О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

 

Разград

 
 


31.І.2017г.

 
Номер                                                                                                 Град                                           

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

                                              Съд

                                                                                                                                       

31. І.

 

2017

 

 
На                                                                                                                                  Година

 

  РАЯ ЙОНЧЕВА

 
В закрито  заседание в следния състав:

            Председат                                                                                                 Председател           

  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

  ИРИНА ГАНЕВА

 
                                                                                     Членове:

 

        13

 

2017

 

 ч. в.гражданско

 
като разгледа докладваното от председателя

                                 дело                                            по описа за                                  година.

   За да се произнесе, съобрази следното:

 

     Производството е по реда на глава ХХІ във вр. с ч.418(4)ГПК.

    С Разпореждане№25/5.І.2017г., постановено по ч.гр.д.№601/2016  по описа му за 2016г., КРС е отхвърлил  заявление вх.№2898/16.ХІІ.2016г., подадено  от Община Кубрат  по реда  на чл.417, т.8 ГПК за    издаване на заповед за незабавно  изпълнение и изпълнителен лист срещу Р.Ю., О. Ч., Й. П. и  „Гранд Комерс Нова”ЕООД, ЕИК202981066   за вземания, основани на Акт за начет №1104-290/13.VІ.2016г. на АСФИ, съответно в размер на 61 254,34лв.-дължима  в обезщетение за вреди главница и за изтекла върху тази главница от 2.VІ.2015 до 16.VІ.2016г. мораторна лихва  от 5 765,68лв.      В мотиви към  отказа е съобразена формална нередовност на акта, въз основа на който заявителят е претендирал  издаването  на заповед за незабавно изпълнение и изп. лист.

    Недоволен  от така постановеното разпореждане, заявителят  обжалва същото. Счита за незаконосъобразни изводите на първостепенния съд относно приетата от него в това производство-нередовност на акта за начет. Счита, че процедурата по издаване на акта за начет  не е в негова компетентност и че тя не касае редовността на акта от формална страна. Моли за   отмяна на атакуваното разпореждане  и   за допускане на заявеното по реда на чл.417, т.8 ГПК незабавно изпълнение  срещу задължените по него лица.   

                Като подадена в срок, от надлежна страна, срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт,     жалбата е допустима.  

              Разгледана по същество е  неоснователна. При служебно извършената, съгласно чл. 269, във вр. с чл. 278, ал. 4 от ГПК проверка   на обжалваното разпореждане, въззивният съд намира същото за валидно, процесуално  допустимо, обосновано и    законосъобразно.  

              От данните по делото се установява, че КРС е бил сезиран с редовно по см. на чл.411 ГПК заявление. Претендирано е  незабавно изпълнение и издаване на изпълнителен лист за парично вземане, въз основа на   приложен към заявлението Акт за начет №1104-290/13.VІ.2016г. на АСФИ. Който по см. на чл.418 във вр. с чл.417,т.8ГПК и с чл.27, ал. 4 ЗДФИ е  възведен   в  титул за реализиране на  вземане  чрез   извънсъдебен способ на процесуална защита. В приложение на основаващия процесните вземания Акт за начет са описани и приложени доказателства относно качеството на лицата, чиято имуществена отговорност се претендира по този ред, както и такива относно размера и характера на вменяваните им в отговорност щети. В приложение липсват доказателства за спазване  на процедурата по съставяне на акта, регламентирана императивно в разпоредбите на чл. 46 и сл.ППЗДФИ.

                В определение № 69/19.01.2015 г. на ВКС по гр.д.№ 5640/2014 г.на ІІІ-то г.о. е посочено, че "Актът за начет, съставен от финансов инспектор по определените в ЗДФИ и ППЗДФИ ред и форма, в който са отразени факти за причинени вреди на инспектирания обект от някои от лицата, посочени в чл. 23 от ЗДФИ, и предпоставките, обуславящи възникването на имуществена отговорност на тези лица(чл. 43 от ППЗДФИ) се ползва с презумптивна доказателствена сила. Фактическите констатации в акта за начет относно непозволеното деяние, причинната връзка между това деяние и настъпилата щета, както и размерът на щетата се считат за истински до доказване на противното- чл. 22, ал.5 от ЗДФИ.    В това определение е посочено, че установената от законодателя презумптивна доказателствена сила на фактическите констатации обаче не е абсолютна, а е обусловена от изискването актът за начет да е редовен да съдържа реквизитите, посочени в чл. 43, ал.2 от ППЗДФИ, както и да е подкрепен с доказателства досежно съдържащите се в него констатации (по арг. на чл. 22, ал. 2 ЗДФИ и чл. 44, ал. 1 ППЗДФИ)."

