ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                / 23.03.2017г., гр.Разград

           

Окръжен съд Разград

На двадесет и трети март, две хиляди и седемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

Ч.в.гр.д. № 68 по описа на съда за 2017г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274 ал.1 т.1 ГПК.

Образувано е по частна жалба от Р.Д. Х., действащ чрез неговата майка и законен представител Н.Х.Ц., против определение № 773 / 10.03.2017г. по ч.гр.д. № 462 / 2017г. по описа на РС Разград, с което е отхвърлена молбата му за вписване на отказ от наследството, оставено от неговия баща Д.Е.Х.. Жалбоподателят излага доводи за незаконосъобразност на обжалвания съдебен акт с твърдение, че отказът от наследство е в интерес на детето, предвид образувано изпълнително производство против неговия наследодател.

Частната жалба е подадена от надлежна страна, в срока по чл.275 ал.1 ГПК и е допустима, а разгледана по същество е неоснователна по следните съображения:

Производството пред районния съд е образувано по молба на Р.Д. Х., действащ чрез неговата майка и законен представител Н.Х.Ц., с която е заявен отказ от името на детето от наследството, оставено от неговия баща Д.Е.Х., починал на 9.07.2015г. и е отправено искане за вписването му в особената книга за откази от наследство, водена в съда. С обжалваното определение молбата е отхвърлена от районния съд с мотив за липсата на правна възможност малолетно дете да се откаже от наследство, по аргумент от   чл.130 ал.4 СК.

Настоящият съдебен състав напълно споделя изложените от първоинстанционния съд мотиви. Разпоредбата на  чл.130 ал.4 СК прогласява отказа от права от непълнолетно лице за нищожен. Няма спор, че по своята същност наследството представлява съвкупност от субективни права, задължения и фактически отношения, следователно дори да бъде вписан отказът от наследство от молителката, то той не би произвел правни последици за непълнолетното дете, доколкото не са налице данни за нужда или очевидна полза за детето.

В допълнение, съгласно разпоредбата на  чл.61 ал.2 ЗН недееспособните лица, каквито са и непълнолетните, винаги приемат наследството по опис и до изричното приемане те не придобиват никакви права и задължения по него. Съгласно установената от съдилищата практика, приемането по опис от недееспособни не е обвързано със срока по чл.61 ал.1 ЗН и те могат винаги да приемат наследството /в този смисъл ТР № 3/2013 г. на ОСГК на ВКС и решение № 187 от 20.04.2011 г. на ВКС по гр. д. № 1780/2009 г., I г.о. на ВКС, постановено по реда на чл. 290 от ГПК/. С цитираните законови разпоредби са защитени правата на непълнолетното лице, тъй като неговата отговорност е ограничена до размера на стойността на включеното в описа имущество, като същевременно не се преклудира възможността след навършване на пълнолетие да приеме останалото извън описа имущество, каквато възможност не би имало ако се впише искания отказ от наследство. Ето защо твърдението в жалбата, че вписването на отказ от наследството ще е в интерес на детето, е неоснователно.

По изложените съображения, молбата на детето, подадена чрез неговата майка и законен представител, за вписване на отказ от наследството на неговия баща, следва да бъде отхвърлена. Поради съвпадане на правните изводи на двете съдебни инстанции, обжалваното определение следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

 

        О П Р Е Д Е Л И :

 

Оставя без уважение частната жалба на Р.Д. Х., действащ чрез неговата майка и законен представител Н.Х.Ц., против определение № 773 / 10.03.2017г. по ч.гр.д. № 462 / 2017г. по описа на РС Разград.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едноседмичен срок от връчването му на жалбоподателя.

       

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    

 

 

         ЧЛЕНОВЕ: 1.    

 

 

                                      2.