О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

 25.04.2017 г

Година 2017

Град Разград

 

Разградски окръжен съд

 

на двадесет и пети април

2017 г.

в закрито съдебно заседание в следния състав:   

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                         ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                             ИРИНА ГАНЕВА

като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.ч.гр.дело №1  04 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл.122 от ГПК. 

      Образувано е въз основа на определение  №1146 от 13.04.2017 г.,постановено по гр.дело  № 689/2017г. по описа на Районен съд Разград, с което е повдигнат спор за подсъдност между Разградски районен съд и Русенски районен съд по подадена  молба от Р.П.А. ***,ЕГН-********** *** за обявяване на  смъртта на съпруга й  Ангел Йорданов Ангелов,ЕГН-**********,когото счита за безследно изчезнал.

       Молбата си Р.А. подала първоначално пред Районен съд Русе,като по нея е образувано гр.дело №309/2017г.с посочено правно основание чл. 549, ал. 1 от ГПК. С определение  №715/10.02.2017 г. Районен съд Русе е прекратил производството по делото пред себе си  и го е изпратил по подсъдност на Разградски районен съд. За да постанови определението си Русенския районен съд се е позовал на разпоредбата на чл. 549, ал. 1 от ГПК, според която молбата за обявяване отсъствието или смъртта на едно лице е подсъдна на районния съд по последния постоянен адрес на изчезналия, а при липса на такъв - по мястото, където лицето е живяло непосредствено преди изчезването,съобразявайки събраната служебно информация за последния постоянен и настоящ адрес на Ангел Ангелов.

Разградският районен съд е постановил посоченото по-горе определение с което е повдигнал спор за подсъдност,позовавайки се на практика на ВКС,а именно постановено по чл.274,ал.3 определение №187/16.04.2009г. по ч.гр.дело №197/2009г.на ВКС,III г.о.,ГК

 Разградският окръжен съд е компетентен да разгледа повдигнатия спор за подсъдност.По същество намира  извода,направен от Разградски районен съд за  правилен, по изложените в него съображения.

Както е посочил и ВКС в цитираното по-горе определение за подсъдността по чл. 531, ал. 2 от ГПК, която е местна по своя характер съдът не следи служебно. Спазването й не е императивна предпоставка за издаване на съответния акт, а нормата на чл. 531, ал. 2 от ГПК е с цел улеснение на молителя. Съгласно чл. 540 от ГПК за охранителните производства намират приложение разпоредбите на общия исков процес с изключение на чл. 207-266 и чл. 303-388 от ГПК. Абсолютна процесуална предпоставка по смисъла на исковото производство е само родовата подсъдност, докато местната е относителна такава и се обсъжда само при позоваване на другата страна на нея. В охранителното производство районния съд действа служебно само относно проверка на условията за издаване на искания акт, събиране на доказателства и вземане предвид факти, непосочени от молителя - чл. 533 от ГПК. Ето защо РОС счита,че за местната подсъдност не може да се следи служебно, а избора й зависи от волята на молителя, който единствен може да прецени кой съд да сезира. В този смисъл Русенски  районен съд неправилно е прекратил производството по чл. 549 от ГПК и изпратил делото по подсъдност на Районен съд-Разград .

 Компетентен да се произнесе по молбата на Р.П.А. *** по чл. 549 от ГПК за обявяване смъртта на  Ангел Йорданов Ангелов е Русенски районен съд, на когото делото следва да бъде изпратено за произнасяне и продължаване на съдопроизводствените действия.

 Водим от горното,Разградският окръжен съд

                                        ОПРЕДЕЛИ:

 КОМПЕТЕНТЕН да разгледа подадената молба на Р.П.А. ***,ЕГН-********** *** за обявяване   смъртта на съпруга й  Ангел Йорданов Ангелов,ЕГН-********** е Русенски районен съд.

 ИЗПРАЩА делото на Русенски районен съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

 Разградски районен съд да бъде уведомен за постановеното определение.

 Определението не подлежи на обжалване.

 

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.