          В Решение № 256/ 26.ІХ.2013 г. на ВКС по гр. д. № 1338/2012 г., IV г. о., ГК, постановено по реда на чл. 290 от ГПК и имащо  задължителен за съдилищата характер, е прието, че за да намери приложение презумпцията по чл. 22, ал. 5 от ЗДФИ-за истинност на фактическите констатации в акта за начет     до доказване на противното, е необходимо същият  да е съставен по надлежния ред: проверката да е извършена от надлежно овластено лице при гарантирано право на участие на материалноотговорното лице и въз основа на надлежни доказателства;  докладът за резултатите от финансовата инспекция и съставеният акт за начет да са връчени на материално отговорното лице; да съдържат мотивирано заключение на финансовия инспектор по становището и подадените възражения. Когато актът за начет не е съставен по надлежния ред, неговата материална доказателствена сила отпада. Това не е пречка да бъде реализирана отговорността на начетеното лице, но увредената организация трябва да докаже пред съда констатациите по акта с други доказателствени средства. В случай, че някое от посочените изисквания не е налице, презумпцията за истинност на констатациите в акта за начет отпада и като последица доказателствената тежест в процеса се премества върху заявителя/ищеца, който следва да установи фактите, обуславящи ангажирането на гражданската отговорност на ответниците.

            Съгл. чл. 418ГПК, към приложение на който препраща и специалната разпоредба на чл.27, ал.4 ЗДФИ, сезираният със заповедното производство съд дължи  преценка на две кумулативно изискуеми се условия: дали основаващия вземането документ е редовен от външна страна и удостоверява ли същия изискуемо и подлежащо на изпълнение срещу длъжника вземане. Производството    е формално и едностранно, а обхватът на съдебната проверка е ограничен до правната валидност от гледна точка на формата и съдържанието на представения с молбата документ. Несъстезателния характер на това производство изключва събиране на доказателства по инициатива на съда.

           Или, казано иначе, издаването на заповед за незабавно изпълнение по чл. 417, т. 8 ГПК въз основа на съставен акт за начет предполага  , че основанието за издаване на заповедта и на изпълнителния лист е редовно от външна страна и удостоверява подлежащо на изпълнение вземане, както и че е настъпила предвидената в закона изискуемост на вземането.

              Изпълнителният ефект на Акта за начет настъпва след изчерпване на процедурата по съставянето му, подробно описана по горе.   

               При така установените и релевантни за изхода не делото факти,  преценката на    КРС за липса на редовен и удостоверяващ изискуемостта на процесните вземания документ, е правилна и обоснована.  Каса се нередовност, изключваща удостоверителния характер   на приложения към заявлението акт за начет относно падежа и изискуемостта на процесните вземания. 

               Обобщавайки изложеното, в този си състав съдът не намира, че по отношение на обжалваното разпореждане   са налице релевираните с жалбата основания за отмяна.  Като правилно, съответно на фактите и приложимия материален закон, същото следва да бъде потвърдено, а жалбата-оставена   без уважение. 

             Водим от горното, съдът  

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И :

 

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ частната жалба на  Община Кубрат   против Разпореждане №25/5.І.2017г., постановено по ч.гр.д.№601/2016  по на  КРС, с което  е отхвърлено подаденото от нея   заявление вх.№2898/16.ХІІ.2016г., подадено  от Община Кубрат  за    издаване на заповед за незабавно  изпълнение и изпълнителен лист срещу Р.Ю., О. Ч., Й. П. и  „Гранд Комерс Нова”ЕООД, ЕИК202981066   по реда  на чл.417, т.8 ГПК за вземания, основани на Акт за начет №1104-290/13.VІ.2016г. на АСФИ, съответно в размер на 61 254,34лв.-дължима  в обезщетение за вреди главница и за изтекла върху тази главница от 2.VІ.2015 до 16.VІ.2016г. мораторна лихва  от 5 765,68лв.       

Определението на РОС е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                            2.