, че определението за разноски не подлежи на самостоятелно обжалване по реда на Глава двадесет и първа от ГПК, а се контролира по реда, предвиден в чл. 248 ГПК, така подадената до въззивния съд частна жалба следва да бъде оставена без разглеждане и да бъде изпратена на РС Разград за разглеждане по същество.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ Частна жалба от И.Р. *** против Определение от 21. 12. 2016 г. по гр. д. №  1939/ 16 г. по описа на Разградския районен съд в частта, в която е осъден да заплати на „Обитех” ЕООД гр. София сумата 641, 50 лв. разноски по делото.

Изпраща жалбата на РС Разград по компетентност за разглеждането й по реда на чл. 248 от ГПК.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Председател:                  Членове: 1.                                     2.