ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                        / 13.02.2017г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На тринадесети февруари, две хиляди и седемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

В.гр.д. № 31 по описа на съда за 2017г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Подадена е въззивна жалба от Г.Н.Т. против решение № 211 / 14.12.2016г., постановено по гр.д. № 465 / 2016г. по описа на РС Кубрат в частта, с която на осн. чл.78 ал.3 ГПК е осъден да заплати на ответника сторените от последния деловодни разноски в хода на първоинстанционното поризводство. Жалбоподателят моли въззивния съд да отмени решението в частта, с която е осъден да заплати на М.А.М. сумата 300лв. за заплатено адв.възнаграждение.

В срока по чл.263 ал.1 ГПК е постъпил писмен отговор от въззиваемия М.А.М., подаден чрез пълномощник, в който се съдържа твърдение за неоснователност на жалбата.

След преценка на изложените във въззивната жалба оплаквания, съдът намира следното: В действащия ГПК липсва разпоредба, съответна на чл.70 ГПК (отм.), която да предвижда възможност за отделно обжалване на съдебния акт в частта му за разноските. Само в случай, че страната обжалва решението по съществото на спора, въззивният съд дължи произнасяне както относно иска, така и относно размера на дължимите на жалбоподателя разноски, тъй като решението за разноските ще бъде обусловено от изхода на спора.

Съгласно  чл.248 ал.1 ГПК, ако страната е останала недоволна от постановеното решение само в частта за разноските, следва да поиска в срока за обжалване от съда, който го е постановил, допълнение или изменение на съдебния акт в тази част. Определението, с което съдът се произнася по искането за допълване или изменение на съдебния акт в частта му за разноските, подлежи на обжалване по реда на чл.248 ал.3 ГПК.

В разглеждания случай единственото искане, съдържащо се в жалбата, се отнася до отмяна на присъдените в полза на ответника разноски. Предвид горните съображения, искането, изложено във въззивната жалба, следва да се разгледа от РС Кубрат по реда на чл.248 ГПК като такова за изменение на първоинстанционното решение в частта за разноските. Постановеното по този ред определение ще подлежи на обжалване пред въззивния съд. Въззивното производство следва да се прекрати, а жалбата да бъде върната на РС Кубрат за разглеждането й по указания ред.

Водим от горното, съдът

 

        О П Р Е Д Е Л И :

Прекратява производството по в.гр.д. № 31 / 2017г. по описа на ОС Разград

Изпраща делото на Районен съд Кубрат за разглеждане на постъпилата от Г.Н.Т. жалба като искане по чл.248 ГПК и решаването й по този ред.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                              2.